Sunt MAMĂ
Experiențe

Alăptarea – frumoasă, dar grea! La început

Primii doi copii au fost alăptați și cel de-al treilea, la fel, e alăptat din prima zi de naștere. Dacă Ceciliei și lui Stelian le-am dat și lapte praf în primele zile, căci laptele mi-a venit mai greu, născând prin cezariană, în cazul Liei am zis că nu vreau să o hrănesc cu nimic altceva decât cu lapte matern. Mi s-a spus să am cu mine la maternitate biberonul, dar atunci când am fost adusă în salon, după operație, am zis că vreau să încerc să o alăptez, iar moașa m-a sfătuit să nu ii dau nimic adăugător, atât timp cât nu plânge și doarme liniștită. Așa am și făcut!

Dar! Chiar din ziua în care am început să alăptez, a apărut o problemă cu care m-am confruntat și la primul copil – durere și mameloane crăpate. Deși aveam lapte încă din a șaptea lună de sarcină, atunci când a fost atașată la piept, după prima repriză de supt, mameloanele au început să mă doară, iar a doua zi – să sângereze un pic. Astfel, alăptarea s-a transformat pentru mine, dintr-o experiență frumoasă, care abia așteptam să se întâmple, în ceva ce nu îmi mai doream. Totuși, cu dinții scrâșnind de durere, am alăptat în continuare. Mă bucur că nu am cedat, căci după vreo câteva zile lucrurile au revenit la normal.

Acum, dacă stau să mă gândesc, s-a întâmplat acest lucru din motiv că bebelușul nu prindea corect mamelonul cu gura. Era și de așteptat că, dacă nu suge sânul corect, să apară probleme, însă la acel moment nu am fost atentă la acest aspect și lucrurile au luat o altă întorsătură. După câteva reprize de alăptat, mameloanele mă dureau îngrozitor și, recunosc, am avut momente în care vroiam să cedez și să-i dau lapte praf. Deși aveam experiența alăptării primilor doi copii, iată că poziționarea greșită la sân mi-a adus multă durere. Recunosc, e doar vina mea că nu am fost atentă și m-am ales cu durere și mameloane crăpate de toată frumusețea.

Pentru a soluționa cât mai rapid problema:

  • Am spălat sânii după fiecare alăptare (fără săpun și fără a insista cu ștergerea), apoi am aplicat pe mameloane propriul lapte. Câteva picături făceau minuni dacă lăsam sânii dezgoliți
  • De câteva ori am aplicat și unguent Bepanthen, pe care l-am cumpărat pentru a proteja zona de sub scutec a Liei, însă mi-a fost și mie de ajutor (mai apoi am aflat că cea mai bună soluție este linolina pură)
  • Am lăsat sânii dezgoliți pentru a se usca și trata mai repede
  • Înainte de alăptare am aplicat comprese călduțe pe zona dureroasă și am stors un pic de lapte, pentru a stimula curgerea acestuia
  • Am încercat să găsesc o poziție de alăptare adecvată, astfel încât să îi permit bebelușului să ia sânul corect – atunci când suge să prindă cu gurița nu doar sfârcul, ci tot mamelonul și o parte din areolă.

Un ușor disconfort în primele zile de alăptare este normal, spun medicii, însă alte probleme care apar legate de sâni și alăptare, nu sunt normale, de aceea e nevoie de le rezolvat cât mai repede pentru a nu duce la complicații. Eu asta am făcut și acum mă bucur de fiecare moment de conectare cu bebelușul meu prin intermediul alăptării. Este o experiență extraordinară!

Dacă ești proaspătă mămică și te confrunți cu aceasta problemă, află că nu ești singură. Iar dacă nu te descurci, cere ajutorul. Consultanții în alăptare de la Mămica Alăptează îți pot oferi sfaturi utile și te pot ajuta ori de câte ori ai nevoie. Nu suporta durerea, ci cere și acceptă să fii ajutată pentru a transforma alăptarea într-o experiență de neuitat!

Dacă găsești util acest articol, distribuie-l ca să ajungă la cât mai multe mame.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Cum m-am pregătit pentru a treia sarcină

Anna Casian-Musteață

Cea mai mare provocare din primul trimestru de sarcină

Anna Casian-Musteață

Cum mi-am pregătit copilul de grădiniță. Sfaturi pentru părinți

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....