Sunt MAMĂ
Pași de călător

În vizită cu copiii la Muzeul Istoriei orașului Chișinău – Turnul de Apă

Cât am învățat la USM, mi-am dorit să urc măcar o dată în Turnul de Apă, supranumit și Castelul de Apă, acesta fiind situat chiar lângă universitate. A fost închis foarte mult timp, iar în anul 2013 și-a redeschis ușile. De mult timp planificam să mergem cu copiii în vizită, dar se vede că unele lucruri se întâmplă atunci când trebuie, nu când ne dorim noi. Astfel, în această vară am vizitat și noi Castelul de Apă, iar această vizită ne-a făcut să privim Chișinăul cu alți ochi, la propriu.

La intrarea în Turn am achitat o taxă de 10 lei pentru o persoană, dupa care am urcat la cele 4 etaje ale turnului, iar sus am avut parte de o priveliște superbă. La fiecare etaj este amenajată câte o sală-muzeu, cu diverse pasaje din istoria Chișinăului, iar de la ultimul etaj, datorită ferestrelor imense, am putut vedea orașul de la înălțime. Eu am o frică nebună de înălțime, de aceea nu am ieșit afară, dar copii și soțul au făcut înconjurul turnului și au putut vedea toate sectoarele orașului. 

Istoria Turnului de Apă
Turnul de Apă a fost zidit la sfârșitul secolului al XIX-lea după un proiect întocmit de Alexander Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului de la acea perioadă. Muzeul este cunoscut ca Turnul de Apă, deoarece aici la început își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial, care a activat până în 1940. Acesta are  22 m înălțime, iar în interior este decorat cu o scară în formă de spirală, care duce pînă la ultimul etaj. Începând cu anul 1940, Turnul a servit drept punct de observație pentru pompieri.

În timpul cutremurului din anul 1990 clădirea a fost grav avariată, și a fost închisă timp de zece ani. În anul 2000, muzeul s-a redeschis, însă doi ani mai târziu a fost din nou închis pentru renovare. În 2011 își deschide ușile din nou, iar apoi, după o altă reamenajare, în 2013. 

Ce este acum
Turnul de Apă găzduiește la moment Muzeul Istoriei orașului Chișinău, exponatele căreia datează din intervalul sec. XV-XX. De asemenea, pe ultimul nivel al castelului de apă se organizează deseori expoziții de picturi, fotografii, vernisaje, și chiar concerte.

Dacă îți dorești să mergi cu copiii la Turnul de Apă, trebuie să știi că acesta activează de luni până vineri, între orele 09.00 – 17.00 în lunile noiembrie – martie și între orele 10.00 – 18.00, în perioada aprilie – octombrie.

Nouă ne-a plăcut și recomandăm!

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

În vizită cu copiii la Vivarium – expoziția permanentă de reptile, pești și păsări

Anna Casian-Musteață

În vizită la Rezervația Peisagistică „Cosăuți”: mănăstirea, pădurea „Stânca-Jeloboc”, izvorul sfânt

Anna Casian-Musteață

Călătorind prin țară: Tvardița, Bulgari Winery, Grozdeber

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....