Sunt MAMĂ
Învingem Cancerul

Ce să NU faci când afli că micuțul tău are cancer

M-am gândit mult dacă să scriu sau nu acest articol. Pe de o parte, e un subiect sensibil și nu toată lumea va înțelege de ce l-am abordat, pe de altă parte, aș vrea să fie un mic ajutor pentru mamele care află că copiii lor au cancer și sunt disperate, nu știu ce trebuie să facă și încotro s-o ia. Poate chiar tu ești acea mamă și chiar în acest moment ai nevoie de un sfat și de o vorbă bună. Eu am trecut și trec prin aceleași greutăți, mi-am pus aceleași întrebări și am vărsat lacrimi multe la fel ca tine. Dar am întâlnit oamenii potriviți care m-au ajutat și îndrumat. Mi-aș dori ca, la rândul meu, să-ți pot fi și eu de ajutor.

Cititoarele blogului știu că Stelian, băiețelul meu de 3 anișori, a fost diagnosticat cu această boală. Din fericire, am acționat la timp, a fost operat și acum urmează să primească tratamentul necesar. Pentru noi a fost și este în continuare o perioadă foarte grea, dar ce trebuie să știi tu, mama care treci prin aceeași situație, este faptul că totul trece, iar scopul tău este să îți vezi copilul sănătos. Imaginează-ți că ești într-un tunel întunecat, iar la capătul acestuia vezi o luminiță. Tu la acea luminiță trebuie să ajungi. Abia când o vei lua în mână poți să lași garda jos și să răsufli ușurată. Până atunci trebuie să gândești rațional și să acționezi corect, căci viața copilului tău depinde acum și de deciziile tale. Da, e greu, e foarte greu, uneori imposibil de greu, dar nu ai încotro. Trebuie să lupți!

  • Nu lăsa emoțiile să te copleșească. Tu acum nu ai timp pentru ele. Tot ce trebuie să faci este să te gândești la scopul final, acela de a-ți vedea copilul perfect sănătos și să lași deoparte emoțiile. Cel puțin pe parcursul zilei, atunci când ești în preajma copilului. Noaptea plângi, smulgeți părul din cap, fă tot ce vrei, dar să nu te vadă cel mic. Copilul e destul de stresat din cauza vizitelor la medic, a injecțiilor și diverselor investigații, nu-i mai da și tu un motiv în plus de îngrijorare. Lasă-l să se bucure, să se joace, să te vadă veselă, pentru că de atitudinea ta depinde starea lui de bine.
  • Nu neglija nici o informație venită de la medici. Pe cei din jur, care vin cu diverse sfaturi, îi poți ignora, dar ceea ce îți spun medicii trebuie să reții. Dacă ceva nu ai înțeles, întreabă din nou până când îți va fi totul clar. E ceva firesc să uităm unele lucruri, de aceea notează-ți toată informația într-o agendă.
  • Nu dispera! E extrem de greu să fii calmă în asemenea situații, dar chiar trebuie să îți păstrezi cumpătul și să gândești la rece. Faptul că vei fi disperată, vei plânge și vei căuta răspunsuri, nu-l va ajuta pe copilul tău cu nimic. Din contra, starea ta de neliniște o vei transmite și lui. Iar tu nu vrei asta…
  • Nu fi rușinată pentru situația prin care trece familia ta. Nimeni nu vrea să fie bolnav, nimeni nu face această alegere și apariția acestei boli chiar nu depinde de tine.
  • Nu refuza ajutorul. E greu, e foarte greu să treci printr-o asemenea dramă, dar există lumina de la capătul tunelului, iar scopul tău e să ajungi la ea. Pe acest drum vor apărea multe persoane care vor vrea să te ajute. Nu le refuza. Chiar dacă uneori nu-ți spun cuvintele potrivite, căci e greu să le găsești în asemenea situații, contează intenția și faptul că le pasă de tine și vor să te ajute. Iar tu chiar ai nevoie de ajutor acum. Nu mă refer la ajutor material, deși nu poți neglija nici acest aspect, însă ajutorul moral, o vorbă bună și o mână caldă sunt de neprețuit. Acceptă-le!
  • Nu-ți minți copilul! Niciodată! Nici măcar acum! Orice copil, indiferent de vârsta pe care o are, trebuie și merită să știe ce se întâmplă cu corpul lui. Tu îți cunoști cel mai bine puiul și știi ce metodă să alegi pentru a-i vorbi despre boala lui. Nu trebuie să-i explici în termeni medicali sau mai știu eu cum. E de ajuns să-i relatezi pe scurt despre ce e vorba, să-i răspunzi la întrebări, să fii atentă la cum și ce vorbești, pentru a nu-l face să se simtă incomodat sau mărginit de boala ce o are.
  • Dacă ai un copil mic, nu-l minți despre faptul că mergeți la spital. Spune-i unde vă duceți. Nu la bunici, nu la grădiniță, nu la magazin. Vă duceți la spital, de unde veți reveni acasă cât mai curând posibil.
  • Nu-ți expune copilul în locurile publice și aglomerate. În această perioadă cel mic are imunitatea foarte scăzută și poate lua ușor anumiți viruși. El nu are nevoie de asta, de aceea evită pe cât e posibil locurile aglomerate. Iar dacă cineva din casă are o viroză sau tușește, recomandă-i să poarte mască medicinală de protecție sau izolează-l.

Probabil că îmi vei spune că ceea ce am scris mai sus sunt aberații, că e imposibil să îți păstrezi calmul când copilul tău suferă. Crede-mă, am trecut și încă trecem prin această situație, dar cel mai bun lucru care l-am putut și-l putem face pentru copil este să nu-i arătăm cât de mult suferim și să fim raționali. Mulți au așteptat să mă vadă plânsă și necăjită, dar eu am apărut în fața tuturor mai puternică, nu neapărat pentru că mi-am dorit să fiu așa, dar pentru că a trebuit. Pentru copilul meu!

Multă sănătate și doar gânduri pozitive! Copilul tău e puternic și are nevoie de susținerea ta!

Pentru a vedea și alte articole din rubrica „Învingem cancerul”, citește AICI.

Poți susține cu un like și pagina de Facebook a blogului.

Sursa foto – Pixabay

Postat recent

Ce s-a mai îngrășat copilul tău!

Anna Casian-Musteață

Când ești bolnav/ă, nu te supăra pe Dumnezeu!

Anna Casian-Musteață

2018 – anul în care…

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....