Sunt MAMĂ
Porția de lectură

39/40: „Fericirea îmi scapă printre degete” de Agnes Martin-Lugand

După „Încă aud muzica noastră în gând” și „Îmi pare rău, sunt așteptată”, ambele scrise de Agnes Martin-Lugand, a venit rândul cărții „Fericirea îmi scapă printre degete”. E o carte pe care am citit-o destul de ușor, timp de o zi și o noapte, căci povestea nu te lasă în pace până când nu o termini. E genul acela de carte despre care spui „Mai citesc o pagină și revin la ea mai târziu”, dar nu o lași, căci nu te lasă ea pe tine (știu, am spus-o și mai sus) și curiozitatea de a afla ce se petrece mai departe te face să continui lectura.

***

Pasionată de confecționarea hainelor, Iris nu se simte fericită în familie și, atunci când se ivește ocazia, aplică la un curs de croitorie de 6 luni la Paris. În sfârșit își vede visul împlinit, căci o întâlnește pe Marthe, cea care îi dă mâna liberă să creeze și care devine muza sa. Neavând susținerea soțului său, Pierre, în ceea ce face (sau fiind susținută doar cu condiția că acceptă să facă un copil), părinții săi mințind-o și arzând scrisoarea care ar fi putut să o ajute să-și facă o carieră în domeniul modei, Iris găsește refugiu în noua sa prietenă – Marthe, patroana Atelierului de croitorie.

Ajunsă la Paris, acolo unde i se oferă tot sprijinul pentru a crea, femeia confecționează articole vestimentare deosebite și în scurt timp ajunge să creeze haine chiar pentru Marthe, care o introduce în „lumea bună”, iar comenzile încep să-i vină de la cele mai bogate femei ale Parisului.

Aici îl întâlnește și pe Gabriel, de care se îndrăgostește și alături de care trăiește o poveste frumoasă de dragoste. Nu își înșeală soțul, dar atunci când este gata să renunțe la tot și să revină acasă, află că de fapt ea este cea înșelată.

Cum decurg lucrurile mai departe, vă asigur că vă va uimi și pe voi. Autoarea știe cum să atragă cititorii!

***

Dacă este un personaj care-mi displace în carte, acesta este Pierre, soțul lui Iris. În primul rând, nu am putut înțelege de ce nu și-a dorit ca soția sa să evolueze, să devină cineva, ci a ținut-o lângă el ca pe o servitoare. În plus, atunci când a venit vorba de a face cursurile de croitorie, i-a mai pus și o condiție: doar dacă la final îi face un copil. Și asta în timp ce el avea o amantă…

M-am bucurat atunci când Iris a ales să-l părăsească, chiar dacă nu i-am fost deloc ușor. Însă, să trăiești lângă un om care nu te apreciază, e îngrozitor, mai ales că acest bărbat nu a prețuit-o niciodată cu adevărat, iar căsnicia lor era demult destrămată..

***

E o poveste care te ține în suspans și tot ce îți dorești este ca aceasta femeie să fie fericită. Înțelegi că de fapt, în carte, nu e vorba despre viața unei singure, ci a mii de femei din lumea asta, care nu au curajul să își urmeze visele și acceptă să fie slugi pentru soții lor, care le neglijează și ignoră, în timp ce ei devin adevărați profesioniști în domeniul în care profesează.

Îmi place personalitatea puternică a lui Iris, conturată atât de frumos de autoare. Această, odată cu venirea la Paris, învață să se pună pe ea însăși pe primul loc, să se simtă cea mai importantă. Astfel, parcă te îndeamnă și pe tine, ca cititor, să-ți faci ordine în viață și să-ți revizuiești dorințele și scopurile.

Lecții desprinse din carte:

  • Ca și părinți, trebuie să ne susținem copiii atunci când au o pasiune și să-i ajutăm să și-o dezvolte, chiar dacă nu e ceea ce ne-am fi dorit noi pentru ei.
  • Într-o familie, încrederea e cea mai importantă. Minciuna va ieși întotdeauna la iveală, mai devreme sau mai târziu.
  • Când o familie ajunge într-un impas, discuțiile sunt foarte importante.
  • Decizia de a face un copil trebuie să aparțină ambilor soți. Nu îți poți forța soția să devină mamă dacă ea nu vrea asta.
  • Atunci când îți apare o șansă, trebuie să știi să profiți de ea.
  • Nu trebuie să lăsăm pe nimeni să decidă pentru noi. Suntem unicii responsabili de viața și fericirea noastră.

Recomand cartea cu drag, alături de o cană cu ceai călduț!

Pentru a afla și prietenii voștri despre ea, vă rog să distribuiți articolul.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

„Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr

Anna Casian-Musteață

„Rivalitatea dintre frați” – cartea care m-a ajutat să fac pace între copiii mei

Anna Casian-Musteață

Două cărți pe care să le citești până la Crăciun

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....