Sunt MAMĂ
Porția de lectură

31/40: „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery

După Biblie, „Micul Prinț” este a doua cea mai tradusă carte din lume. Cu toate astea, deși știam de ea de când eram mică și o am în bibliotecă de câțiva ani, am citit-o abia acum, la 31 de ani. De ce? Idee nu am! Nici la gimnaziu și nici la liceu nu a fost inclusă în lista lecturilor obligatorii și nici eu nu am avut cumva interes să o citesc. În această vară, întâmplător am dat peste filmul animat „Micul Prinț”, pe care l-am vizionat cu copiii și tot ei au fost cei care mi-au adus cartea din bibliotecă și mi-au cerut să le citesc din ea. Am citit-o o dată pentru ei și o dată pentru mine.

E o carte nu doar pentru copii. E o carte pentru copiii de orice vârstă, iar în suflet suntem mereu copii, așa că o putem citi oricând. Mai mult chiar, la fiecare lectură descoperim câte ceva nou și diferit.

Cartea ne ajută să înțelegem mai bine gândurile copiilor. Dacă pentru noi, maturii, o pălărie este o pălărie, pentru copii poate fi un șarpe boa care a înghițit un elefant, de exemplu. Dacă ai citit cartea, știi ce zic.

Autorul ne atrage atenția și asupra faptului că nu știm să prețuim ceea ce avem, nu știm să ne bucurăm de o floare sau de o stea. Credem că toate ne aparțin, însă la un moment dat s-ar putea să le pierdem pe toate: „Iată secretul meu. E foarte simplu: nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi” sau „Limpede nu văd decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii”.

Micul Prinț ajunge pe diferite planete, începând cu unele mici de tot și ajungând într-un final pe Terra. Pentru mine, aceste planete înseamnă creșterea noastră, de la copilărie la maturitate. Așa cum Micul Prinț a descoperit pe fiecare planetă lucruri noi, și noi la fiecare vârstă descoperim și creștem. De asemenea, cele 7 planete pe care a ajuns el pot reprezenta cei „7 ani de acasă”, pe care fiecare dintre noi ar trebui să-i aibă.

E o poveste despre un om mic? Da, e mic, dar atâtea gânduri mari transmite…

Recomand cartea cu drag!

Pentru a afla și prietenii tăi despre această carte, te rog să distribui articolul.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Carte pentru copii și părinți: „Povești și legende de pe Nistru”

Anna Casian-Musteață

Două cărți pe care să le citești până la Crăciun

Anna Casian-Musteață

14/40: „Fata cu cobza” de Stela Botez

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....