Sunt MAMĂ
Porția de lectură

45/40: „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse

De mult timp nu am citit o carte despre război, iar „Fata cu palton albastru” a venit la momentul potrivit. Având noaptea insomnie, am citit-o dintr-o răsuflare, timp de două nopți. Pur și simplu nu aveam răbdare să adoarmă toți, iar eu să citesc în liniște. Se citește ușor, dar trebuie să recunosc că influențează un pic emoțional. O carte despre război nici nu poate fi altfel…

„Iubirea nu stă pe loc nici măcar în război. Nu poți petrece prea mult timp îngrozită de ceva, fiindcă intervine instinctul de-a simți emoții omenești naturale”. Din iubire, uneori din prea multă iubire se săvârșesc fapte pentru care cineva poate regreta toată viața, doar că în război, nu mai știi dacă vei avea timp să repari greșeala. Ne convingem de acest lucru citind această carte.

„Fata cu palton albastru” spune mai multe povești din Olanda celui de-al Doilea Război Mondial, când ocupanții germani au implementat o serie de restricții severe asupra populației evreiești. Poveștile și personajele din carte sunt ficționale, dar locurile și întâmplările petrecute sunt cât se poate de reale. Scriitoarea Monica Hesse este de profesie jurnalistă, de aceea a decis să nu ne prezinte povești inventate, ci să se bazeze pe fapte reale, documentându-se meticulos din numeroase surse.

În carte găsim mai multe personaje, toate luptând împotriva germanilor, fiind parte a Rezistenței. Eroina principală este Hanneke, o tânără de 17 ani, al cărei iubit a murit în război și care activează pe piața neagră, încercând să-și întrețină astfel familia, dar care ajunge să lupte pentru viețile altora, în special pentru a o găsi pe Mirjam. Mirjam este o evreică dispărută din ascunzătoarea sa, iar în căutarea acesteia Hanneke ajunge să cunoască adevărata față a războiului nazist.

De fapt, cartea nu spune doar povestea lui Hanneke și a lui Mirjam, ci a miilor de evrei deportați, dar și a miilor de oameni care și-au riscat propriile vieți pentru a-i salva. „Personajele al căror nume apar în carte nu au fost reale. Dar întrucât lumea continuă să se întrebe cum a fost posibil să se întâmple un eveniment de o atrocitate monumentală ca Holocaustul, am vrut să spun o poveste despre mici trădări în mijlocul unui război mare. Am vrut să ilustrez cum luăm decizii într-o zecime e secundă, din curaj sau lașitate morală, și faptul că suntem cu toții eroi și ticăloși”.

„Fata cu palton albastru” este o carte despre curaj, sacrificii, spirit de echipă, despre voință, empatie, putere, durere, compromis și dragoste, multă dragoste față de cei din jur, chiar dacă vremurile sunt grele.

Recomand cartea cu drag! O să vă placă!

Pentru a afla și prietenii voștri despre ea, vă rog să distribuiți acest articol.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Lecturi de octombrie: Ce cărți am citit în ultima perioadă

Anna Casian-Musteață

„Grădina de Sticlă” de Tatiana Țîbuleac

Anna Casian-Musteață

2/40: „Trei motive” de Gabriela Vrânceanu Firea

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....