Sunt MAMĂ
Porția de lectură

Bilanț: Cât și ce am citit în 2020

Atunci când vine vorba de lectură, contează foarte mult calitatea cărților citite, nu cantitatea. Cu toate astea, când fac o retrospectivă și văd cât am citit, nu pot decât să mă bucur. Pentru mine a fost o provocare, căci la începutul lui 2020 asta îmi propuneam: să citesc nu mai puțin de 40 cărți, dar iată că am reușit mai mult. Am citit de toate: și romane de dragoste, și de război, și cărți de dezvoltare personală, și cărți despre creșterea copiilor, dar și cărți pentru copii. Au fost cărți bune și cărți mai puțin interesante, însă întotdeauna am zis că din orice carte poți învăța câte ceva, așa că puține au fost cărțile pe care să le citesc forțat.

Am citit până acum 48 de cărți, iar altele două sunt în proces, însă nu cred că le termin până la 31 decembrie. Dintre acestea, unele sunt cumpărate de soțul meu (anul acesta eu cărți nu am cumpărat), altele le-am primit în dar, iar unele au fost împrumutate de la bibliotecă. Am citit și cărți în variantă electronică, deși nu sunt adepta acestora.

În luna noiembrie am citit doar o carte, iar în octombrie – 3 (una chiar la maternitate, în timp ce așteptam să apară bebe Lia) dar am avut un motiv întemeiat. In septembrie am citit 7 cărți, în august – 6, în iulie – 7, în iunie – 5, iar în mai – 4. Trei cărți am citit în luna aprilie, 4 în martie, 5 în februarie și 4 în ianuarie. Cea mai productivă lună din acest punct de vedere a fost septembrie și iulie. Despre fiecare carte am scris pe blog câte o recenzie, iar pe YouTube am făcut câte un clip lunar (cu excepția lunilor noiembrie și decembrie).

Cum de am reușit să citesc atâtea cărți?

  • În primul rând m-a ajutat faptul că mi-am setat pe Goodreads acest scop. Când ai un scop bine stabilit, parcă toate stelele se aliniază pentru a ți-l îndeplini
  • De asemenea, fiind însărcinată, am avut mai mult timp liber, timp în care stăteam culcată, timp în care am avut insomnii. Iată în tot acest timp eu am citit
  • Mi-am propus să nu treacă nici o zi fără o pagină citită și m-au ajutat mult tabelele realizate de Nata Eu, cea care în fiecare lună face câte un tabel care ne ajută să ducem evidența zilnică a paginilor citite.

Eu nu știu dacă e mult sau puțin ceea ce am citit, nu e o întrecere, însă mă bucur că anul acesta am învățat lucruri noi, am trăit viețile eroilor din cărți și am devenit mai bogată intelectual.

Voi cât ați citit? Cum v-a fost anul?

Postat recent

3 cărți despre viața de mamă, citite în ultima perioadă

Anna Casian-Musteață

„Împreună” de Ioana Chicet-Macoveiciuc – o carte cu soluții la problemele mici și mari

Anna Casian-Musteață

„o noapte, Marcovici” de Ayelet Gundar-Goshen

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....