Sunt MAMĂ
Porția de lectură

Advent Calendar 2019: 24 de cărți, numai bune de citit în luna decembrie

Timp de doi ani le-am făcut copiilor Advent Calendare cu o mulțime de activități și cadouri. Pe parcursul a 31 de zile au avut parte de surprize frumoase și s-au bucurat de mult mai multă atenție și timp din partea noastră, a părinților. De ce 31 de zile, când Advent Calendarul înseamnă doar 24 de zile? Pentru că e o idee împrumutată, dar adaptată, având în vedere că la noi în familie Moș Crăciun vine în noaptea de 31 decembrie. Astfel, Calendarul de Advent se mărește cu +7 zile, iar asta mi se pare de-a dreptul minunat.

Dacă în anii trecuți le propuneam copiilor activități diverse, dar și mici cadouri, pentru acest an m-am gândit să le ofer un altfel de calendar – unul cu cărți. Le-am pregătit deja cărțile. Majoritatea sunt noi pentru ei, iar altele sunt din biblioteca noastră, însă știu că le sunt tare dragi, motiv pentru care le-am inclus aici.

Chiar dacă Moșul va veni în noaptea de 31 decembrie, Calendarul va fi cu 24 de cărți. Unele dintre ele sunt destul de voluminoase și va fi greu să le citim într-o singură zi. Vom continua lecturarea lor în celelalte 7 zile rămase.

Dacă și tu vrei să-i oferi copilului un altfel de Advent Calendar, poate îți este de ajutor ideea mea, mai ales că include o mulțime de cărți, pe care le găsești la un preț destul de convenabil. Pe toate eu le-am cumpărat de pe elefant.md, acolo unde întotdeauna raportul preț-calitate e cel mai bun, iar în săptămâna care urmează vom avea Black Friday, iar asta înseamnă reduceri grandioase la cărți.

1.„Malala și creionul magic ”
M-am gândit să începem calendarul cu această carte, nouă în biblioteca picilor mei. Eu am citit cartea pentru maturi a Malalei si mi-a plăcut mult, de aceea când am văzut-o pe asta la elefant.md nu am ezitat și am cumpărat-o pentru copii. Spune aceeași poveste, a fetiței care și-a dorit o lume mai bună și e atât de frumos și sugestiv ilustrată, încât nici un copil nu poate rămâne indiferent la această istorie. 

2.„Căsuța jocurilor ”
Această carte din colecția PIXI, de la editura Galaxia Copiilor, este potrivită pentru o seară de iarnă, când vă adunați toată familia și vreți să vă jucați împreună. Include 18 jocuri ușoare, care nu necesită multă recuzită și pot fi jucate la orice vârstă. „Toate păsările zboară”, „Rotește sticla”, „De-a baba Oarba”, „Eu văd, dar tu nu”, „Paharele muzicale” sunt doar câteva jocuri pe care noi le preferăm, dar cu siguranță copilului tău o să-i placă toate. Este o carte numai bună de pus sub brad, iar jocurile de aici sunt potrivite pentru orice anotimp. 

3.„Vrei să-ți spun un secret despre mami?”
Nu poate lipsi din calendar o carte scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, autoarea preferată a copiilor mei. Cartea asta e de-a dreptul minunată, plină de gingășie și iubire. De aici copiii află de unde își iau mamele puterea de a ține Universul în viață, dar și povestește viața unei mame – de la copilărie până la aducerea pe lume a unui bebeluș. E caldă cartea, e magică, e plină de speranță, e numai bună de citit într-o seară de decembrie, cu copiii în brațe. 

4.„Nu vreau să fiu broască”
Trebuie să ne acceptăm așa cum suntem și întotdeauna să vedem partea plină a paharului. Asta au înțeles copiii mei din această carte, care spune povestea unei broscuțe. Aceasta nu-și mai dorește să fie broască, dar când află că e unicul animal pe care un lup nu-l va mânca niciodată, începe să se bucure că nu poate să se pună cu natura. Broscuța chiar se consideră norocoasă că este ceea ce este. Neapărat această carte trebuie să fie citită copiilor. E o carte despre acceptare, dar și o lecție pentru cei mici, care vor ajunge să înțeleagă că fiecare ființă sau lucru are menirea sa în lume.

5.„Dinozaurii pitici”
Aceasta e cartea preferată a băiețelului meu. De fapt, el adoră tot ce ține de dinozauri și mă gândesc că nu e unicul. Cartea povestește istoria unui grup de dinozauri pitici, veseli și puși mereu pe șotii, dar care erau foarte fricoși. Tot aici găsim explicat jocul „De-a v-ați strigatelea”, îndrăgit de acești dinozauri. Sunt sigură că dacă vei citi o singură dată povestea copilului tău, o va îndrăgi neapărat.

6.„Natura – întrebări și răspunsuri pentru prichindei”
Orice copil are o întrebare preferată – De ce? Păi iată, cartea aceasta vine să răspundă la câteva întrebări, cele mai frecvente. Răspunsurile se ascund sub niște clapete, care stimulează cu siguranță curiozitatea celui mic despre natură, vreme, păduri, deșert, lumea apelor, munți și văi, planeta înghețată. Cartea face parte din seria DE CE de la editura ARC.

