Sunt MAMĂ
Porția de lectură

Carte pentru copii și părinți: „Povești și legende de pe Nistru”

Cartea conține 20 de povești și legende culese de către jurnalistele Elena Briciuc și Ina Kireeva de la locuitorii satelor Holercani și Tîrnauca. Toate istoriile au fost traduse și adaptate de Otilia Lipiceanu, iar ilustrațiile  superbe sunt realizate de Ana Grigorovscaia. Ideea de a scrie o astfel de carte îi aparține Natei Albot, fondatoare K Lumea.

Este o carte care conține imagini foarte frumoase, pe care Cecilia le-a apreciat de la prima lectură, iar lui Stelian i-au plăcut legendele, în special cea despre Ștefan cel Mare și Laur și Teia. Mie îmi place faptul că fiecare legendă arată cât de important e ca, mai ales în vremurile grele, oamenii să fie uniți și să se ajute.

Noi citim în fiecare seară câte 1-3 legende și așa parcă simt că suntem mai aproape de strămoșii noștri. Prin poveștile „Fetele ascunse”, „Laur și Teia”, „Fântâna Cucoanei”, „Muma pădurii și lupii albi”, „Apa Sâmbetei”, „Știma Nistrului”, „Joimărița și leneșa”, „Vodă și boierul Ogorilcu”, „Zmeul și saraliile”, „Ielele și Chiștelnița”, „Căpcăunul și caii năzdrăvani”, „Biserica Prascoviei”, „Potcoava de Aur”, „Tîrnauca și povestea spinilor”, „Fierarul satului și ienicerul”, „Covorul vechi”, „Rusaliile”, „Necuratul și butelcile”, „Profeția țigăncii”, „Piaza rea și Sfântul Andrei” reușesc să le inspir copiilor mei dragostea față de istorie și aprecierea pentru cei care ne-au apărat și au contribuit la viața mai bună pe care o trăim acum.

Cartea e scrisă în limba română și în rusă, ceea ce mă bucură nespus, pentru că e accesibilă tuturor cetățenilor, inclusiv și celor de pe cealaltă parte a Nistrului. În plus, o pot citi și rușii.

Este o carte cu multe povețe, bună de citit în familie, potrivită atât pentru copii, cât și pentru maturi, pentru că trezește conștiința și îndeamnă la bunătate.  Morala cărții e simplă, dar profundă: Fă bine, iubește și bucură-te de ceea ce ai!

Dacă ți-a plăcut descrierea cărții, distribuie articolul ca să afle și prietenii tăi despre „Povești și legende de pe Nistru”.

Te aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde vin zilnic cu postări utile și interesante. De asemenea, mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

De Ziua Planetei Pământ citim din trei cărți educative

Anna Casian-Musteață

33/40: „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman

Anna Casian-Musteață

Carte de crescut copii și părinți: „Soarele de acadea” de Aurelia Borzin

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....