Sunt MAMĂ
Experiențe

Contracțiile false – tot mai aproape de naștere

Azi vreau să împărtășesc cu voi experiența mea legată de contracțiile false în sarcină sau, cum sunt ele numite în medicină – contracțiile Braxton Hicks. La prima sarcină, atunci când apăreau, credeam că gata, nasc. Noroc de medicul meu, care mă asigura că sunt absolut normale și, atât timp cât totul decurge bine, nu ai cum să naști atunci când acestea apar doar periodic. La a doua sarcină am știut să fac diferența dintre o contracție falsă și una care indică începerea travaliului, chiar dacă nu am ajuns la travaliu, fiind nașterea programată. Iar acum, la a treia sarcină, când deja îmi cunosc mai bine corpul și știu ce simptome ar trebui să am la fiecare trimestru, de exemplu, e mult mai ușor să fac față acestor contracții.

Ce sunt contracțiile Braxton Hicks:

 • Contracțiile false reprezintă modul prin care organismul se pregătește de naștere, dar acestea nu înseamnă aproprierea sau începerea travaliului
 • Ele se manifestă prin întărirea burticii, la intervale neregulate de timp și se simt ca niște crampe ușoare, deși de multe ori sunt și dureroase (mai ales în ultimele săptămâni)
 • Contracțiile false se simt de 1-2 ori într-o oră sau de câteva ori pe zi
 • În general, apar în a doua jumătate a zilei sau noaptea, când e nevoie de mers la baie sau de băut apă pentru hidratare
 • De obicei, acestea se opresc dacă femeia însărcinată își schimbă poziția
 • Dacă la contracțiile care prevestesc travaliul durerea apare în spate și la nivelul abdomenului și al pelvisului, la contracțiile false durerea e concentrată doar în partea burticii și a pelvisului, iar în spate nu e resimțită.

Cum pot fi ameliorate contracțiile false:

 • De cele mai multe ori pe mine mă ajută schimbarea poziției. De obicei, dacă stau pe o parte, acestea dispar
 • De asemenea, mă mișc cu atenție și evit mișcările bruște
 • Încerc să nu consum în a doua parte a zilei alimente care balonează
 • Mă ajută și o cană cu apă călduță sau un masaj relaxant, căci uneori aceste dureri sunt destul de dureroase
 • Un alt truc pe care îl aplic este să îmi ocup mintea cu ceva atunci când încep aceste contracții: fie citesc, fie scriu ceva sau vorbesc la telefon. Așa nu mai sunt atentă la contracții.

Bine de știut!

Nu fiecare gravidă experimentează contracțiile false, așa că dacă ai deja 37 de săptămâni și nu le-ai simțit până acum, atunci când apar contracțiile, monitorizează-le și adresează-te la medic. Poate fi semn al începerii travaliului.

Tu cum te-ai descurcat la acest capitol?

Dacă găsești util acest articol, distribuie-l ca să ajungă și la alte mămici.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Cum am născut doi copii prin cezariană și cu ce riscuri/dezavantaje a venit această decizie

Anna Casian-Musteață

Ce mi-a fost util în cele 9 luni de sarcină

Anna Casian-Musteață

Jurnal de sarcină: Cum a trecut al doilea trimestru

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....