7.„Te iubesc orice-ai face!”
Dacă îți dorești o carte pe care copilul tău să o îndrăgească de la prima lectură, „Te iubesc orice-ai face!” de Ioana Chicet-Macoveiciuc este ceea ce trebuie! Este o carte despre năzbâtiile copiilor, pe care autoarea le numește atât de frumos – experimente. Cartea ne învață pe noi, părinții, să reacționăm cu blândețe la micile trăsnăi ale copiilor (ei doar le fac din curiozitate și din dorința de a descoperi mai multe lucruri) și să nu uităm să le spunem mai des TE IUBESC, decât NU E VOIE. Iar copiilor le oferă o lecție de viață și vine ca o asigurare că, indiferent de boacănele pe care le fac și cu care ne necăjesc uneori, noi îi vom iubi și le vom fi alături, ORICE AR FACE…

8.„Dorința iepurașului”
E o carte despre prietenie și dorințe care se pot realiza dacă credem în ele, de aceea trebuie să o citească fiecare copil, mai ales în preajma Crăciunului. Cartea spune istorioara unui iepuraș care își dorește să petreacă mai mult timp cu prietenul său – ariciul. Dorința îi este atât de puternică, încât  îi e îndeplinită. Finalul frumos îl vor afla cei mici numai dacă vor asculta sau citi povestea.

9.„Rozalia nu spune niciodată Mulțumesc”
Cum să-i învățăm pe copii ce înseamnă politețea? Doar prin propriul exemplu, dar și oferindu-le în dar această carte. Rozalia este un pui de rechin care nu spune niciodată „Mulțumesc” și nici „Vă rog”, ceea ce înseamnă că e nepoliticoasă. O întâmplare nefericită însă o învață să devină altfel. Dupa lecturarea cărții cu ușurință poți discuta cu micuțul, mai ales că la finalul acesteia găsim câteva idei frumoase pentru discuție.

10.„Te iubesc zi și noapte”
Crede-mă, această carte o poți dărui soțului, mamei, surioarei sau oricărei alte personae dragi. Iar dacă i-o vei citi copilului, va înțelege încă o data cât de scump și drag îți este. E o carte perfecta pentru toate ocaziile în care vrei să-ți arăți iubirea față de cei dragi, pentru că transmite un mesaj tandru de iubire necondiționată. 

11.„Obiceiurile bune le deprindem în copilărie”
Din Advent Calendarul nostru nu poate lipsi o carte despre bunele maniere, mai ales în cazul copiilor mici, când ei abia învață și descoperă lumea. Două surioare, dornice de a învăța mai multe despre obiceiurile bune pe care le pot dobândi în copilărie, află cum să se comporte cu ajutorul unchiului Mihai. Acesta le pune în fața a diverselor situații, oferindu-le sfaturi utile și lecții importante, pe care cu ușurință le poate însuși orice copil. Pentru că bunele obiceiuri îi vor fi utile pentru tot restul vieții.

12.„Împreună”
Ilustrațiile din această carte sunt superbe, iar poveștile – adevărate soluții pentru problemele mici și mari, așa cum spune chiar autoarea, Ioana Chicet-Macoveiciuc. Este o carte extraordinară, care vine în ajutor părinților, oferind istorioare cu soluții pentru diverse situații – atunci când în familie apare un nou membru, când copilul este prea nervos, când copiii nu vor să-și spele dințișorii, când trebuie să meargă la grădiniță, să renunțe la scutec sau la suzetă, să accepte să stea în scaunul auto, etc.

13.„Musafirul din Cer”
O carte religioasă e binevenită în calendarul nostru. Astfel, am ales „Musafirul din cer”, care conține mai multe povestiri pentru copii și pot fi citite până la venirea Anului Nou și a Crăciunului. Cu ajutorul acestor povestiri, vii și calde despre gesturi și atitudini, în sufletul oricărui copil vom reuși să sădim: delicatețea sufletească, mărinimia, simțul răspunderii, demnitatea și dragostea.

14.„Pur și simplu te iubesc”
Orice copil trebuie să știe că este iubit, indiferent dacă e înalt sau scund, mare sau mic, plinuț sau slăbuț. Este iubit pentru că e așa cum este. Dupa ce va asculta istorioara lui Constantin, cel mai tânăr, mai mic și mai neîndemânatic elefant, va înțelege că nu întotdeauna cel mai important lucru este să fii mare și puternic. Cartea îl va face pe copil să gândească ce înseamnă să aibă încredere în el însuși.

15.„Elefănțelul care voia să adoarmă”
Ce-ai zice dacă în Advent Calendarul de anul acesta ai pune și o carte care să-l ajute seara pe copil să adoarmă mai repede? Cu ajutorul cărții vei putea să-i spui copilului tău „noapte bună” într-o manieră diferită, folosind tehnici de relaxare inovatoare, testate și aprobate de părinții din lumea întreagă. E o carte pe care am testat-o și noi și chiar își face efectul!

