Sunt MAMĂ
Porția de lectură

Cărțile care mă ajută să răspund la întrebările copiilor

Când sunt mici, unica noastră grijă, ca mame (sau părinți, în general), este să-i alăptăm, să le oferim confort, să le fim alături, să ne jucăm cu ei. Odată ce cresc și încep să descopere lumea mai intens, adică în jurul vârstei de 1,5 – 3 ani, apar și întrebările: „Ce-i asta?, Dar asta ce-i?, Asta ce e?”. Dupa 3 ani începe marea provocare pentru noi, părinții, căci micuții nu se mai mulțumesc cu răspunsuri simple, ci au nevoie să le răspundem la întrebările: „De ce? Cum? Când? Unde?”. Uneori, nici chiar noi, adulții, nu cunoaștem răspunsuri la multe dintre întrebări și suntem nevoiți să le căutăm fie pe internet, fie prin cărți. Pe noi ne ajută mult cărțile cu diverse curiozități, atlasurile și enciclopediile. Despre ele îți povestesc în acest articol.

Enciclopedia Științelor pentru copii (editura Corint Junior)
Aceasta le oferă copiilor informații numeroase, bine documentate și actuale despre lumea în care trăim, explicate pe înțelesul lor. Sunt prezentate stelele și galaxiile, sistemul solar, Pământul și Luna, fenomenele naturale, corpul uman, animalele, vegetația, climatele, continentele lumii, religia, limbile și scrierea, măsurarea timpului, cinematograful și instrumentele muzicale, transporturile de-a lungul timpului, istoria omenirii și multe altele. Cartea este frumos ilustrată și chiar și pentru mine e interesantă, căci multe dintre informațiile pe care le obținusem la școală, le-am uitat.

Prima mea enciclopedie cu sunete
De când a apărut această carte în biblioteca noastră, copiii mei nu se mai desparte de ea. Din „Prima mea enciclopedie cu sunete” află diverse curiozități despre animale: elefant, leu, tigru, ghepard, cameleon, cămilă, șarpe, panda, colibri, struț etc. Apăsând pe un buton, află ce sunete scoate fiecare animal, cât și scurte informații despre acesta. Cartea am cumpărat-o de la librăria „Dorința”.

Hai să-ți spun (editura Epigraf)
Cartea conține 156 de întrebări și răspunsuri pentru copii la tema: Cultură, geografie, istorie, alimentație, fenomene naturale, om, animale, păsări, insecte. Toate răspunsurile sunt clasificate conform întrebărilor: ce?, cine?, unde?, când?, cum?, de ce?. Din această carte copiii mei au învățat ce este lacrima, pistruii, somnul, cine e mai puternic: omul sau furnica, cine a zburat primul în cosmos, unde este capătul Pământului, unde locuiește Moș Crăciun, unde își țin cangurii puii, când a fost inventată scrierea, când se trag clopotele la biserică, cum trăiesc eschimoșii, cum se înțeleg surdomuții, cum aflăm vârsta unui copac, de ce bărbații își scot pălăria în încăpere, de ce Marea Neagră se numește Neagră, de ce îmbătrânesc oamenii, etc.

Primul meu atlas (editura Prut)
Această carte cu magneți pentru copii isteți este destinată copiilor de la 5+ ani, dar micuților mei, de 3 și 4 ani, chiar li se pare foarte potrivită pentru vârsta lor. Cu ajutorul acestui atlas descoperim împreună țările lumii prin învățarea citirii hărților. Ne distrăm de minune cu Emil și Ioana, care zboară de la o regiune la alta cu balonul cu aer cald. Evident, în călătoria lor îi iau și pe Cecilia și Stelian. Totul se desfășoară sub formă de joc, ceea ce este minunat!

250 întrebări și răspunsuri (editura Girasol)
Îmi place foarte mult această carte. Pe lângă faptul că în ea sunt informații utile și interesante, este frumos ilustrată și de o bună calitate. Cu ajutorul acesteia copiii află răspunsuri la întrebări despre sport, natură, medicină, cultură, economie, societate, amprentele omului, spații naturale, populații și opere de artă. De asemenea, cartea include și multe curiozități. Are fix 250 de pagini și tot atâtea întrebări și răspunsuri.

365 de întrebări și răspunsuri pentru a înțelege lumea de Joan Sole (editura Corint Junior)
„Pregătește-te să înțelegi mai bine lumea care te înconjoară cu ajutorul a 365 de întrebări însoțite de răspunsuri pe cât de instructive, pe atât de surprinzătoare”, spune autorul cărții. Aceasta oferă cele mai fascinante răspunsuri la cele mai ciudate întrebări, împărțite pe categorii tematice: alimentație, climă, dinozauri, internet, limbaj, păr, poluare, roboți, timp, vulcani, zodiac, etc. Este o carte pentru copiii de la 9+ ani.

1001 curiozități despre animale (editura Flamingo GD)
Cartea asta îmi e atât de dragă, încât nu aș mai lăsa-o din mână. E colorată și tare frumoasă. Conține informații foarte utile și interesante despre animale. Este împărțită în 9 capitole – Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Oceania, Mări și Oceane. Mic dicționar și Index. Pentru fiecare continent sunt prezentate mamiferele, păsările, reptilele, batracienii, peștii, nevertebratele specifice zonei. 

Atlas zoologic școlar (editura CD Press)
Chiar dacă e un atlas școlar, copiii mei sunt încântați de el. Conține imagini cu peste 200 de specii de animale din România: meduze, moluște, arahnide, crustacee, insecte, pești, amfibieni, reptile, păsări, mamifere. 

Uneori copiii îmi adresează întrebări pentru care nu găsesc nici în cărți un răspuns. Nu le spun minciuni, nu inventez scuze, ci doar le spun că nu cunosc, voi căuta informație și revin întotdeauna cu un răspuns.

Tu cum răspunzi întrebărilor celor mici? Care cărți, site-uri, aplicații îți sunt de ajutor? Aștept să lași un răspuns în comentariile la acest articol. Iar dacă-ți dorești aceste cărți, să știi că majoritatea dintre ele se găsesc la Librarius.

De asemenea, te aștept cu un like și pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi curioși!

Postat recent

Ce cărți vreau să citesc în 2019

Anna Casian-Musteață

„Aventurile Iepurașului Matei” – cea mai frumoasă colecție de cărți cu iepurași

Anna Casian-Musteață

Carte despre apreciere și armonie: „Obișnuitul Neobișnuit” de Cristina Bujor

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....