Sunt MAMĂ
Porția de lectură

30/40: „Fiica negustorului de mătase” de Dinah Jefferies

Atâtea cuvinte frumoase am citit despre această carte, încât atunci când am văzut-o pe rafturile bibliotecii, a fost prima după care am întins mâna. Deși e o carte apărută în 2018 (în română), am citit-o abia acum. Probabil acum i-a venit timpul, căci eu cred că lucrurile se întâmplă exact atunci când e momentul potrivit. Dar să revenim la carte – e o poveste frumoasă, interesantă și, chiar dacă nu se bazează pe fapte reale (mie îmi place mult genul acesta de carte), de multe ori pe parcursul lecturii am avut impresia că tot ce descrie autoarea chiar a avut loc și că Nicole, eroina principală, putea fi orice fată din Indochina anului 1952.

Cartea spune povestea unei domnișoare, aflată mereu în căutare – în căutarea unei relații mai bune cu tatăl și sora sa, în căutarea iubirii adevărate, în căutarea adevărului despre moartea mamei sale, în căutarea sinelui, căci adesea se pierde pe sine și de multe ori acționează așa cum trebuie, nu așa cum ar vrea ea. Da, e o domnișoară care pendulează mereu…

Nicole e o fată (metisse) născută într-o familie mixtă, compusă din tată francez și mamă vietnameză, care a murit în timp ce o năștea pe ea, fapt pentru care tatăl și sora nu o pot ierta. A moștenit trăsăturile mamei sale, iar în timp ce în țara sa francezii luptă să vină la putere, ea se vede nevoită să își ascundă tot mai mult trăsăturile care o dau de gol. Este, dupa cum spunea chiar ea, prea vietnameză pentru a fi acceptată de francezi și prea franceză pentru a fi acceptată de vietnamezi. Deși tatăl său este un om influent, membru al guvernului francez, Nicole nu se simte în siguranță, ci alege să se alăture pentru câteva luni vietnamezilor, în speranța să își va regăsi liniștea. Acest lucru nu se întâmplă, iar tânăra revine acasă, unde totul ia o întorsătură neașteptată.

Am empatizat cu Nicole, însă nu i-am putut înțelege unele acțiuni și chiar, pe alocuri, nu am fost de acord cu ceea ce face. Pe tot parcursul lecturii am așteptat să se maturizeze, să fie mai fermă în acțiuni, însă nu am găsit în ea acea dorință de a face lucrurile așa cum trebuie, pentru a avea de câștigat. Chiar și în relația cu bărbatul vieții sale, l-a lăsat pe el să ia decizii în locul ei. Mai mult chiar, devenind mamă, chiar și pe propriul copil l-a dat în grija surorii sale, neputând spune NU.

Mi-a plăcut mult modul de a scrie al autoarei – în timp ce ne descoperă câte puțin din personalitatea lui Nicole, ne prezintă și părți din istorie, astfel încât putem înțelege foarte bine contextul istoric în care se desfășoară povestea. Despre Vietnam și războiul de acolo nu știam prea multe, așa că a fost o bună ocazie de a afla detalii atât de clare, încât aveam impresia că mă plimbam chiar eu pe străzile descrise.

E o carte despre acceptare, tragedie, cunoaștere, dragoste, invidie și iertare, pe care o recomand cu mare drag!

„Fiica negustorului de mătase” este a treia carte scrisă de Dinah Jefferies, după „Separation” (2014) și „Soția plantatorului de ceai” (2017, Editura Nemira). Eu am citit-o doar pe asta, dar le voi căuta neapărat și pe celelalte două.

Pentru a afla și prietenii tăi despre această carte, te rog să distribui articolul.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Din dragoste pentru cărți sau CÂND reușesc să citesc

Anna Casian-Musteață

„Copiii învață ceea ce trăiesc” de Dorothy Law Nolte și Rachel Harris

Anna Casian-Musteață

„Fericirea trăiește în spații mici” de Dominique Loreau

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....