Sunt MAMĂ
Porția de lectură

21/40: „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea” de Elizabeth Gilbert

Dupa ce am savurat cartea „Mănâncă, roagă-te, iubește”, scrisă de Elizabeth Gilbert, m-am îndrăgostit de felul de a scrie al acestei autoare.  Pur și simplu ai impresia că stai la o cafea cu o prietenă, iar ea îți povestește viața ei și îți dă unele sfaturi, pe care le-ai putea urma, astfel încât să nu faci aceleași greșeli ca ea sau să ai același succes de care se bucură dânsa.

Sigur, „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea” e o altfel de carte, e mai degrabă un îndrumar cu lecții de învățat atunci când alegi calea creativității, dar e la fel de interesantă și captivantă.

Gilbert spune că fiecare dintre noi are o latură creativă,pe care trebuie doar să o descoperim. Nu trebuie să ne fie teamă să o valorificăm și să ne bucurăm de o viață plină de satisfacții. Trebuie să avem curaj, căci „Dacă moare curajul, creativitatea moare odată cu el. Cu toții știm că frica e un cimitir unde visele noastre se duc și pier ăn căldura dogoritoare a soarelui. Cu toții știm asta; uneori însă nu știm cum să reacționăm”.

Prin intermediul acestei cărți autoarea vrea de fapt să ne facă să conștientizăm cât de grea e munca creativă, care nu întotdeauna aduce rezultatele așteptate. În primul rând, în această muncă trebuie să ai curaj, apoi să fii încântat de ceea ce faci și să-ți permiți să exerszi, să greșești, dar s-o iei de la capăt până când reușești. Perseverența este și ea o parte importantă a procesului creativ, urmată de încredere. Iar dacă semai întâmplă să găsești și oamenii potriviți la locul potrivit, oameni care să te susțină  pe drumul creativ, oameni care să-ți deschidă uși, atunci chiar poți spune că divinitatea e de partea ta.

Mi-a plăcut enorm de mult felul în care Elizabeth Gilbert povestește despre idei. Potrivit acesteia, o idee trebuie primită și pusă în aplicare imediat ce-ți bate la ușă. În mod contrar, ea va pleca la altcineva și atunci cu siguranță vei spune că acest cineva ți-a furat ideea, când de fapt tu ești unicul vinovat care nu i-a deschis ușa. „Când o idee crede că a găsit pe cineva care ar putea s-o aducă pe lume – de exemplu, pe tine – îți va face o vizită. Va încerca să-ți atragă atenția. De cele mai multe ori nu vei băga de seamă. Dacă își dă seama că ești orb la mesajul ei, se va îndrepta spre altcineva”.

La final, autoarea vine cu un mesaj pentru toți oamenii creaivi:

”Creativitatea este sacră și nu este sacră.

Ceea ce creăm contează enorm și nu contează deloc.

Trudim singuri și suntem însoțiți de spirite.

Suntem îngroziți și suntem curajoși.

Arta e o zdrobitoare corvoadă și un minunat privilegiu.

Divinitatea nu ne poate lua în seriosn decât atunci când suntem în ceamai jucăușă dispoziție.

Fă loc acestor paradoxuri, astfel ca toate să fie deopotrivă de adevărate în sufletul tău și îți promit – vei face orice. Așa că acum, te rog, calmează-te și treci înapoi la treabă, OK? Comorile ascunse în tine speră că vei spune da!”.

Recomand cartea cu drag! O găsești pe elefant.md!

Lectură plăcută!

Dacă crezi că și prietenii tăi trebuie să afle despre „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea” de Elizabeth Gilbert, distribuie acest articol, astfel încât să ajungă mai ușor la ei.

Cu alte postări utile și interesante te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

„Ziua în care am învățat să trăiesc” de Laurent Gounelle

Anna Casian-Musteață

10/40: „Mă dor strămoșii” de Patrice van Eersel și Catherine Maillard

Anna Casian-Musteață

Ce cărți vreau să citesc în 2019

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....