Sunt MAMĂ
Confidențe

Cine/ce mă motivează să citesc zilnic

Zilele trecute mi-a scris cineva un mesaj. Îmi spunea că are o bibliotecă mare acasă, că vrea să citească, dar nu îi place să o facă. Și mă întreba de unde eu găsesc motivație pentru a citi zilnic. Ce i-am  răspuns? Că voi scrie un articol în care voi povesti mai multe la acest subiect. Da, vreau ca acest articol să rămână în online pentru că, asemeni doamnei care mi-a scris, mai sunt încă mulți oameni, pe care sper că îi va ajuta experiența mea.

Ei bine, eu citesc de când mă țin minte. Cred că am mai spus – la 5 ani citeam deja foarte bine în română și cochetam cu alfabetul chirilic. Asta probabil și m-a ajutat să îndrăgesc lectura și cărțile voluminoase. Recunosc, când ceilalți copii citeau cărți cu câte o poveste, eu împrumutam de la bibliotecă volume întregi. Dar înțeleg că nu toți sunt ca mine sau ca tine, împătimiți de cărți. Unii oameni trebuie să se impună să citească și mi se pare un lucru absolut normal. Doar nici mie nu îmi plăcea să sap gradina, de exemplu, dar o făceam pentru că trebuia. Exact așa e și cu lectura. Nu îți place să citești, dar te impui, azi citești o pagină, mâine două și tot așa. Motivația apare pe parcurs, dar vreau să îți spun ce și cine mă motivează pe mine să citesc mai mult și mai mult, în afara faptului că o fac din plăcere.

 • Copiii mei. Ei sunt cei care mă motivează, căci vreau să fiu mai bună pentru ei, să aflu pentru ei lucruri noi, pe care să le transmit și sa discutăm apoi despre ele. Da, asta se învață din cărți, din orice carte, nu doar din enciclopedii. Fiecare carte vine la pachet cu multe lecții, multe descoperiri și fapte diverse.
 • Îmi îmbogățesc vocabularul. Eu nu cunosc o metodă mai bună de îmbogățire a vocabularului. Atunci când citești, descoperi cuvinte noi, pe care le înveți fără să vrei. Dar încă dacă și mai vrei…
 • Soțul meu. De multe ori el a fost cel care m-am motivat să citesc anumite cărți după ce le-a lecturat el.
 • Conturile cu și despre cărți de pe Instagram. Urmăresc diverse conturi pe Instagram, în care fetele vorbesc și povestesc despre cărțile citite. Și atunci îmi spun: dacă ele pot, eu de ce nu aș putea? În plus, tot acolo găsesc și o mulțime de titluri bune, care mă motivează să le cumpăr sau să le împrumut de la bibliotecă. Odată cumpărate sau împrumutate, trebuie să le citesc.
 • Împrumuturile de la bibliotecă. De obicei, la bibliotecă se împrumută cărți pentru 14 zile. De multe ori, atunci când simt că nu am motivație să citesc, merg la bibliotecă, împrumut două cărți și mă impun să le citesc. Căci trebuie sa le returneze în două săptămâni și ar fi păcat să le dau înapoi necitite.
 • Canalele de Youtube pe care le urmăresc. E fix ca în cazul conturilor de pe Instagram. Dacă ele pot, eu tot pot!
 • Îmi ofer recompense. Anul acesta am început să îmi ofer recompense pentru lectură. Pentru fiecare carte citită, pun deoparte 10-20 de lei. Iar la sfârșit de an îmi voi cumpăra cărțile dorite, căci mi-am propus ca pe parcursul lui 2020 să nu mai cumpăr alte cărți. 
 • Citesc cărți care mă interesează. Dacă voi citi o carte din medicină, cu siguranță va sta mult timp pe noptieră, dar dacă citesc un roman psihologic, de exemplu, voi fi nerăbdătoare să-l duc la bun sfârșit cat mai repede.
 • Pun cărțile la vedere. Întotdeauna am câteva cărți pe noptieră. Astfel, atunci când am un pic de timp liber, în loc să navighez pe internet, parcă mai mult mă atrage cartea de pe noptieră.
 • Port o carte în geantă. La mine în geantă oricând vei găsi o carte. Atunci când am timp liber – în transport sau când stau în rând la medic, prefer să citesc.
 • Setez provocări. Goodreads este site-ul unde pot seta câte cărți îmi doresc să citesc pe parcursul unui an. Dacă nu ai încă un cont acolo, îți sugerez să-l creezi.

Da, pofta vine mâncând. E fix așa și în cazul lecturii!

Dacă crezi că acest articol va ajuta pe cineva să găsească motivație pentru a citi, distribuie-l ca să ajungă la acea persoană.

Cu mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi copii și un melc!

Postat recent

Micile bucurii care ne încălzesc serile friguroase

Anna Casian-Musteață

Micile bucurii ale lunii mai

Anna Casian-Musteață

Micile bucurii ale lunii februarie

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....