Sunt MAMĂ
Porția de lectură

6/50 (2021): „Lasă totul în ordine” de Margareta Magnusson

Te-ai gândit vreodată că lucrurile care rămân în casa ta după ce tu nu vei mai fi, s-ar putea să reprezinte o povară pentru urmașii tăi? Deși sunt adepta minimalismului și îmi place la nebunie ordinea, niciodată nu mi-am pus întrebarea ce se va întâmpla cu obiectele din casă atunci când voi pleca din această lume. Poate pentru că e prea devreme pentru așa întrebări… Deși autoarea cărții „Lasă totul în ordine”, Margareta Magnusson, susține că nu e niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a face ordine în casă și a ne debarasa de obiectele pe care le folosim tot mai puțin. Și eu sunt de acord cu ceea ce spune. De ce obiectele/lucrurile noastre să fie un deranj pentru ceilalți, când putem renunța la ele atunci când simțim că nu mai suntem în stare să le întreținem?

Pentru curățenia înainte de moarte suedezii au un cuvânt special – dostadning, do însemnând moarte, iar stadning – curățenie. De fapt, această acțiune nu e deloc una deprimantă. Sau cel puțin, nu ar trebui să fie. Dacă ajungi la o anumită vârstă și știi că va veni ultima clipă (iar ea vine, căci nu suntem nemuritori), e mult mai simplu pentru toți ca tu să fii persoana care face curățenia în casă. Un fel de curățenie generală, pentru care îți iei tot timpul de care ai nevoie și te bucuri de acest proces. Iar autoarea ne spune cum putem face asta, povestind propria experiență.

Margareta Magnusson ne arată că această curățenie înainte de moarte nu înseamnă să renunțăm la toate lucrurile și să ne trăim bătrânețea într-o casă goală. Din contra, datorită acestei curățenii ne vom simplifica viața, vom păstra ceea ce ne aduce cu adevărat fericire și vom trăi ultimii ani din viață cu bucurie și fără grija obiectelor în plus, pentru care nu mai avem energia și puterea necesară să le întreținem.

Îmi place la nebunie această idee pentru că asta ar însemna să faci ordine în lucruri chiar acum, căci niciodată nu se știe când vei trece dincolo. Iar asta m-a dus cu gândul la maxima „Trăiește fiecare zi de parcă ar fi ultima”.

Cartea vine cu îndemnuri și sfaturi despre cum se face corect această curățenie înainte de moarte, despre cum să discutăm cu cei dragi la acest subiect, ce pași să urmăm pentru fiecare categorie de obiecte (haine, bijuterii, cărți, scrisori, fotografii). „Dacă hotărăști să reduci numărul de lucruri din casă, e bine să nu te grăbești. Dacă e posibil, ar trebui să o iei încet și să pornești într-un ritm care ți se potrivește. Treaba te va absorbi, dar te va și obosi uneori, însă este important să nu te epuizezi”.

Autoarea ne îndeamnă ca la bătrânețe, să ne mutăm într-o casă mai mică. Înainte de mutare, ne sugerează să analizăm fiecare obiect și să ne întrebăm dacă ne va aduce bucurie în noua locuință. De multe ori, nu avem nevoie de atât de multe lucruri pe cât pare. Trebuie doar să avem curajul să ne punem întrebările corect și să fim sinceri cu noi înșine. De câte lucruri ai avea nevoie, mai ales la bătrânețe?

Recomand cartea cu mare drag! Cu siguranță o să vă placă și vouă!

Dacă credeți că și prietenii voștri trebuie sa afle despre această carte, vă rog să distribuiți articolul.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Recomandare de carte: Activități de Paști pentru copii

Anna Casian-Musteață

9/50 (2021): „Cei care merită să moară” de Peter Swanson

Anna Casian-Musteață

8/50 (2021): „Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru” de Irvin D. Yalom

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....