Sunt MAMĂ
Experiențe

Cum am născut doi copii prin cezariană și cu ce riscuri/dezavantaje a venit această decizie

Nu-i așa că atunci când auzi de nașterea prin cezariană ți se pare floare la ureche? Ei bine, nu e deloc așa! O spun eu, cea care am născut doi copii prin operație și care m-am chinuit destul de mult după asta. A fost greu și dureros, chiar dacă vederea copilului în brațe te face cumva să treci durerea pe locul doi.

La prima naștere eram aproape sigură că voi naște natural, însă corpul meu a refuzat asta, astfel încât, după multe ore de chin, am schimbat planul de naștere și am apelat la cezariană. Nimeni nu mi-a spus și nici nu eram pregătită pentru durerile post-operatorii sau pentru o perioadă de recuperare. Clar, totul a trecut, însă am rămas cu amintiri nu tocmai plăcute. Cel puțin, nu după ce am născut primul copil.

La prima cezariană mi s-a administrat anestezie generală, astfel încât atunci când m-am trezit din somn, m-am pomenit plină de perfuzii, cu o incizie de toată frumusețea, cu o durere de nesuportat, purtând scutec și neputând să mă ridic din pat. Iar copilul – plângea alături de mine și eu lângă el, neputincioasă. Țin minte de parcă s-a întâmplat acum – a fost o noapte de groază, cu multă durere și lacrimi. Dar cum toate mi se întâmplau pentru prima dată, credeam că așa trebuie să fie, că ceea ce trăiesc eu e absolut normal.

Abia la a doua naștere, tot prin cezariană, am înțeles că am ratat posibilitatea de a face din prima naștere una de neuitat, chiar dacă era prin operație. A doua oară a fost mult mai diferit, mult mai intens și totul – mult mai frumos. Ce-i drept, și eu eram bine pregătită, căci știam ce urmează să mi se întâmple și nu aveam așteptări. 

Dacă prima dată mă gândisem că aș vrea să nasc natural, a doua oară nici nu am adus în discuție acest subiect, căci eram pregătită să nasc din nou prin cezariană. Asta pentru că diferența dintre nașteri era de doar un an și două luni, iar eu nu îmi simțeam organismul pregătit pentru o naștere naturală. Am fost pregătită fizic și moral pentru operație și asta a ușurat cumva tot procesul. Mi s-a administrat anestezie epidurală, eu eram conștientă și mi-am văzut copilul nu după câteva ore, ci imediat ce mi-a fost scos din burtă și am trăit sentimente ce nu pot fi comparate cu nimic.

Pe al treilea copil tot prin cezariană vreau să-l nasc. Cred că unele femei sunt făcute să aducă pe lume copii pe cale naturală, iar altele – doar prin operație, iar eu fac parte din cea de-a doua categorie. Nu spun că asta e cea mai bună alegere. E bună pentru mine, care nu sunt pregătită să nasc altfel, iar asta nu mă face o mamă mai rea sau mai puțin mamă. E alegerea fiecărei femei și doar mama e cea care poate decide cum să dea viață unui pui de om (clar, ghidată de medic).

Ce riscuri presupune o naștere prin cezariană

Tocmai pentru că sunt conștientă că e destul de riscant să alegi o naștere prin cezariană, am decis să îți povestesc ție, celei care citești acest articol, ce riscuri presupune aceasta. Sunt riscuri de care trebuie să fim conștiente și să ni le asumăm, chiar dacă se spune că riscurile acestui fel de naștere sunt foarte mici.

Riscuri pentru mamă:

1.Infecții ale inciziei

După prima naștere am trecut prin acest chin, când la doar câteva zile, din cauza neglijenței mele, incizia s-a inflamat și am fost nevoită să o tratez nu câteva zile, ci câteva săptămâni.

