Sunt MAMĂ
Pași de călător

Descoperă orașul Rîșcani: 12 locuri de vizitat

În anul 2011 am vizitat pentru prima dată orașul Rîșcani și partea nordică a țării. Nu pot spune că a fost dragoste de la prima vedere, însă niște lucruri tot m-au atras aici. Primul motiv pentru care revin măcar o dată pe lună în Rîșcani este acela că aici sunt bunicii copiilor mei, aici e sora soțului și oamenii dragi lui care, în scurt timp, au devenit și oamenii mei dragi. De asemenea, îmi place foarte mult faptul că aici casele și oamenii sunt întotdeauna bine îngrijiți, iar gardurile sunt foarte atractive – majoritatea joase, lăsându-te să vezi absolut tot cea ce are gospodarul în ogradă. Din câte am înțeles, e un lucru specific zonei, căci la sud și în centrul țării nu vei prea vedea așa ceva.

În luna iunie, când am mers cu copiii în vacanță pentru câteva zile, ne-am propus să vizităm toate locurile frumoase din oraș, atât pentru a-i familiariza cu baștina tatei, cât și pentru a scrie acest articol. Azi îți povestesc despre locurile pe care trebuie neapărat să le vizitezi dacă vii în orașul Râșcani: clădiri păstrate de pe vremea comunismului, clădiri renovate și modernizate, muzeu, parcuri, biserică, stadion și alte locuri ascunse de ochii localnicilor.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
Construită de boierul Gheorghe Râșcanu, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Rîșcani a fost încuiată în anul 1961, fiind mai apoi transformată în depozit, sală sportivă, planetariu şi muzeu al ateismului. Biserica a fost redeschisă în 1989.

Liceul Teoretic „Liviu Damian”
Situat pe strada Gavriil Musicescu 2, Liceul Teoretic „Liviu Damian” este un edificiu pe care neapărat trebuie să-l vizitezi dacă intri în orașul Râșcani. Construită de fiul boierului Gheorghe Râșcanu, construcția din cărămidă uimește prin arhitectură. În curtea liceului se află și o fântână frumoasă, dar și un foișor extraordinar, unde se odihnesc elevii, dar și vizitatorii. 

Parcul Central „Zona Verde”
La intrarea în Parcul Central, de pe strada Testemițanu, vizitatorii sunt întâmpinați de un monument ridicat în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în războiul din anii 1941 – 1945. 

Un alt monument, construit cu același scop, se află într-un colț al parcului, la intrarea de pe stradela Eternității. Aici, la fiecare sărbătoare națională, localnicii depun flori și organizează serbări.

Tot în Parcul Central a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, cu o masă pentru tenis și alta pentru șah și dame. În acest parc pot fi organizate ședințe foto, dar și plimbări. 

Casa de Cultură a orașului
Edificiul se află pe strada Independenței 60, iar în incinta acestuia se află Biblioteca Orășenească. În fața clădirii se află și un havuz, ce urmează a fi renovat în acest an. 

Monumentul în memoria celor căzuți în războiul din Afganistan și în conflictul armat de pe Nistru și în memoria participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl
În noiembrie 2011, în fața fostului Palat al Evenimentelor Solemne (actualmente Centrul Multifuncțional Rîșcani), a fost înălțat un monument în memoria celor căzuți în războiul din Afganistan și în conflictul armat de pe Nistru și în memoria participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl. Aici sunt depuse flori și au loc diverse manifestații în zilele când comemorăm eroii acestui neam, care au plătit tributul de sânge pentru valorile în care au crezut.

Muzeul Istoric Etnografic
Situat pe strada Trandafirilor 2, Muzeul Istoric Etnografic este unic în orașul Rîșcani.  Vizitatorii pot afla istoria orașului, admira obiecte de valoare și face cunoștință cu îndeletnicirile strămoșilor. În curtea acestuia sunt amenajate zone de odihnă și un pod, care trece peste râul Copăceanca, unde îndrăgostiții vin și își declară iubire veșnică. Muzeul are ca filială Casa-muzeu „L. Damian” din satul Corlăteni și un muzeu în satul Pârjota.

Stadionul Tinereții
Este o atracție turistică extrem de frumoasă și bine îngrijită. Periodic aici sunt organizate întreceri și competiții sportive. Este un loc ideal pentru o ședință foto de familie, așa cum am organizat noi. Stadionul se află pe strada Independenței 62, lângă Casa de Cultură. 

Monumentul lui Gheorghe Râșcanu din fața Consiliului Raional Rîșcani
În mai 2017, în fața Consiliului raional Rîșcani, a fost inaugurat bustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski (1839 — 1879). Monumentul a fost înălțat în semn de apreciere și recunoștință pentru dinastia Râșcanu–Derojinski care, prin acțiunile filantropice, a contribuit la dezvoltarea socio-economică a ținutului râșcănean, înscriind o pagină remarcabilă în istoria țării.

Aleea din centrul orașului
Serile râșcănenii ies la plimbare în centrul orașului. Pe Alee întâlnești zeci de tineri gălăgioși, care abia așteaptă să se aprindă luminile, pentru și mai mult romantism. Noaptea Rîșcaniul chiar e frumos!

Parcul Colegiului Agroindustrial
În preajma Colegiului Agroindustrial din Rîșcani se află un parc foarte frumos. Numai gândul la el îmi trezește amintiri frumoase, căci în ziua nunții am organizat aici o mini-ședință foto. Parcul este situat pe malul iazului Malinovka, iar la o margine a acestuia este amenajat un izvor.

Iazul Malinovka
Este un loc perfect pentru odihnă. Liniștit, curat. Scăldatul este interzis.

Monumentul lui Lenin
Inițial, monumentul lui Lenin era amplasat în fața Consiliului Raional. În anul 2012, acesta a fost strămutat între Casa de Cultură și fostul Palat al Evenimentelor Solemne. Aici vin toți simpatizanții tătucului sovietic, i se închină și depun flori. Monumentul liderului bolșevic din orașul Rîșcani se enumeră printre cele câteva statui rămase în Republica Moldova, împreună cu cel de la Ocnița, Fălești și Chișinău.

Oraşul Rîşcani reprezintă centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Suprafaţa oraşului constituie aproximativ 5.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 14.74 km. Oraşul Rîşcani este amplasat în partea de Nord Vest a Republicii Moldova, pe rîuleţul Copăceanca (afluentul rîului Răut), la o distanţă de 166 km de Chișinău.

Plimbându-mă pe străzile orașului, am fost fascinată de această imagine. Idee nu am a cui e curtea și casa, dar în momentul în care am văzut-o, m-a atras ca un magnet…

Iar bolnavii din oraș mai sunt încă transportați cu astfel de ambulanțe.

Dacă mai cunoști și alte locuri din orașul Rîșcani care merită a fi vizitate, aștept de la tine un comentariu la acest articol.

De asemenea, poți aprecia cu un like și pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Postat recent

#NeamPornit să vizităm Orheiul Vechi

Anna Casian-Musteață

În vizită cu copiii la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Anna Casian-Musteață

Celulită? Hai că-i vin de hac!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....