Sunt MAMĂ
Copii

Dacă nu-mi duc copilul la diverse activități suplimentare, e mai puțin copil?

Ca părinți, ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. De cele mai multe ori, suntem în stare să le dăm chiar și luna de pe cer, să ne jertfim pentru ei și să facem absolut tot ce ne cer, însă uităm să ne întrebăm: au ei cu adevărat nevoie de asta? Faptul că le îndeplinim fiecare dorință, îi face fericiți? Au ei nevoie de zecile de activități pe care le propunem, vor ei să meargă în fiecare zi dupa grădiniță sau ore la lecții suplimentare, la școli de creație sau diverse ateliere?

În ultimele zile am avut ocazia să stau într-un cerc de mame, care au tot discutat pe diverse teme. Ei bine, a fost adusă în discuție și tema activităților suplimentare pentru copii. Când am spus că nici unul dintre copiii mei nu merge la ore de dans, muzică, engleză, am fost privită ca o ciudată. „Cum, copilul tău nu face nimic din toate astea?”. Nu, copiii mei nu sunt înscriși la asemenea Centre, pentru că de multe ori le organizez acasă diverse activități, dar și pentru că mergem la unele activități doar atunci când cer ei. De ce să-i împovărez cu ceea ce lor nu le place? De ce să-i duc acolo unde ei nu vor? Doar vor avea tot timpul din lume pentru lecții, ore suplimentare, cursuri…

Ce le ofer copiilor în schimbul activităților suplimentare?
Am observat că e în trend să-ți duci copilul la box, dans, fotbal, pictură, bazin. Nu e nimic rău în asta, atât timp cât el are libertatea de a alege și de a decide când nu vrea să meargă la lecții. Dar situația nu stă așa… Știu ce zic! Cunosc o mulțime de cazuri când copiii sunt forțați să studieze pianul pentru că așa vrea mama, să practice sportul, pentru că tata îl vrea sportiv…

Nu arăt cu degetul către cineva anume, doar știu sigur că nu vreau să fie așa în familia mea. Copiii mei au libertatea de a alege ce activități să facă, cu ce să se joace, în ce cărți să coloreze. În schimbul activităților suplimentare, noi le oferim copiilor multe plimbări în aer liber, vizite la bunici, acolo unde interacționează cu viața de la sat, multe cărți și lectură, dans în patru, vizite în locuri noi din oraș, jocuri la terenurile de joc, îmbrățișări, iubire și doar atunci când cer mergem la Centre de Creație, unde au ocazia să descopere și alte activități care, de multe ori, nu sunt pe placul lor.

Cred că astfel ar trebui să fie în fiecare familie. Cred că punem prea mare accent pe activitățile suplimentare, pe învățatul alfabetului la 2 ani, dans la 3 și muzică la 4. Cred că micuții noștri nu au nevoie acum de aceste lucruri. De fapt, ei au nevoie de noi, în cele două-trei ore libere, să fim prezenți, să lăsăm deoparte telefoanele și televizorul și să ne conectăm cu lumea lor, să fim în mintea lor.

Mi-aș dori tare mult să aflu și părerea ta la acest capitol. Aștept să-mi spui în comentarii ce crezi.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să ajungă la cât mai mulți părinți.

Te aștept pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde sunt activă zilnic. De asemenea, mă mai găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube AICI și AICI și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

Prima vizită la Circul din Chișinău. Ce (nu) mi-a plăcut

Anna Casian-Musteață

5 jocuri ale copilăriei. Le mai ții minte?

Anna Casian-Musteață

Idei de cadouri pentru o fetiță de 5-7 ani

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....