Sunt MAMĂ
Învingem Cancerul

A căzut, dar o să crească!

Dupa prima cură de chimioterapie lui Stelian i-a căzut părul. Înainte de a începe tratamentul l-am tuns scurt, dar a crescut suficient de mult încât să observ într-o dimineață cum îi rămân locuri cu chelie pe cap. L-am spălat bine, apoi cu un prosop am frecat până i-au căzut toate firele. A rămas neted și moale.

Pentru mine a fost foarte greu, chiar dacă eram bine pregătită pentru acest moment. Pentru el a fost ușor. I-am povestit despre tratament și despre efectele acestuia. I-am spus că s-ar putea să aibă grețuri, vomă, dureri de cap, diaree, că o să-i cadă părul, dar o să-i crească înapoi mult mai frumos decât înainte. Iar el a înțeles foarte bine asta și nu a fost afectat absolut deloc de acest efect al chimioterapiei. De fapt, pe parcursul tratamentului el nu a avut absolut nici un efect negativ, rămânând la fel  de vesel, puternic și cu poftă de viață.

El a învățat atât de bine să-și accepte noul corp, încât chiar și noi, părinții, am rămas uimiți de curajul său. Bunăoară, atunci când își scoate de pe cap pălăria sau căciula, majoritatea oamenilor care-l văd fac ochi mari, dupa care își întorc privirile în altă parte, uitându-se la el doar cu coada ochiului. Unii îl privesc insistent, iar atunci când li se pare lor că e momentul potrivit îl întreabă „Băiețel, da unde ți-i părul? Cine ți-a făcut așa coafură?”…

La început îmi era rușine de această întrebare, dar tot Stelian a fost cel care mi-a dat curaj, atunci când a răspuns pentru prima oară: „A căzut, dar o să crească altul creț înapoi!”. De atunci, tuturor oamenilor care-l întreabă unde i-i părul, le răspunde astfel.

Dacă un copil de 3 ani poate să accepte că e mai diferit la exterior decât ceilalți, de ce noi, maturii, nu putem accepta diversitatea? De ce nu putem înțelege odată și pentru totdeauna că fiecare om e unic?  De ce îi incomodăm pe alții cu întrebările noastre și nu putem să ne mușcăm limba și să mergem mai departe?

Pentru a vedea și alte articole din categoria „Învingem cancerul”, te invit să dai un like paginii de Facebook a blogului.

Postat recent

Azi vreau să mulțumesc OAMENILOR

Anna Casian-Musteață

„Învingem cancerul” împreună!

Anna Casian-Musteață

2018 – anul în care…

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....