16.„Ursulețul Alb ca Neaua”
Pentru că ne apropiem tot mai mult de sărbătorile de iarnă, am inclus în calendar o carte nouă, pe care copiii mei nu au mai citit-o. Eu însă m-am îndrăgostit de ea. E o poveste atât de frumoasă despre un ursuleț care rătăcește prin zăpada groasă, Ajunge într-un final la o căsuță, iar ceea ce găsește acolo e pur și simplu minunat! Iar ilustrațiile… trebuie să le vezi ca să te convingi că e o carte pe care o va îndrăgi orice copilaș.

17.„Ursulețul de zăpadă”
Chiar dacă e o carte mai voluminoasă, se citește foarte ușor. Sunt sigură că o să placă ambilor copii, mai ales că ei adoră poveștile cu urși. Cartea spune istoria Sarei, fetița căreia bunicul îi construiește un iglu, iar ea își face un ursuleț de zăpadă, dupa care adoarme. Înainte de Crăciun micuța trăiește o adevărată aventură, pe care trebuie să o asculte orice copil, iar cei mai mărișori – să o citească singuri. 

18.„Vine Crăciunul”
Simți că Nașterea Domnului e tot mai aproape? Atunci trebuie să îi oferi copilului această carte! În ea vei găsi toate ingredientele pentru a petrece frumos sărbătorile: două povești de spus la gura sobei, rețete delicioase de biscuiți, pe care să-i pregătești împreună cu cel mic. De asemenea, aici vei găsi și multe idei pentru a împodobi bradul. Acum spune: poate lipsi din Calendarul de Advent o asemenea carte? Eu zic că NU!

19.„Fetița care iubea renii”
O altă carte scrisă de Holly Webb trebuie să-și găsească locul în Advent Calendar. Împreună cu Lotta copilul va avea parte de o aventură de excepție, în preajma Crăciunului. Cum ar fi să se trezească purtat într-o lume magică a poveștilor bunicii, alături de un pui de ren? Va afla din această carte minunată!

20.„Crăciun fericit, Matei!”
Cum? Cum aș fi putut să nu pun în acest calendar o carte cu Matei? Stelian pur și simplu îl adoră, dar știu că e valabil pentru orice copil. Alături de Matei copilul va avea grijă de animăluțele rămase fără hrană chiar în ajunul Crăciunului, dar va învăța și că această sărbătoare este una a bucuriei și a faptelor bune.

21.„Cu-Minte de Crăciun”
Pe mine cartea asta m-a emoționat tare. Mi-am amintit de copilăria mea și de năzbâtiile pe care le făceam tocmai când părinților le era viața mai dragă. Îmi place mult cartea că vine cu explicații asupra faptului că cei mici nu pot primi întotdeauna ceea ce doresc pentru că fie nu sunt suficient de pregătiți, fie acel obiect nu este util. Copiilor le place să se distreze împreună cu Ema și Eric, să facă cunoștință cu Moș Crăciun și să aștepte cadouri. Cui nu-i plac darurile?

22.„Crăciunul lui Iepuraș”
A mai rămas puțin și vine Crăciunul, iar cei mici sunt nerăbdători să primească daruri. Am zis că pentru acest moment e potrivită o carte din care să afle că nu doar ei așteaptă această sărbătoare. E o sărbătoare îndrăgită de toți, inclusiv de Iepuraș, care își dorește mult să primească în dar o sanie. Dacă i se va îndeplini dorința, urmează să afle din carte…

23.„Crăciunul lui Mog”
Cum e să te trezești dimineața și să observi că în casă nimic nu mai e la fel?  Mog știe! Pisicuței nu-i place atmosfera de pregătire pentru Crăciun, iar când vede bradul adus în casă, se sperie foarte tare și fuge sus, pe acoperiș. Acolo găsește un loc moale și cald, dar povestea nu se sfârșește aici… Copiii o vor afla dacă vor asculta până la final, căci e foarte, foarte frumoasă. 

24.„Crăciunul perfect al Emei”
E o carte atât de frumos colorată, cu o poveste atât de minunată… Dupa prima lectură, ambii copii au zis că vor să vină mai repede Crăciunul, să primească daruri și să fim câteva zile toată familia împreună. Așa ca în familia Emei… Iată că a mai rămas puțin până la Marea Sărbătoare și ei în sfârșit vor avea parte de surprizele mult așteptate.

Am reușit astfel să creez un Advent Calendar frumos, cu cărți interesante și educative, care vor reuși să ne aducă spiritul iernii tot mai aproape. Abia aștept să înceapă luna decembrie și să văd în fiecare zi reacția copiilor atunci când vor descoperi cartea pe care urmează să o citim.

Hai să ne bucurăm împreună de magia Sărbătorilor de Iarnă!

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și prietenii tăi despre el.

Pentru mai multe articole utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Nu uita: cărțile le găsești pe elefant.md, la super-reduceri!

Cu drag, Anna, mama de doi!

Postat recent

Carte pentru copii și părinți: „Povești și legende de pe Nistru”

Anna Casian-Musteață

„o noapte, Marcovici” de Ayelet Gundar-Goshen

Anna Casian-Musteață

Biblioteca celor mici: Noi cărți pentru copiii mei

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....