Sunt MAMĂ
Copii

Copilul nu este obligat să mănânce doar ceea ce îi place părintelui!

Odată ce copilul începe diversificarea, fiecare mamă e în căutarea celor mai simple, dar delicioase rețete de mâncare, cu care să-l convingă pe cel mic  să guste din fructe, legume, terciuri, etc. Când copilul nu mănâncă, mama se panichează, când mănâncă prea mult – la fel, dar uităm că fiecare om e unic și are propriul ritm de dezvoltare. Important este să-i asigurăm organismului copilului necesarul de vitamine și nutrienți, să-i propunem diverse bucate, iar micuțul va mânca ceea ce-i place. Dacă nu-i place conopida, îi putem propune broccoli, dacă nu acceptă caisele, piersicile sunt la fel de gustoase și sănătoase.

Eu am înțeles că Stelian va fi maturul care va mânca și cuie dacă îi va fi foame, pe când Cecilia , dacă nu-i va plăcea o mâncare, nici nu va pune limba pe ea și va sta flămândă ore în șir.

Pentru mine a fost greu să accept că Cecilia nu mănâncă fructe și legume. Am dus „lupte” de tot felul, dar tot nu am putut-o convinge ca măcar să guste din ele. Până la urmă, am lăsat-o baltă. Acum mănâncă doar ceea ce-i place ei: castravete, sfeclă roșie și morcov, harbuz și portocală. Restul legumelor le mănâncă doar în ciorbe, supe sau făcute supă-cremă, iar alte fructe în afară de harbuz și portocală nu vrea să accepte.

Încerc să le ofer copiilor mei mâncare sănătoasă, preparată acasă din fructe și legume din grădina bunicii. De asemenea, evităm prăjelile și aromele chimice, deoarece adaug savoare mâncărurilor doar cu ajutorul condimentelor naturale. Carnea și peștele îl consumăm rar spre deloc, iar lactatele – aproape zilnic, din păcate, pentru că le plac copiilor. Soțul zice că gătesc gustos, Stelian la fel, dar Cecilia nu acceptă tare multe feluri de mâncare și uneori chiar îmi spune că mâncarea de la grădiniță e mult mai gustoasă. Nu mă supăr, deoarece înțeleg că „la grămadă” totul e bun și gustos.

În acești aproape 5 ani de când sunt mamă, dar mai ales în ultimul an, am înțeles că nu trebuie să-mi impun copiii să mănânce tot din farfurie sau ceea ce lor nu le place. Flămânzi nu vor sta și când le va fi foame, vor veni și vor cere neapărat ceva de ronțăit. Iată atunci când ei cer de ronțăit, sunt cu adevărat flămânzi și le propun mâncare.  Și mănâncă atât cât trebuie, atât cât le încape în stomăcelul lor mic. Nu tot din farfurie. Nu porția întreagă. Nu 10 feluri de mâncare.

Tot discutând cu unele mame, am aflat că mai există copii care nu acceptă unele fructe și legume, alții nu mănâncă lactate, alții nu vor carne sau pește, iar alții nu mănâncă cereale. Pentru că fiecare om are preferințe care nu neapărat trebuie să coincidă cu ale altora. Nici măcar cu ale mamei și tatălui.

Dacă și copilul tău face mofturi la mâncare, te rog eu mult, nu-ți fă griji, când îi va fi cu adevărat foame, va veni să ceară mâncare. Ai grijă să-i propui doar mâncare sănătoasă!

Poftă bună!

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Scrisoarea copilului rămas singur acasă. „Mi-e dor de voi mereu!”

Anna Casian-Musteață

Cum au învățat copiii mei animalele

Anna Casian-Musteață

OMUL harnic din ce crește? Din COPILUL ce muncește! (VIDEO)

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....