2.Ruperea cicatricii la următoarea sarcină

Atunci când, la doar 5 luni după naștere, am rămas din nou însărcinată, medicul meu a insistat să monitorizeze strict cicatricea de pe uter. În ultimele zile din trimestrul al treilea riscam ca aceasta să se rupă, motiv pentru care am avut o a doua cezariană programată.

3.Recuperare într-un timp mai lung

Femeile care nasc natural se recuperează mai repede, în doar câteva zile, pe când după o naștere prin cezariană e nevoie de 2-6 săptămâni.

4.Traumatism chirurgical

În rare cazuri, dar uneori pot fi lezate și alte organe în timpul unei operații de cezariană.

5.Sângerări vaginale abundente

Comparativ cu nașterea naturală, după o naștere prin cezariană se pierde mai mult sânge, iar sângerările sunt de obicei mai abundente.

6.Lactația apare mai greu

Am trăit-o pe propria piele. Cu adevărat, în urma operației nu doar că nu am putut alăpta, dar nici nu am avut cu ce. Laptele a venit abia peste câteva zile.

Riscuri pentru copil:

1.Probleme respiratorii

Mulți copii născuți prin cezariană ar putea dezvolta probleme respiratorii, cum ar fi tahipneea tranzitorie a nou-născutului sau sindromul de detresă respiratorie. Noi nu am avut aceste situații, din fericire.

2.Traumatism chirurgical

Se întâmplă rar astfel de cazuri, dar există momente când în timpul intervenției chirurgicale poate fi afectată (tăiată) pielea bebelușului. Nici de astea nu am avut și Slavă Domnului!

3.Scade scorul Apgar

Scorul Apgar este nota pe care o primește un bebeluș la naștere. Din cauza lipsei efortului pe care ar fi trebuit să-l depună, dar și a anesteziei, copilul născut prin cezariană va avea un scor mai mic. Ambii mei copii au avut scorul 8.

Alte riscuri: mortalitate maternă, tromboză venoasă, reacții adverse la anestezie, adenomioză, risc la alergii.

Dezavantajele nașterii prin cezariană

Nu știi cum e la nașterea naturală, însă mă simt obligată, odată ce am menționat că voi alege o naștere prin cezariană, să scriu și dezavantajele acesteia. Sunt poate mai multe decât avantaje, însă niciodată nu poți ști prin ce metodă vei naște, așa că te rog mult să nu mă judeci.

  • Operația prin cezariană costă mai mult decât cea naturală. Asta în cazul în care mama alege să nască la o clinică privată. Eu am născut la spital de stat, dar pentru că mi-am ales medicul, am achitat
  • Am stat internată în spital mai mult timp. Cred că vreo 5 zile
  • Nu am avut contact cu bebelușul. Doar la a doua naștere mi-a fost arătat, l-am mângâiat puțin și atât. Cel care i-au ținut pe copii pe piept a fost soțul
  • Nu am avut voie să mănânc nimic cu câteva ore înainte de operație și nici după asta
  • Am rămas cu cicatrici în zona abdomenului
  • În primele zile după naștere mi-a fost greu să merg, apoi mi-a fost greu să mă mișc chiar și culcată fiind
  • Am avut nevoie de îngrijiri și de supraveghere, mai ales în primele zile.

Indiferent de cum alegi să naști, ține minte că nu influențează nicidecum calitățile tale de mamă. Nu ești o mamă rea dacă alegi cezariană și nici nu te face o mamă mai bună faptul că ai născut natural și invers. Alege modalitatea de naștere împreună cu medicul tău și bucură-te că ai ocazia de a aduce pe lume un om!

Dacă găsești util acest articol, distribuie-l ca să ajungă și la prietenele tale.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Din experiența personală: De ce plânge bebelușul și ce e de făcut

Anna Casian-Musteață

Un nou #SeptembrieFaraZahar

Anna Casian-Musteață

De ce nu susțin producătorii autohtoni de îmbrăcăminte

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....