Sunt MAMĂ
Copii

Ce-am schimbat în casă pentru a le oferi siguranță copiilor

Eu sunt o mamă fricoasă, care intră ușor în panică. Încă de când aveam copiii în burtică, îmi făceam griji pentru ei, iar dupa ce i-am născut, grijile parcă s-au mărit și mai mult: să nu cadă, să nu pună ceva în gură, să nu se lovească, să nu…, să nu…. Cele mai mari frici ale mele sunt: să nu-i pierd atunci când mergem pe stradă, să nu mi-i fure cineva de la grădiniță, să nu cadă de la etaj și să nu apuce fire electrice sau să bage degetele în prizele care sunt instalate jos. Știu că râzi, dar mai mari temeri decât acestea nu cred că am…

Prima a fost cea legată de firele electrice, prize și siguranța în casă, de aceea am încercat să punem la punct aceste detalii chiar înainte de naștere. Pentru mine era și este foarte important ca micuții mei să crească într-un mediu sigur, fără pericole. Evident, acest lucru nu e posibil, căci pericolele ne pasc la fiecare pas, însă ne-am străduit să le oferim siguranță măcar în casă. Bineînțeles, nu sunt mereu panicată și cu frica-n sân, dar când simt și știu că copiii mei nu sunt în siguranță, mi se aprinde beculețul.

Cât au fost micuți și au stat în brațe, în pătuțul lor sau pe patul nostru, totul a fost bine și frumos. Cum au început să meargă de-a bușilea, am încercat să adaptăm căminul pentru siguranța lor și nu i-am lăsat nesupravegheați nici o clipă.

Am ascuns toate cablurile electrice și prelungitoarele
Nici un cablu nu a rămas la vedere, iar acest lucru e valabil și acum, când copiii au deja câte aproape 4 și 5 ani. Discutăm despre curentul electric, despre cât de util, dar în același timp periculos este și se pare că înțeleg că nu au voie să se atingă de ele (decât dacă nu sunt conectate  la o sursă electrică și îi rog eu să-mi aducă dintr-o altă cameră un prelungitor).

Am ascuns prizele sau le-am închis cu apărători/capace de plastic
Majoritatea prizelor sunt și acum ascunse dupa fotolii, paturi, dulapuri, iar cele care sunt la vedere, au apărători. Când au fost mici, au încercat de câteva ori să umble la ele, însă am discutat, le-am explicat pericolul care se ascunde acolo și nu am avut parte de nici o surpriză neplăcută.

Nu las copiii la bucătărie fără supraveghere
Pentru că e imposibil să ascundem toate obiectele de ochii curioși ai copiilor, cel mai bine este să nu-i lăsăm nesupravegheați. La bucătărie Cecilia și Stelian nu rămân niciodată singuri. Știu că la aragaz nu e voie să umble, că vasele fierbinți și apa fierbinte de la robinet frige, că cuțitul e periculos, dar chiar și așa, mă tem să-i las fără supraveghere atunci când sunt la bucătărie.

Detergenții și alte substanțe periculoase stau încuiate în baie
Niciodată nu putem ști ce-i trece prin minte unui copil, de aceea pentru mine a fost foarte important să am puse într-un loc ferit de ochii micuților toate substanțele periculoase și detergenții. Dulapul din baie este pentru acestea, iar cât ei au fost mici, am ținut baia încuiată. Acum au învățat că nu e voie să umble la ele, căci sunt periculoase.

Medicamentele nu sunt lăsate la îndemâna copiilor
Avem în casă o cutie destul de mare, plină cu diverse medicamente. Dintotdeauna a stat închisă într-un dulap la care copiii nu au acces și așa va fi și în continuare. Medicamentele sunt periculoase pentru copii,  iar ei știu asta foarte bine, căci am discutat mult la acest subiect.

Când las ferestrele deschise, stau în preajma copiilor
O altă temere a mea este legată de ferestre. Trăim lângă terenul sportiv al Academiei de Poliție, acolo unde studenții fac permanent exerciții și antrenamente. Copiilor mei le place la nebunie să se uite pe geam și să admire studenții. Facem acest lucru împreună, dar și discutăm despre cât de periculoase sunt acestea. Le-am explicat copiilor că pot privi pe geam doar dacă e închis. În general, nu lăsăm scaune lângă ferestre și sper să nu avem parte niciodată de vreo surpriză la acest capitol.

Nu am cumpărat jucării cu piese mici, pe care să le poată înghiți, nu am pus apărători speciale pe la colțurile mobilei sau opritori la uși și sertare, dar le-am explicat de o mie de ori că trebuie să fie atenți la ele și așa au fost. Important este să avem răbdare cu ei, să venim cu explicații, să le răspundem la întrebări și astfel vom fi siguri că au înțeles și se vor feri de pericole. Noi nu vom fi permanent cu ei, însă consider că bazele care le punem în copilăria timpurie, vor fi trainice și utile pentru întreaga viață.

Tu cum îți protejezi copilul de pericolele din locuință?

Te invit să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Perle de la copiii mei (I)

Anna Casian-Musteață

A PUNE sau A NU PUNE fular la gura copilului în timpul iernii?

Anna Casian-Musteață

Copilul nu este obligat să mănânce doar ceea ce îi place părintelui!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....