Sunt MAMĂ
Pași de călător

În vizită la Lumânarea Recunoștinței din Soroca: scurt istoric și fotografii

La începutul acestei veri, când încă nu era foarte cald, am mers împreună cu copiii la Lumânarea Recunoștinței. Dupa ce am vizitat Cetatea Sorocii și Mănăstirea Cosăuți, am venit la Lumânare. Ce-i drept, copiii nu au văzut-o de aproape, căci au adormit, dar atunci când am trecut cu mașina pe lângă ea, au rămas fascinați de frumusețea și înălțimea acesteia.

Noi am fost pentru a doua oară la Lumânare și, din 2012 până acum, lucrurile nu prea s-au schimbat acolo, decât faptul că am găsit capela deschisă, au  pus un paznic-ghid, care vinde lumânări, icoane și suveniruri și povestește istoria Lumânării, dar și îndeamnă vizitatorii să meargă la un monument din apropiere, ascuns în pădure, unde se află o icoană a Maicii Domnului.

Scurt Istoric
Lumânarea Recunoștinței a fost inaugurată la 27 martie 2004, la inițiativa scriitorului basarabean Ion Druță, președinte al Uniunii Scriitorilor din R Moldova, prin strângere de fonduri și efort local, cu resurse și oameni din Soroca și din împrejurimi, piatră și meșteri din Cosăuți. 

Acest monument, ridicat pe Dealul Zastânca, deasupra Nistrului, la marginea orașului Soroca, este considerat a fi unul dintre cele mai importante monumente din istoria modernă a Moldovei. Lumânarea are o înălțime de 29, 5 metri, iar pe timp de noapte lumina sa străbate până în Otaci și Camenca. Lumânarea Recunoștinței reprezintă un omagiu adus eroilor care au păstrat cultura, limba și istoria țării noastre, fiind inspirată din balada populară „Miorița”. 

Cum ajungi la Lumânare
Lumânarea Recunoștinței se află la o distanță de 160 km de orașul Chișinău. La Lumânare poți ajunge urmând două trasee: direct din cartierul Zastânca al orașului Soroca sau urcând cele 600 de trepte de la marginea Nistrului până în piscul dealului, trepte care încep pe DN M2 Drochia-Chișinău. E mult mai interesant să urci scările, destul de sigure și fără pericole, căci mergi prin pădure și poți avea parte de  peisaje minunate. Iar la final, când ajungi în vârful dealului, priveliștea pitorească, cu Nistrul în față, îți fură pur și simplu privirea. 

Dacă nu ai vizitat încă Lumânarea Recunoștinței, îți recomand să o vizitezi neapărat. Copiii mai mărișori vor fi de-a dreptul fericiți să urce atâtea scări și chiar ați putea organiza o cursă: cine ajunge primul la Lumânare. Dar dacă ai copii mici, care nu vor putea urca cele 600 de trepte, îți sugerez să mergi la Lumânare prin partea dinspre oraș.

Mergând la Lumânare, ai ocazia să vizitezi și cetatea Sorocii, un monument extraordinar, situat și el pe malul bătrânului Nistru.

Drum bun și nu uita să scrii în comentarii impresiile tale de vizitator!

Te aștept cu un like pe pagina de  Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

Călătoriile noastre cu copiii: cum ne pregătim, ce luăm cu noi, ce reguli respectăm

Anna Casian-Musteață

Pelerin la locurile sfinte din Ucraina și Rusia. Sfaturi și idei pentru un pelerinaj reușit

Anna Casian-Musteață

10 lucruri pe care le poți face cu copiii în Parcul Dendrarium din Chișinău

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....