Sunt MAMĂ
Familie

Copiii nu sunt trofee!

De cum îi naștem, avem tendința să îi comparăm. Ni se pare că bebelușii noștri sunt mai înalți, mai grăsuți, că sunt mai deștepți, mai nu știu cum. Uităm totuși că fiecare copil e unic și are ritmul său de dezvoltare, iar a-l compara cu alții înseamnă a-i pune piedici și a nu-l încuraja să crească un copil în armonie cu sine însuși și cu cei din jur. Copilul simte când este comparat și când este prezentat ca un trofeu.

Nu știu de ce, dar când ies la locul de joacă sau merg în parcuri, în majoritatea discuțiilor dintre mame apar afirmații de genul: păi, al meu face sfoara și cunoaște vreo 10 poezii de două strofe; ei, da al meu cunoaște culorile, le știe în 4 limbi și mai și numără până la 100; bebelușul meu stă pe oliță de la 6 luni, merge de la 9 luni și vorbește de la un anișor; fetița mea e cea mai bună din grupă la gădiniță, iar sâmbăta și duminica frecventează toată ziua diverse lecții, ca să aibă ocupație și să crească deșteaptă; etc, etc, etc…

În ultima perioadă am început să evit mamele care discută despre așa ceva, pentru că pur și simplu sună tare aiurea să îți lauzi sau să îți compari copilul în prezența altora. Bineînțeles, copilul nostru e cel mai bun, cel mai frumos, cel mai deștept, dar nu cred că multe mame se gândesc la cum se simte mama al cărei copil are 3 anișori, dar nu vorbește, nu știe să numere, nu recunoaște literele, pentru că… pur și simplu nu poate face acest lucru.

Faptul că bebelușul și copilul unei mame nu poate face ceea ce face copilul alteia, nu înseamnă că una dintre ele este mai bună, mai iubitoare, mai grijulie.  Nu înseamnă că micuțul uneia este mai minunat sau mai deosebit. Înseamnă că fiecare om este diferit!

Chiar dacă poate copilul tău cunoaște 3 limbi la 2 anișori, chiar dacă poate ține pixul în mână la 1 anișor și mai și desenează frumos, chiar dacă la 5 ani merge la lecții de engleză, de canto, cunoaște pianul și vioara, copilul tău merită și trebuie să fie doar un copil, să nu-l privești și nici să-l prezinți celorlalți ca pe un trofeu…

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Pe mine mă găsești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Sursa foto – Unsplash.com

Postat recent

Ce am mai vizionat în utlima perioadă: 3 documentare pe care le recomand

Anna Casian-Musteață

9 ani de la cununie. 9 lucruri despre NOI

Anna Casian-Musteață

Când ești sora mai mare… vii cu dedicație pentru frații mai mici

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....