Sunt MAMĂ
Confidențe

De ce dispar periodic din online

Din luna ianuarie am început să-mi iau pauze, de obicei duminica, de la online. În această zi mergem la biserică, mergem la părinți în vizită sau pur și simplu petrecem timpul împreună cu familia. Nu las telefonul deoparte, căci e nevoie să răspund la apeluri sau să mai filmez câte ceva, însă în acea zi nu îl conectez absolut deloc la internet. Și e atât de bine. Și lumea nu se oprește din loc. Și luni dimineață înțeleg că nu am pierdut nimic. Din contra, am avut numai de câștigat.  

Ideea de a renunța pentru o zi la online mi-a venit atunci când eram în pelerinaj în Rusia și timp de câteva zile nu am avut acces la internet și la restul lumii, în general. Atunci am rezistat foarte bine și după acea perioadă chiar nici nu îmi mai doream atât de mult să accesez diversele siteuri pe care le citeam anterior sau să mă conectez la rețelele de socializare. Dar tot atunci am înțeles și cât de dependentă eram de internet și ce însemna acesta pentru mine. În prima zi am intrat în panică, dar m-am calmat repede, căci știam că am lăsat copiii pe mâini bune și nu aveam nici un motiv să-mi fac griji. Iar ceea ce a postat X sau Y s-ar putea să nu mă intereseze chiar atât de mult.

Începând din luna ianuarie, o zi pe săptămână eu dispar. Dispar de pe Instagram și Facebook, acolo unde sunt foarte activă. Am ales să fac asta în zilele în care știu că voi fi ocupată și nu mă va atrage telefonul ca un magnet. De obicei, e ziua de duminică, atunci când până la amiază sunt la biserică, iar după asta mergem la părinți sau chiar dacă stăm în oraș, avem un program mai încărcat. A fost o duminică în care am stat pur și simplu în casă și atunci a fost chiar o provocare pentru mine.

Se zice că o persoană este dependență de internet atunci când simte nevoie necontrolată de a petrece mult timp online, până în punctul în care îi sunt afectate și neglijate celelalte aspecte ale vieții – relațiile interpersonale, locul de muncă sau starea de sănătate. Eu nu îmi doresc să ajung până aici, motiv pentru care am hotărât să dozez timpul petrecut în mediul virtual.

În afară de zilele de duminică, atunci când nu sunt prezentă pe rețelele de socializare, obișnuiesc ca seara, după ce fac baie, să deconectez wi-fi și să nu mai fiu astfel atrasă de telefon. Nu îmi reușește de fiecare dată, dar intenția contează, căci chiar nu-mi doresc ca telefonul sa fie ultimul obiect pe care să-l văd înainte de somn…

Nu sunt dependentă de telefon și social media, dar îmi dau seama că limita e destul de aproape și de mine depinde cum voi fi mai departe – un om care poate lăsa telefonul deoparte fără probleme sau o persoană care, atunci când va discuta cu cineva, neapărat îl va verifica de 2 ori pe minut.

Tu cum stai la acest capitol? Obișnuiești să te deconectezi de la mediul virtual?

Dacă îți place acest articol, distribuie-l ca să ajungă și la prietenii tăi.

Cu mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mai găsești și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Bullying-ul din mediul online. Cum am reușit să-i fac față

Anna Casian-Musteață

Scrisul este pentru mine o terapie

Anna Casian-Musteață

Micile și marile bucurii ale lunii septembrie

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....