Sunt MAMĂ
Porția de lectură

„Aventurile Iepurașului Matei” – cea mai frumoasă colecție de cărți cu iepurași

Cărțile sunt cel mai frumos cadou și cea mai bună investiție pe care o putem face pentru copiii noștri. Eu am o slăbiciune față de cărți și, când văd în librării cărți bune (recomandate de alte mămici din diverse grupuri de pe rețelele de socializare), cu greu mă abțin să nu le cumpăr.

Despre colecția de cărți „Aventurile Iepurașului Matei”, scrisă de  Brigitte Weninger și ilustrată de Eve Tharlet, am aflat anul trecut, dar nu le-am găsit în librăriile de la noi. Au apărut însă pe elefant.md și evident, le-am cumpărat. La început am cumpărat doar trei dintre ele, pentru a vedea reacția copiilor. Le-au plăcut! În prima zi în care au venit cărțile, numai despre Matei au vorbit. Acum s-au mai potolit, cei drept, dar cărțile din această colecție rămân a fi printre referatele lor.

Pe lângă faptul că ilustrațiile sunt superbe, textul e la fel: ușor, cu propoziții scurte și pe înțelesul celor mici. Morala e simplu de înțeles și provoacă la discuție.

Colecția de cărți „Aventurile Iepurașului Matei” cuprinde 14 volume, iar la noi au fost publicate doar 7, de către editura Nemi. În povești îl întâlnim pe Matei, pe Edi, Luca, Irina, Nicușor. Împreună trec prin diverse situații, iepurașul Matei găsește rezolvare pentru toate, iar la sfârșitul poveștii micii cititori învață lucruri utile.

Uneori, când le citesc aceste cărți copiilor mei, Matei devine Stelian, apoi Cecilia, și tare bucuroși sunt  că au o poveste despre un iepuraș care poartă numele lor. 

Ajutor, Matei! O fantomă!
Aceasta a fost prima carte (din această colecție) pe care am citit-o copiilor. Au avut o perioadă în care îmi ziceau că se tem de fantome. Și m-am gândit că, cu ajutorul acestei cărți, vor trece mai ușor peste frică. Dupa prima lectură am avut discutat despre cum Matei i-a salvat pe frățiorii săi de fantome și despre faptul că de fapt, fantomele nu există. 

De ce vă certați, Matei?
Cine are doi copii de aceeași vârstă, știe ce înseamnă cearta dintre ei. Ei bine, folosind povestea din această carte, eu am încercat să le explic micuților mei cât de important este să fie bine cu prietenii, sora, fratele. Și Matei m-a ajutat!

Matei o iubește pe mami
Oare cărei mame nu-i place să fie surprinsă? Matei asta a făcut împreună cu frățiorii săi: a pregătit o surpriză pentru mămica sa, învățând să se comporte frumos. Din această carte copiii învață bunele maniere: cum și când să se spele, cum să stea la masă și cum să mănânce corect.

La mulți ani, Matei!
De ziua sa, Matei își dorește să i se îndeplinească doar trei dorințe: să găsească pe cineva care să-i citească povești, să-l învețe jocuri noi și să aibă timp berechet doar pentru el. Dacă s-au îndeplinit acestea, afli din carte. Noi, dupa ce o citim, discutăm mult cu copiii și-i îndemnăm să ne spună și nouă ce dorințe și ce vise au.

Crăciun fericit, Matei!  Să fim buni, să ne ajutăm unii pe alții și să împărțim din bunul nostru și altora – asta ne învață cartea „Crăciun fericit, Matei!”, căci așa ne vrea și Moș Crăciun. Condus de aceste gânduri, Matei nu întârzie să facă bine, faptele sale fiind răsplătite pe măsură. Crăciunul nu e doar despre a primi, ci și despre a dărui!

Matei, campion la fotbal
E una dintre cărțile preferate ale lui Stelian, pentru că și el, la fel ca Matei, adoră să se joace cu mingea. În această poveste Matei, alături de frații și prietenii săi, se pregătesc să participe la un meci de fotbal pentru a câștiga o minge. E o carte extraordinară, pentru că-i învață pe copii perseverența.

Paște fericit, Matei!
Cartea aceasta le-am citit-o copiilor în preajma Paștelui. Ce crezi că mi-au cerut să facem dupa ce am terminat-o de citit? Exact, să  colorăm pietricele și să facem din ele ouă ca ale iepurașului Matei. Zis și făcut! Rezultatul îl poți vedea în acest articol

Dar copiii tăi, ce cărți preferă?

Dacă îți dorești colecția „Aventurile Iepurașului Matei”, o găsești la Librarius.

Pentru a vedea mai multe recomandări de cărți pentru copii și părinți, nu ezita să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Postat recent

„Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

Anna Casian-Musteață

„Cancerul: o călătorie prin urechile acului” de Ileana Gafton Dragoș

Anna Casian-Musteață

Două cărți pe care să le citești până la Crăciun

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....