Sunt MAMĂ
Experiențe

Ce am făcut la primele două sarcini și nu am repetat la a treia

La primele două sarcini am fost o mămică tare panicată, care și-a dus sarcina și și-a crescut bebelușii după cum spuneau medicii. Țin minte și acum cum alergam la medic la fiecare contracție mai diferită sau cum urmăream pe diverse site-uri dezvoltarea bebelușului. Acum, la a treia sarcină sunt mult mai relaxată, nu mai citesc la fel de mult (asta pentru că nici timp nu mai am) și nici nu fac totul așa cum zic medicii. De ce? Pentru că deja am un pic de experiență, îmi cunosc corpul și știu cum să reacționez în anumite situații. Și, crescând doi copii, știu la ce să mă aștept acum, de ce am nevoie și ce lucruri/obiecte sunt cu adevărat necesare. Acum, ascult pe toți, dar fac cum știu eu că e bine pentru mine și bebe.

Chiar dacă de la ultima sarcină au trecut aproape 6 ani și între timp lucrurile s-au mai schimbat, atunci când am planificat a treia sarcină, mi-am promis că nu voi mai face micile gafe din trecut.

Iată ce nu am repetat la această sarcină și ce nu voi face după nașterea copilului:

Nu am cumpărat o mulțime de haine noi pentru bebe. La primul copil îmi era rușine să accept haine de la cunoscuți. Credeam că nu e bine ca un bebeluș să poarte hainele îmbrăcate deja de un alt bebeluș. Îmi doream să am toate hainele noi, iar asta a presupus cheltuieli destul de mari. Când am sesizat că purta aceste haine de câteva ori, apoi creștea atât de repede încât pe unele nici nu reușea să le poarte, am înțeles că ar fi fost bine să accept haine de la prieteni și rude. La al doilea și al treilea copil asta am făcut.

Nu am mai călcat toate hainele bebelușului, ci doar pe alea pe care le iau la maternitate. Îmi place să calc haine, însă nu zilnic și nu haine minuscule de bebeluș. La primul copil călcam fiecare hăinuță înainte de a o îmbrăca, iar asta mă epuiza. Acum nu o mai fac.

Nu am mai alergat la medic la fiecare senzație neplăcută. Am știut că va trece, că atât timp cât rezultatele analizelor sunt ok, eu și bebe suntem bine. Iar aceste senzații și trăiri noi sunt normale, căci corpul meu se pregătește pentru a aduce pe lume o nouă viață.

Am împrumutat de la prieteni și rude unele obiecte. Eu nu cred că ar trebui să dăm o groază de bani pe obiecte ce sunt folosite destul de puțin timp. De exemplu, noi am împrumutat de la o prietenă cădița pentru baie și scaunul de masă, iar de la rude – căruciorul. Dacă sunt funcționale și ei nu le mai folosesc, de ce să nu fie folosite de noi?

Nu am mai montat un pătuț separat pentru bebe. De ce? Pentru că ceilalți doi copii nu au stat nici măcar o zi în el, ci ne-a servit drept depozit pentru haine. Acum am hotărât că nu avem nevoie de un astfel de pătuț, atât timp cât bebelușul va dormi cu noi.

M-am odihnit mai mult. La prima sarcină eram angajată și respectiv, nu prea aveam timp de odihnă. La a doua sarcină o aveam pe Cecilia foarte mică și, la fel, nu aveam când să mă odihnesc. Acum ambii copii sunt mari, eu lucrez de acasă și am un program flexibil, astfel încât ori de câte ori am simțit nevoia de a mă odihni, de a dormi, de a savura un ceai sau ceva gustoșel, asta am făcut. Și starea mea de bine a avut numai de câștigat.

Nu am cumpărat picături pentru colici. Deși încă nu am născut, mi-am promis mie că celui de-al treilea copil nu îi voi administra picături contra colicilor. Se spune că astea sunt mai mult pentru liniștea mamei și tind să cred că așa e. Ce voi face, în schimb? Am de gând să țin bebelușul cât mai mult timp pe burtica mea și să îi fac masaj pentru a-l ajuta să facă față colicilor. Cred că asta va funcționa de minune!

Nu mai cred în mituri. Oricât de straniu ar părea, dar la prima sarcină am crezut în unele mituri. De exemplu, evitam să pășesc peste fire sau nu îmi tundeam părul. De asemenea, nu consumam cafea (deși o cană de cafea, savurată rar, nu face nici un rău) și nu beam prea multă apă în ultimul trimestru (pentru a nu face edem, ceea ce e total fals). Acum, evident, nu mai cred în nimic din toate astea.

Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care nu le repet la cea de-a treia sarcină, dar cu siguranță, odată cu nașterea bebelușului, acestea vor fi mult mai multe.

Tu ce „greșeli/păcate” ai făcut la prima sarcină și nu ai mai repetat?

Dacă găsești util acest articol, te rog să-l distribui pentru a ajunge și la alte mămici.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Ce mi-a fost util în cele 9 luni de sarcină

Anna Casian-Musteață

IDEI: Cum facem din decembrie o lună de neuitat

Anna Casian-Musteață

Nu accepta să fii victimă a violenței! Meriți să trăiești fără teamă!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....