Sunt MAMĂ
Experiențe

Gânduri la începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării

În luna mai 2017  l-am alăptat ultima dată pe Stelian, dar emoțiile mă copleșesc de fiecare dată când îmi amintesc de acea perioadă. Din păcate, Cecilia a fost alăptată până la 7 luni, dupa care a mâncat lapte praf până la 3 ani. Pe Stelian poate că l-aș mai fi alăptat, dar nu am mai putut rezista presiunilor din partea celor din jur. Mă bucur cel mai mult că nu a fost o înțărcare bruscă. Totul a fost blând, treptat și frumos.

Acum, că urmează să nasc, abia aștept să mă conectez cu bebelușul meu. Da, pentru mine momentul alăptării este momentul de conectare, când, pe lângă hrană, copilul primește și toată dragostea mea.

Nu condamn mamele care aleg să nu alăpteze sau care, din varii motive, hrănesc copiii cu lapte praf. Dar susțin cu toată ființa mea alăptarea  și încurajez toate mamele care pot să alăpteze, să o facă. E „cel mai bun BUN” pe care-l putem oferi copiilor noștri! Dacă avem această șansă, de a le oferi lapte de mamă, de ce să nu o facem?

E tare frumos să-ți poți alăpta copilul, dar dacă tu ai avut sau ai motive pentru care nu poți alăpta, să știi că acest lucru nu te face mai puțin mamă. Ești cea mai bună mamă pentru copilul tău, indiferent dacă-l alăptezi sau nu, indiferent dacă-l alăptezi un an sau trei!

DESPRE SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII 2020

Conform Calendarului evenimentelor speciale ale OMS, în perioada 1-7 august se desfăşoară Săptămâna Mondială de promovare a alăptării la sân.  Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) din anul 2020 – Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă – implică mobilizarea globală pentru susținerea protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației.

Obiectivele SMA din acest an sunt focusate pe informarea populației despre beneficiile alăptării asupra mediului și a schimbărilor climatice, antrenarea societății pentru asigurarea sănătății oamenilor și a planetei prin susținerea alăptării – ca o decizie inteligentă pentru protecția mediului.

Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă. De asemenea, facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câștiguri economice atât pentru familiile, cât și la nivel național.

Conform statisticilor, la nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar cca 40% din copiii în vârstă 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv.

Și în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate în a.2019 la copiii cu vârsta de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0 -5 ani în aceeași perioadă a constituit 5,0 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii.

Aceeași sursă denotă, că în anul 2019 au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți până la 3 luni, până la 6 luni – 81,2% de copii au fost alăptați. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii.

Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informații pot fi dobândite doar prin studii populaționale. Astfel, conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36% dintre copii au fost alăptați exclusiv la sân.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Alăptarea exclusivă – este definită, ca practică de a alăpta în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă). Importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și menținerea sănătății mamei sunt: inițierea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere; alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, și – alăptarea optimă – la cerere.

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.

Alăptarea aduce beneficii mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).

În contextul promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, Organizația Mondială a Sănătății și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici. Obiectivul global este: ”Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”.

Postat recent

Ce mi-a fost util în cele 9 luni de sarcină

Anna Casian-Musteață

Jurnal din maternitate: Nașterea Liei pe timp de Covid

Anna Casian-Musteață

Însărcinată pe timp de pandemie

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....