Sunt MAMĂ
Mame ca tine

De ce citesc tot mai puține cărți de parenting

Eu am încetat să mai citesc cărți de parenting sau, dacă o fac, aleg cu mare grijă cărțile. Nu pentru că aș cunoaște foarte multe despre creșterea și educarea copiilor, ci pentru că, tot citind în ultimii 6 ani, am înțeles că nu are rost să pierd timpul cu ele. Mai mult învăț din jocurile cu copiii mei, din timpul petrecut cu ei și din discuțiile pe care le avem. Nu sunt contra acestor cărți. Unele dintre ele chiar sunt de ajutor, ca un ghid, însă majoritatea parcă strigă la mine și mă arată cu degetul: ce mamă rea ești că nu știi să-l faci pe copilul tău să nu mai țipe, că nu știi să gestionezi conflictele dintre copiii tăi, că nu poți face xyzw.

SUNT O MAMĂ REA?

Majoritatea dintre aceste cărți mă fac să mă simt cea mai ne-bună mamă pentru copiii mei. De asta, aleg să citesc psihologie, cărți care mă ajută pe mine să fiu bine, să am pace interioară. Și dacă eu sunt bine cu mine, voi fi bună și cu puii mei. Lucrând cu mine însumi zi de zi și, cu destul de mult efort, devin mai bună atât pentru copii, cât și pentru toți cei care mă înconjoară.

Decât să citesc cărți de parenting, unde se oferă sute de sfaturi ce nu pot fi puse în practică, aleg să citesc bibliografii, memorii, din care întotdeauna am de învățat. În plus, de fiecare dată când citesc un roman, încerc să analizez și să văd cum aș proceda eu în raport cu copiii mei.

Nici o carte de parenting nu va funcționa 100% și nici chiar 50% și asta pentru că fiecare copil e unic, iar ceea ce e valabil pentru cineva, nu e potrivit copiilor mei. Da, toate cărțile de parenting și nu doar ele, sunt bune, însă nu toate se potrivesc oricui.

CE FEL DE COPILĂRIE AU COPIII MEI

De asemenea, nu citesc cărți de parenting pentru că ele mă ating în cel mai vulnerabil punct al vieții mele – copilăria. Încă nu am făcut pace cu perioada copilăriei, încă lucrez la asta și din acest motiv îmi e greu să citesc aceste cărți și mai dificil e să înțeleg și să aplic ceea ce spun specialiștii care, majoritatea dintre ei nici măcar nu au același trecut, aceeași istorie ca a noastră, iar asta joacă un rol important.

NU REZONEZ CU ACESTE CĂRȚI

Un alt motiv pentru care nu mai citesc aceste cărți este felul în care sunt scrise. Când dau peste o carte care vine doar cu teorie, cade cerul peste mine. De la o astfel de carte aș avea multe așteptări și, în primul rând, aș vrea să îmi ofere soluții/sfaturi pentru cele mai dificile momente cu care mă confrunt în maternitate. În schimb, ce găsesc? O tonă de teorie, cu multe observații și concluzii cu care chiar nu rezonez. Teoretic, știu ce trebuie să fac, dar practic – îs zero. De ce? Pentru că înainte de a crește și educa un copilaș, trebuie să cresc și să mă educ în primul rând pe mine.

MĂ AJUT MAI ÎNTÂI PE MINE

Parentingul e în primul rând despre educarea noastră, a părinților, dar nu toate aceste cărți sunt ok. Nu toți specialiștii sunt specialiști, iar marketingul își spune și aici cuvântul.

De multe ori e nevoie să mă ajut eu singură, pe mine, nu pe copii. Ei, atunci când apare un conflict sau când trăiesc o stare mai nasoală, găsesc singuri soluții. Adesea, din partea mea e nevoie doar de prezență și poate de unele sugestii.

Orice părinte își dorește o relație mai bună cu al său copil, dar pentru asta nu cred că e nevoie de o carte de parenting, ci pur și simplu de prezență și dragoste. Iar celelalte vin de la sine. Eu mă bazez foarte mult pe instinctul de mamă și, dacă dau greș, lucrez ca să repar greșeala.

Nu vă îndemn să faceți ca mine. Citiți ce și cum vă place, dar asigurați-vă că sunt cărți care aduc cu adevărat valoare (la astea de parenting mă refer) și nu sunt o pierdere de timp.

Dacă găsiți acest articol util, aș fi recunoscătoare dacă l-ați distribui ca să ajungă la cât mai multe persoane.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Sursa foto – Unsplash

Postat recent

Sfaturi pentru părinți din cartea pentru copii „Fetița căreia nu-i plăcea numele său” de Elif Shafak

Anna Casian-Musteață

Dragă mămică, închide laptopul și ai grijă de cel mic!

Anna Casian-Musteață

Mamelor, nu mai puneți etichete altor mame!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....