Sunt MAMĂ
Bucătărim

Am cules porumbele. Ce putem face cu ele?

Avem lângă casă o pădurice uitată de lume. În timpul plimbărilor noastre pe acolo, am observat că sunt foarte mulți copaci de porumbar. Ne-am propus ca, dupa ce cade prima brumă, să mergem să le culegem, căci știam că sunt extrem de benefice pentru sănătate. Din păcate, majoritatea porumbelelor au fost culese de alții, dar câteva tot au rămas. Astfel, zilele astea, împreună cu Stelian, am mers și am cules și noi ultimele porumbele, din care vom face… îți spun imediat ce!  

Ce putem face din porumbele
Aceste fructe mici de pădure se folosesc sub formă de decoct, suc, compot, sirop, gem, marmeladă, jeleu, ceai, vin, țuică, lichior, oțet. 

Ce vom face noi din porumbele

 • Am cules un lighean plin cu porumbele, pentru că avem de gând să facem din ele mai multe gustoșenii. În primul rând, vreau să fac compot din gutui și porumbele. Am auzit de la mai multe femei că este un deliciu și abia aștept să cumpăr câteva gutuie și să fac compot.
 • O parte din porumbele le-am pus într-un borcan  cu miere, iar pe altele le-am amestecat cu zahăr și le-am dat la frigider pentru ca mai apoi să le punem în țuică.
 • O altă parte am pus-o la congelat pentru o noapte, dupa care am pus-o într-o sticlă și am turnat peste ele samagon. Sticla stă în frigider (nu e obligatoriu, dar nu am un loc sigur în care să o țin, așa că frigiderul e cea mai bună soluție) pentru minimum trei luni de zile. Dupa 3 luni, la Crăciun, vom îndulci cu miere și vom servi cu desert.
 • Ultima parte din porumbelele rămase am pus-o la congelator. Să fie pentru la iarnă. Atunci voi decide ce vom face din ele.

Beneficiile consumului de porumbele
Dintre toate fructele de pădure, porumbelele au în componența lor cel mai mult tanin – un antioxidant puternic care face din porumbele un bun dezinfectant. De asemenea, acestea conțin vitamina A, B, C, magneziu, cupru, zinc, fier, potasiu, calciu. 

 • Porumbelele stimulează imunitatea, 
 • ajută la tonifierea oaselor, dinților și unghiilor, 
 • reglează hipertensiunea, 
 • ajută la purificarea sângelui, 
 • reduc balonarea, 
 • ameliorează simptomele de diaree, 
 • tratează pietrele la rinichi, 
 • calmează crampele stomacale etc.

De ce e bine să culegem porumbelele dupa primul îngheț
Porumbelele conțin amigdalină, despre care se spune că este toxică atunci când e consumată în cantități mari. Această substanță este distrusă prin supunerea fructelor la temperaturi scăzute. Din acest motiv, este indicat să culegem porumbelele abia dupa ce cade primul îngheț. De asemenea, înghețul descompune și unele zaharuri.

Ție îți plac porumbelele? Ce faci din ele?

Dacă găsești acest articol util, distribuie-l ca să afle și alții despre el.

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

Gustare delicioasă cu avocado și ceapă verde

Anna Casian-Musteață

Chipsuri din lavaș – un deliciu pentru micii gurmanzi

Anna Casian-Musteață

Supă-cremă din dovleac – deliciul toamnei

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....