Sunt MAMĂ
Economisim

Ce urmează să fac pentru a economisi și mai mult

Sunt vre-o doi ani de când am decis, de comun acord cu soțul, că vom încerca să economisim și să ne schimbăm modul de viață. Amândoi, în mod conștient, am început să adoptăm minimalismul, atât în acțiuni, cât și în locuința noastră. Ne debarasăm de lucrurile inutile și păstrăm doar ceea ce ne aduce bucurie și folosim nu doar o singură dată pe an.  Am povestit deja despre ce facem noi pentru a economisi, căci eu cred că minimalismul asta și implică – economisire și bucurie din lucruri simple. Azi vreau să îți povestesc despre pașii pe care vreau să-i fac pentru a economisi și mai mult. Și aici nu nă refer doar la bani. Ci și la timp.

De ce vreau să economisesc? Pentru că, de foarte multe ori cheltuim pe ceea de ce nu avem nevoie. Vreau să fiu mai conștientă la cheltuielile pe care le fac și să îmi construiesc viața astfel încât să-mi placă mie, nu celor din jur, chiar dacă poate voi fi criticată pentru asta.

 • Voi cumpăra din timp cadouri pentru zile de naștere sau sărbători. Din fericire, multe magazine organizează perioade de reduceri (cât sunt ele de reale, nu știu, dar cel puțin le putem cumpăra la prețuri mai mici decât de obicei). Anume atunci voi cumpăra cadouri pentru oamenii dragi. Știu preferințele fiecăruia, de aceea urmează să le cumpăr din timp ceva drăguț și astfel voi economisi câțiva lei.
 • Voi meșteri cadouri. Pentru că am două mâini care cresc de unde trebuie și îmi mai și place lucrul manual, pentru cei dragi mie voi meșteri cadouri. Nu încape îndoială, e mult mai ieftin, chiar dacă ia mai mult timp.
 • Vreau să fac meniu lunar sau cel puțin săptămânal. Știind ce vom mânca în anumite zile, cumpărăm produsele necesare, fără a cheltui bani în plus pe ceea de ce nu avem nevoie.
 • Pentru Pomul de Crăciun nu voi cumpăra decorațiuni. Am decis cu copiii că le vom face noi din aluat sărat. Abia aștept luna noiembrie, pentru a le meșteri.
 • Dacă tot au crescut copiii și stau cu oricine, am decis că e timpul să mai ies din casă și să merg la mai multe evenimente, festivaluri și concerte. Pentru asta nu voi cheltui nici un ban, căci voi merge doar la cele cu intrare liberă.
 • Voi vorbi mai puțin la telefon și doar cu oamenii cu adevărat importanți pentru mine. De ce să cheltui bani și timp cu cei care nu merită?
 • Mie îmi plac spațiile luminoase. Îmi place ca în casa mea să fie cât mai multă lumină, dar voi învăța să mă bucur de lumina naturală și să o economisesc pe cea electrică. Astfel, ziua nu voi mai sta cu lumina aprinsă în cameră, ci doar seara și când voi avea maximă nevoie de ea, căci uneori ziua am nevoie de multă lumină pentru a filma sau fotografia.
 • Dacă tot am vorbit despre lumină, pentru a economisi, vom schimba toate becurile din casă pe becuri LED.
 • Noaptea sau atunci când plecăm de acasă, voi deconecta calculatoarele și modemul de la internet. Pentru că, puțini cunosc acest lucru, dar orice aparat conectat la energie electrică, o consumă, chiar dacă se află în regim stand-by.
 • Voi achita facturile și bonul la grădiniță de acasă. În fiecare lună. Pentru că uneori noi mai mergem la bancă, stăm în rând și achităm comision pentru fiecare factură.
 • Această idee nu vine neapărat pentru a face economie, deși știu că voi economisi și aici. Îmi doresc tare mult să fac acasă soluții de curățat diverse suprafețe sau obiecte – wc, chiuvetă, lavoar, dulapuri. Vreau să renunț pe cât e posibil la produsele chimice și să găsesc alternative.
 • Atunci când voi merge la magazin, voi lua traista de acasă. Cea  mai mică pungă costă 50 de bani, dar bănuț cu bănuț, dacă se adună, face un leu. Iar leu cu leu adunat, înseamnă economie.

Sunt lucruri simple, pe care le poate face fiecare dintre noi. Nu e nevoie de prea mult efort, ci doar de conștientizare și stabilitate. La început nu e ușor, dar practicând acest lucru, devine obișnuință.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și alți oameni despre cum pot economisi. Bani și timp.

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

5 lucruri pe care cheltuim zilnic prea mult și fără sens

Anna Casian-Musteață

Îmi plac banii! Nu să-i cheltui, ci să-i economisesc!

Anna Casian-Musteață

8 lucruri pe care cheltuim mult și fără sens

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....