Sunt MAMĂ
Porția de lectură

43/40: „De ziua mamei. O poveste de iubire” de Graham Swift

Nu știu ce are cartea asta. Nu e genul de carte care să te prindă din prima, căci începutul e unul greoi, dar are acel ceva care nu te lasă să nu o citești, iar la final chiar îți dorești să nu se mai termine. Poate asta se datorează felului de a scrie al autorului, poate personajului principal, poate poveștii, poate tuturor celor menționate. E o poveste de dragoste deosebită, diferită de ceea ce am citit până acum. E o poveste frumoasă, dar care nu are un final fericit. Totuși, pentru eroina principală, ceea ce a trăit cu bărbatul vieții sale, va rămâne povestea pe care o va spune următoarelor generații, drept dovadă că iubirea adevărată nu se uită niciodată.

***
„De ziua Mamei. O poveste de iubire” descrie o zi de duminică, 30 martie 1924, zi în care în Anglia este marcată Ziua Mamei. În această zi, Jane Fairchild, o servitoare de 22 de ani, care nu are o mamă pe care să o viziteze, se întâlnește cu iubitul său. Aceasta are o relație de ani buni cu el, întâlnindu-se adesea în secret, căci el este tânărul moștenitor al unei proprietăți vecine. Pentru că se pregătește să se însoare, în această zi are loc ultima lor întâlnire, pe care Jane o descrie cu lux de amănunte.

Deși ea presupune că îl va mai întâlni vreodată, acest lucru nu se întâmplă, căci iubitul său este implicat într-un accident și moare. Ea însă îi păstrează vie memoria chiar și la 80 de ani și, atunci când devine scriitoare, îl face personajul principal în cărțile sale.

Autorul a împărțit cartea în două planuri – prezent și viitor. În cel prezent ne povestește despre ultima întâlnire a lui Jane cu iubitul său, iar în cel din viitor ne relatează viața acesteia de după Ziua Mamei, intercalând evenimentele și făcând să pară că totul decurge în doar o singură zi.

***
”Suntem cu toții lemne de foc. Ne naștem și ardem, unii dintre noi mai repede decât alții. Există diverse feluri de ardere. Dar să nu arzi, să nu iei foc niciodată, o asemenea viață ar fi într-adevăr tristă”, scrie autorul. Și are mare dreptate! O demonstrează și eroina cărții, care își trăiește viața cu intensitate maximă și, din servitoare devine vânzătoare în librărie, apoi – o scriitoare de mare succes. A luat foc și a tot ars frumos până la sfârșitul vieții.

***
E o carte din care învățăm despre perseverență, despre curajul de a lua viața în mâini și de a profita de fiecare moment, despre bucuria de a iubi și de a te lăsa iubit, despre devotament acceptare.

O recomand cu drag!

Pentru a afla și prietenii voștri despre ea, vă rog să distribuiți acest articol.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

De Ziua Planetei Pământ citim din trei cărți educative

Anna Casian-Musteață

12/40: „Te-am ales pe tine” de Mia Sheridan

Anna Casian-Musteață

Carte de crescut copii și părinți: „Soarele de acadea” de Aurelia Borzin

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....