Sunt MAMĂ
Porția de lectură

40/40: „Jurnalul unui post terapeutic de 40 de zile cu apă” de Cezar Elisei

Nu întâmplător aceasta este cea de-a 40-a carte citită în 2020. A ajuns în familia noastră pe la sfârșitul lui iulie și aș fi putut să o citesc atunci, dar parcă a așteptat să fie ea ultima carte din seria de provocări pe Goodreads, unde mi-am setat la începutul anului scopul de a citi 40 de cărți. Știind că îmi plac memoriile, biografiile, jurnalele, soțul meu mi-a recomandat și această carte. Dar nu aș fi putut să nu o citesc, când vedeam ce stări i-a provocat lui și cu cât entuziasm povestea despre ea. Pentru noi ambii rămâne a fi cartea care schimbă vieți, asta dacă ești gata să accepți provocarea.

„Jurnalul unui post terapeutic de 40 de zile cu apă” este, după cum bine ați înțeles, un jurnal în care autorul, Cezar Elisei, povestește cum a trecut prin experiența de a ține un post doar cu apă. Acesta nu este la prima încercare. A mai postit astfel câte 3, 7, 13 zile, însă fiind influențat de rezultatele pozitive pe care le-a avut, și-a propus să trăiască și această experiență, a postului de 40 de zile, perioadă în care nu a mâncat și nu a băut nimic decât apă.

Cunosc persoane care țin postul de una sau 3 zile, doar cu apă, însă pentru majoritatea este un detox, dacă vreți, pe când Cezar susține acest post doar însoțit de rugăciune și, în cazul în care durează mai mult de 7 zile, numai sub supravegherea medicului.

Cezar ne sugerează ca, atunci când vrem să ținem un astfel de post, să ne punem un scop: pentru ce postim? Unii poate vor să postească pentru a crește duhovnicește, alții pentru a fi sănătoși copiii, alții pentru o familie fericită, alții pentru ajutor la anumite lucruri, alții pentru dobândirea virtuților. El, de exemplu, a postit pentru a reuși în toate.

***
Cartea lui Cezar Elisei descrie trăirile pe parcursul celor 40 de zile de post doar cu apă, vizita la sanatoriul din Goriacinsk, Buriatia (Rusia), care are o secție specializată în post cu apă (numit științific „înfometare”), ieșirea din post, realimentarea după post. Jurnalul este foarte bine îmbinat cu sfaturi duhovnicești și pilde din Scriptură și ale Sfinților Părinți.

Cum a ajuns la postul negru? La 2 martie 2020, autorul avea 101 kg, suferea de constipație, aritmie, circulație sanguină deficitară, hipertensiune, insomnii, dureri de cap, surmenaj și era dependent de cafea. Având deja experiența postului, a decis că este momentul potrivit să o ia de la capăt și să își reseteze viața. Pe parcursul celor 40 de zile a avut diverse trăiri, dar în special a luptat cu gândurile, pe care le-a alungat cu rugăciuni scurte și dese, cu activitate fizică și cu muzică relaxantă (clasică, bizantină, georgiană). După cele 40 de zile de post doar cu apă, Cezar avea 80 de kg și analizele de sânge și urină foarte bune, analize pe care le-a efectuat pe toată durata postului.

Acesta a revenit acasă cu ideea de a organiza o clinică de postit și în România, dar până atunci, organizează tabere de postit la mănăstirea „Sfântul Ioan Casian” din Constanța, tabere care durează 10 zile și despre care puteți afla mai multe în grupul de pe Facebook Prietenii Postului Terapeutic.

Recomand cartea cu drag! O găsiți la Bestseller.

Pentru a afla și prietenii voștri despre această carte, vă rog să distribuiți articolul.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

15/40: „Vulpea argintie” de Antonina Sârbu

Anna Casian-Musteață

7/40: „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris

Anna Casian-Musteață

„Copiii învață ceea ce trăiesc” de Dorothy Law Nolte și Rachel Harris

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....