Sunt MAMĂ
Duminica în Familie

Duminica în familie Nr.2: să jucăm împreună X și 0 (tic-tac-toe)

Anul trecut am primit în dar jocul X și 0 făcut din lemn (numit și tic-tac-toe), considerat cel mai vechi joc pe hârtie din istorie. Copiii mei nu au înțeles cum să-l joace, astfel că l-am pus deoparte pentru când vor crește mai mari. În această vară însă l-au redescoperit, în varianta pe hârtie, și s-au jucat în casă câteva zile la rând. Mi-au propus apoi să ieșim afară, să-l joace și acolo. Astfel, am luat cu noi cretă colorată și am ieșit în curte. Am jucat și acolo până ne-am plictisit și nu am mai avut loc liber pe asfalt. În altă zi l-am jucat chiar pe pământul liber. Unde găseam un loc fără iarbă, acolo făceam grila și jucam.

Dacă micuțul tău nu cunoaște acest joc, i-l poți propune chiar azi. E simplu, dar captivant, dezvoltându-i atenția și logica. Vei avea nevoie de răbdare pentru a-i explica regulile, însă odată ce va înțelege cum se joacă, va cere doar X și 0. Copiii mei l-au învățat foarte repede, de aceea cred că e potrivit vârstei de 3+ ani.

Cum să joci X și 0
Pentru a face jocul X și 0 e nevoie de o foaie de hârtie și de pixuri sau creioane.  La început, trebuie să hotărâți cine va scrie X-urile și cine va scrie 0-urile. Trebuie să știi că e un joc pentru două persoane, de aceea, dacă sunteți mai mulți membri în familie, va trebui să-l jucați pe rând, ceea ce-l face și mai interesant.

  1. Trasează o grilă pe hârtie.
  2. Unul dintre jucători scrie un 0 într-una dintre căsuțe…
  3. …Iar celălalt jucător adaugă un X în altă căsuță.
  4. Continuați să adăugați pe rând X și 0. 
  5. Primul jucător care reușește să facă o linie de trei semne identice, fie pe diagonală, pe orizontală sau pe verticală, este declarat câștigător.
  6. Dacă nici un jucător nu reușește să facă o linie de trei semne identice, jocul se consideră remiză.

Deși pare un joc simplu, acesta necesită multă gândire logică și descoperirea unor elemente de combinatorică. Acest lucru este însă mai mult valabil pentru cei mari. Copiii singuri vor descoperi magia jocului X și 0 și, în timp, vor înțelege cum trebuie să combine elementele pentru a ieși învingători.

Unde mai puteți juca X și 0
Dupa cum am spus mai sus, acest joc poate fi jucat nu doar în casă. Noi îl jucăm pe asfalt, pe pământul umed, cu pietricele, cu crenguțe. Dacă mergeți la mare, îl puteți juca și acolo, pe plajă, folosind scoici sau pietre. 

Deci, să fie joacă!

Te aștept și duminica viitoare la rubrica DUMINICA ÎN FAMILIE. Până atunci însă, poți aprecia cu un like pagina de Facebook a blogului, pentru a vedea articolele care vor apărea pe parcursul săptămânii. Pe mine mă găsești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

Duminica în familie: Facem un album cu amintiri din vara 2020

Anna Casian-Musteață

Duminica în Familie Nr.7: Idei de activități pe care să le faci cu copilul de 27 august

Anna Casian-Musteață

Duminica în familie: Detectivi de cifre – joc pentru mic și mare

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....