Sunt MAMĂ
Porția de lectură

Cum m-a influențat cartea „Magia Ordinii” de Marie Kondo

Fac parte din categoria oamenilor care mereu au nevoie de mult spațiu. Dacă sunt într-o încăpere înghesuită și încărcată cu prea multe detalii, am impresia că nu-mi ajunge aer pentru a respira. Din acest motiv, în casa noastră sau chiar în garderobă, niciodată nu ținem lucruri sau haine pe care nu le folosim (cu excepția cărților și a veselei). Cu toate acestea, mai avem și noi gânduri de „poate mi-a trebui vreodată, așa că lasă-l să stea acolo, că nu cere de mâncare”.

Când am aflat despre cartea „Magia Ordinii” de Marie Kondo, mi-am zis că trebuie neapărat să o cumpăr și să o citesc. Astfel, la sfârșitul anului trecut, am făcut rost de ea și timp de o săptămână am lecturat-o, mi-am luat notițe și am început să practic ceea ce am învățat.

Mi-a atras atenția în mod deosebit subtitlul – „Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”, dar și faptul că această carte se vrea a fi de fapt o provocare de a ne întreba dacă obiectele care ne înconjoară servesc unui scop. Analizând fiecare obiect din locuința mea, am fost surprinsă să aflu că mai mult de 30% dintre acestea nu sunt folosite, ci stau fie pe masă, fie pe rafturi, fie ascunse undeva, așteptându-și rândul, care nu mai vine niciodată. Multe dintre ele au fost aruncate, iar casa a devenit parcă mult mai ordonată și aerisită.

Din carte am învățat că, făcând ordine câte un pic în fiecare zi, nu o mai termin niciodată. Ideea e că am avut nevoie de câteva zile libere, am luat la rând toate dulapurile și rafturile și am început să arunc din lucrurile pe care nu le-am folosit și puțin probabil că le voi mai folosi vreodată. Hainele mici ale copiilor le-am aranjat în saci și le-am donat celor care au avut cu adevărat nevoie de ele, hainele pe care eu și soțul nu le-am purtat în ultimul an, au mers la spălat, apoi au ajuns să fie îmbrăcate de oameni mai triști ca noi. Iar hainele mari ale copiilor au fost depozitate în saci cu vacuum și puși în dulap. Ocupă puțin spațiu, dar și se păstrează bine hainele.

Alte lucruri în care am făcut ordine au fost scrisorile, felicitările și caietele mele din copilărie. Când eram mică obișnuiam să-mi fac diverse caiete cu poezii, amintiri și tot felul de chițibușuri. Cred că-ți amintești și tu de vestitele (pe vremea noastră) caiete de anchetă/oracole. De asemenea, mi-am făcut multe prietene (prin intermediul ziarului pentru copii „Florile Dalbe”) cu care ne scriam săptămânal. Astfel, am tot adunat scrisori, felicitări și caiete. Mi-a fost tare greu să mă despart de ele, dar le-am fotografiat, le-am arhivat în calculator, dupa care originalul l-am aruncat la gunoi. Pentru că le păstram în bibliotecă, am făcut astfel loc mai multor cărți.

Marie Kondo recomandă să procedăm la fel și cu cărțile: să le păstrăm doar pe cele care ne aduc bucurie sau au pentru noi o valoare sentimentală deosebită. Pentru mine toate cărțile sunt speciale, așa că nu am putut renunța la nici una dintre ele.

Dupa ce am făcut ordine în lucruri timp de câteva zile, am ajuns să nu mai fie nevoie să dau cu aspiratorul, să aranjez și să șterg praful în fiecare zi. Acum dereticatul se rezumă la a aranja în dulap hainele proaspăt spălate, a șterge praful  și a da cu aspiratorul o dată pe săptămână. De ce? Pentru că fiecare obiect își are locul său, iar membrii familiei știu acest lucru și, dupa ce îl folosesc, îl pun înapoi.

Întotdeauna am crezut că o încăpere ordonată înseamnă și o minte ordonată, de aceea pot spune cu mâna pe inimă că această carte m-a influențat doar pozitiv și m-a ajutat să privesc obiectele din locuința mea cu alți ochi, să le prețuiesc și să-mi fie dragi, căci păstrez în casă doar ceea ce îmi este drag și îmi aduce emoții pozitive.

Recomand „Magia Ordinii” de Marie Kondo celor care preferă stilul minimalist, dar și celor care își doresc să facă o schimbare în viața lor și nu știu de unde să înceapă!

Pentru alte recomandări de carte, te invit să mă urmărești pe Instagram, dar și să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului.

Postat recent

23/40: „Bocete de nuntă” de Lilia Calancea

Anna Casian-Musteață

„Ziua în care am învățat să trăiesc” de Laurent Gounelle

Anna Casian-Musteață

„Aventurile Iepurașului Matei” – cea mai frumoasă colecție de cărți cu iepurași

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....