Sunt MAMĂ
Porția de lectură

5/40: „Komayo. Povestea unei gheișe” de Nagai Kafu

Despre gheișe nu știam prea multe lucruri, iar cartea asta mi-a atras atenția prin titlul său. Eram curioasă să văd cum descrie autorul viața unei gheișe și, recunosc, mi-a plăcut. Nimic spectaculos, dar pentru cineva care e cointeresat de subiect, e fix ceea ce trebuie – descriere, acțiune și un pic de suspans. Nu m-a ținut cu sufletul la gură, dar citind câte o pagină, eram nerăbdătoare să aflu finalul, pentru care autorul merită nota 10.

Gheișa este o damă de companie, care este și dansatoare, dar și interpretă de artă tradițională japoneză. Cartea povestește istoria lui Komayo – o femeie care, după moartea soțului ei nu vrea să trăiască într-un cătun uitat de lume și revine la vechea ei meserie de gheișă. Pentru a fi asigurată financiar, aceasta se afirmă în lumea artistică și își caută susținători influenți. Astfel, pendulează între trei bărbați – Yoshioka, un fost client, cu care se întâlnește după 7 ani, Segawa, un actor tânăr și frumos, un negustor de antichități, numit „monstrul marin”, care este respingător, dar foarte bogat.

Odată revenită în această lume, Komayo este nevoită să înfrunte invidia, intrigile și loviturile venite din partea celorlalte gheișe, dar și să facă față rivalității dintre cei trei bărbați, potențiali soți.  Deși reușește cu brio să se afirme, finalul ne demonstrează că Komayo nu e atât de îndrăgostită pe cât pare, ci mai mult e atrasă de bogăția bărbaților. Totuși, pentru că rămâne fără susținători, e nevoită să iasă din scenă. E un final neașteptat, recunosc, dar nu vreau să povestesc mai multe, căci altfel aș strica tot farmecul.

Cartea scoate în evidență atitudinile societății japoneze față de iubire, sex, putere și spectacol.  Îmi place mult că autorul descrie cu lux de amănunte sentimentele pe care le trăiesc personajele, făcându-le să pară puternice și încrezătoare. Cel puțin, în cazul lui Komayo și a celorlalte gheișe, cât și pentru Yoshioka și Segawa. Este cu siguranță o carte ce prezintă adevărata față a vieții de gheișă în secolul XX.

O recomand cu drag!

Dacă vrei să afle și prietenii tăi despre cartea „Komayo. Povestea unei gheișe”, distribuie acest articol.

Cu mai multe postări interesante și utile te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

Recomandare de carte: „Sub constelația Lyrei” de Lilia Calancea

Anna Casian-Musteață

Carte pentru copii: „Ziua în care a fugit Somnul” de Victoria Pătrașcu

Anna Casian-Musteață

„Anotimpuri colorate” – o carte cu poezii pentru copii de Emilia Plugaru

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....