Sunt MAMĂ
Economisim

8 lucruri pe care cheltuim mult și fără sens

De când m-am implicat mai activ în procesul de organizare a locuinței, debarasare de lucruri inutile și economisire a timpului și banilor, la fiecare pas tot văd idei de „cum am putea face să fie și mai bine”. Am înțeles că mulți dintre noi cheltuim mult, pe ceea ce nu trebuie, fără nici un sens. În acest articol am făcut un top al cheltuielilor inutile pe care le face aproape fiecare dintre noi.

Mergem la zilele de naștere ale oamenilor cu care nu avem nici o treabă
În opinia mea, oamenii la ai căror zile de naștere ar trebui să fim prezenți sunt rudele și nașii. Celelalte persoane – cumătri, fini, colegi de serviciu etc, pot fi felicitate cu un buchet de flori sau un cadou simbolic. Sau chiar prin intermediul unui apel telefonic.

Cumpărăm cadouri inutile
Nouă, moldovenilor, ne place să fie mult, nu neapărat calitativ, dar mult/mare. Iar acest mult și mare costă. De ce, dacă tot cheltuim o sumă, să nu o cheltuim pe un obiect util și calitativ? Sau, de ce să nu cumpărăm cadouri simbolice, care să aducă zâmbetul pe buzele oamenilor dragi și să le demonstreze că ne pasă de ei și nu i-am uitat?

Mergem la „rodină” sau botez cu punga plină
În contextul de mai sus, pentru că ne place să arătăm că avem/ne permitem, mergem la botezuri cu multe daruri. Ce contează că nu sunt calitative, că sunt mici și bebelușul nu le va purta niciodată? Important că-s multe. Nu mai bine să cumpărăm un lucru bun decât zece rele?

Ne cumpărăm haine multe și necalitative
Avem garderoba plină cu haine și tot ajungem să ne plângem că nu avem cu ce ne îmbrăca. Nu ar fi mai bine să avem câteva haine bune, pe care să le putem combina pentru a obține ținute potrivite pentru orice ocazie? De ce să cheltuim bani pe o mulțime de haine pe care să nu le putem îmbrăca?

Mergem la nunțile oamenilor pe care nu-i cunoaștem
Sunt nunți la care trebuie să fim prezenți, pentru că e vorba despre verișori, prieteni. Dar sunt unele nunți la care mergem fără a cunoaște mirii – pentru că ne-au invitat nașii, de exemplu. De ce să mergem la aceste nunți, când nu ne leagă nimic de acești oameni?

Ne construim case mari, garduri și alte acareturi pentru a fi în rând cu vecinul
Uităm că tot ce contează este familia, iar lucrurile materiale sunt trecătoare. Ne construim case mari, pe care nu le putem întreține, construim garduri înalte, îmbrăcate cu cea mai scumpă piatră, dupa care lăsăm totul și plecăm în Europa/America pentru a face bani.

Cumpărăm mașini scumpe
Venim de peste hotare, cumpărăm cea mai scumpă mașină, o conducem de câteva ori, apoi o încuiem în garaj și plecăm din nou. De ce să cheltuim atâția bani? Pentru că „să moară de ciudă vecinul/cumătrul”!.

Reparații în casă în fiecare an
Dacă ești în concediu și nu faci reparație în casă, nu te numești moldovean. Și cu asta sper că am spus totul.

Tu ce crezi, pe ce cheltuim noi mult și fără nici un sens?

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și alții despre el.

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

3 cadouri deosebite pentru oameni creativi

Anna Casian-Musteață

#project333: Prima lună de vară cu 33 de piese (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii)

Anna Casian-Musteață

Cum am început să economisesc mai mult și să fiu mai fericită

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....