Sunt MAMĂ
Porția de lectură

7/50 (2021): „Bucuria de a trăi cu mai puțin” de Joshua Becker

Într-o lume a consumerismului, în care adesea fericirea este definită în dependență de cantitatea de lucruri pe care le deținem, există o mulțime de oameni care trăiesc fericiți cu mai puțin. Pentru că nu obiectele ne fac fericiți, ci lipsa grijilor. Lucrurile pe care le avem în posesia noastră ne împiedică să ne bucurăm de fiecare zi. Cum ai putea să trăiești frumos când ești înconjurat de o grămadă de obiecte pe care nu le folosești și care doar adună praful, iar tu trebuie să faci curățenie în fiecare zi? Pai iată, acei oameni care au adoptat minimalismul, cu siguranță nu se mai întorc la viața de odinioară. Aceștia reușesc să trăiască armonios și fac din orice zi o sărbătoare.

Cartea „Bucuria de a trăi cu mai puțin” este un manifest pentru minimalism. Autorul Joshua Becker ne propune un plan simplu, dar eficient, care ne va ajuta să ne eliberăm viața, eliberându-ne în primul rând spațiul în care locuim. Astfel, vom putea să ne împlinim visurile și să ne regăsim pe noi înșine. Mai mult chiar, autorul vine și cu o definiție clară pentru acest concept: MINIMALISM – promovarea intenționată a lucrurilor pe care le prețuim cel mai mult și eliminarea oricărui lucru care ne distrage atenția de la ele. E posibil de trăit o viață mai bună cu mai puțin!

Minimalismul a fost promovat chiar și de Iisus Hristos, care a dus o viață lipsită de griji lumești. Mai mult chiar, în pilda tânărului bogat, Iisus îi spune să vândă toată averea și să-L urmeze, dacă își dorește viața veșnică, adică fericirea deplină. În acest sens, frumusețea minimalismului nu constă în ceea ce elimină, ci în ceea ce oferă.

Cea mai mare provocare pentru cei care adoptă acest stil este să rămână în continuare minimaliști. Și asta pentru că lucrurile se adună și, dacă nu ești atent, la un moment dat te pomenești cu casa plină din nou cu obiecte inutile. În acest sens, trebuie să fim sinceri cu noi, ne sugerează autorul, și să ne întrebăm de fiecare dată când vrem să aducem în casă un lucru nou – „Am nevoie de el?”.

Odată ce ți-ai eliberat locuința până la nivelul dorit, simplul fapt de a păstra ordinea o va menține la acest nivel. Astfel:
*Fă patul în fiecare dimineață
*Spală imediat vasele
*Umple recipientele de reciclare și containerele pentru gunoi
*Lasă întotdeauna loc în dulapul de pe hol
*Ține blaturile și mesele curate
*Realizează imediat sarcinile care îți iau 1-2 minute
*Când termini de citit un ziar sau o revistă, proceseaz-o imediat
*Pune imediat corespondența nedorită într-un recipient de reciclare
*Ocupă-te de haine imediat
*În fiecare seară, pune lucrurile la locul lor.

Minimalismul este unic în viața fiecărei persoane. Pentru cei care vor să meargă pe această cale, trebuie să știe că nu există formule de urmat și nici standarde de respectat. Fiecare este liber să își urmeze propriul stil de minimalism, într-un mod care i se potrivește. Cu toate acestea, Joshua Becker povestește despre drumul parcurs de el către minimalism și oferă sfaturi și soluții pentru începători, astfel încât să ne fie mai ușor să înțelegem sensul acestuia.

Care sunt beneficiile minimalismului:
*Mai mult timp și energie
*Mai mulți bani
*Mai multă generozitate
*Mai multă libertate
*Mai puțin stres
*Mai puține motive de distragere a atenției
*Impact mai mic asupra mediului înconjurător
*Obiecte de calitate superioară
*Un exemplu mai bun pentru copii
*Mai puțină muncă pentru altcineva
*Mai puțină comparație
*Mai multă mulțumire

Concepții greșite despre minimalism:
*Minimalismul nu înseamnă să renunți la tot
*Minimalismul înseamnă să-ți organizezi lucrurile (organizarea nu aduce beneficii nimănui, organizarea nu ne rezolvă problemele legate de datorii, organizarea nu ne atenuează dorința de a obține mai multe lucruri, organizarea nu ne obligă să ne evaluăm viața, organizarea nuntii prea reușește să deschidă calea pentru alte schimbări

Nimeni nu ajunge la sfârșitul vieții dorindu-și să fi cumpărat mai multe lucruri. Presiunea din exterior este destul de mare, mai ales că marile corporații nu își doresc decât să vândă ceea ce produc, elaborând diferite strategii de marketing, care să ne convingă să cumpărăm tot mai mult:
*Puncte de loialitate și carduri
*Carduri de credit oferite de magazin
*Inducerea ideii de deficit
*Stabilirea de prețuri-capcană
*Produs în pierdere
*Mostre de produs
*Expunerea atrăgătoare

Dacă ar fi să recomand un singur capitol din această carte, acesta ar fi cel cu numărul 9. Explică clar și exemplificat care este esența minimalismului și dacă ajunge cumva această carte în mâinile voastre, să îi dați o șansă. Poate nu veți adoptă acest stil, dar cu siguranță vă va schimba măcar un pic modul de gândire.

Dacă credeți că și prietenii voștri trebuie sa afle despre această carte, vă rog să distribuiți articolul.

Pentru mai multe postări interesante și utile, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

„Un strop de eternitate” de Jaques Salomé

Anna Casian-Musteață

4/40: „Fata dinainte” de J.P. Delaney

Anna Casian-Musteață

„Unde mergem, tati?” de Jean-Louis Fournier

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....