Sunt MAMĂ
Pași de călător

În vizită la Rezervația Peisagistică „Cosăuți”: mănăstirea, pădurea „Stânca-Jeloboc”, izvorul sfânt

Prima dată am fost la Cosăuți în anul 2012. Pe atunci știam doar de  Mănăstirea Cosăuți și credeam că toate acele teritorii aparțin mănăstirii. Anul acesta, când am fost cu copiii în vizită, am aflat că, de fapt, mănăstirea este situată pe teritoriul Rezervației Peisagistice „Cosăuți”. Este un loc extraordinar, pe care noi l-am vizitat împreună cu copii, cărora le-a plăcut extrem de mult.

Pe lângă faptul că am fost în biserica mănăstirii, copiii au alergat prin ograda acesteia, au coborât veseli scările care duc spre cascadă, au admirat cascada și au alergat fericiți prin pădure. Tot la Cosăuți am băut și cea mai gustoasă apă de izvor. 

Rezervația Peisagistică „Cosăuți” este o arie protejată de stat, se situează în satul cu același nume din raionul Soroca și are o suprafață de 585 ha. Din cadrul Rezervației fac parte Mănăstirea cu hramul Acoperemântul Maicii Domnului, Mănăstirea în Cretă – o veche chilie săpată în stâncă, izvorul mănăstirii și pădurea de stejar și plop alb.

Istoricul Mănăstirii Cosăuți
Mănăstirea a fost fondată în anul 1729 ca schit pe moșia Episcopiei Huși. În 1810 aceasta primește statutul de mănăstire de călugări. Dupa nouă ani de existență, a fost închisă, dupa care redeschisă la 22 aprilie 1990, cu hramul Acoperemântul Maicii Domnului.  În 1998 a fost binecuvântată oficial redeschiderea mănăstirii Cosăuţi, tot atunci în scaunul de stăreţie a fost numit arhimandritul Ieronim (Palii). 

Astăzi, pe locul unde a fiinţat timp de un secol vechea mănăstire Cosăuţi, s-a păstrat o mică construcţie de formă pătrată în plan, cu un acoperiş de formă barocă, care are menirea de a proteja locul pristolului bisericii de lemn. În apropiere de acest loc se mai văd câteva pietre funerare, urmele cimitirului mănăstiresc. În inima pădurii este situată Mănăstirea în Cretă, o chilie individuală de pe malul drept al Nistrului, denumită astfel de localnicii din satul Cosăuţi.

Mănăstirea Cosăuți se află la Nord de Soroca, pe malul Nistrului, la aprox. 5 km de Cosăuţi.

Izvorul sfânt
Coborând scările mănăstirii, trecând de iaz, am ajuns la Izvorul sfânt sau fântâna-șipot cu apă curativă. De aici am băut cea mai gustoasă apă de izvor, rece ca gheața. Izvorul este situat la început de pădure, lângă el fiind amenajat și un loc special pentru scăldat. Se spune că apa izvorului este tămăduitoare, de aceea bănuiesc că aici oamenii veneau să se scalde, pentru a primi vindecare de diverse boli.

Pădurea „Stânca-Jeloboc”
Pădurea „Stânca-Jeloboc” (634.2 ha) reprezintă o rămășiță a marilor păduri existente cândva în zona Sorocii (numite pe atunci „Codrii Sorocii”) din bazinul de mijloc al râului Nistru. Din anii ’90, o bună parte a acestei păduri (585 ha) este inclusă în rețeaua ariilor protejate din Republica Moldova, ca rezervație peisagistică de categoria IV de conservare prevăzută de Uniunea Internațională de Conservare a Naturii (IUCN). 

Dacă hotărăști să mergi cu copiii în această zonă, îți recomand să-ți programezi timpul astfel încât să stați acolo măcar câteva ore, să respirați aerul curat, să vă rugați în biserică, să beți apă rece de la izvor, să vă plimbați prin pădure și, de ce nu, să organizați un mic picnic, având grijă să adunați toate resturile și să le duceți la gunoi.

Călătorie plăcută și nu uita să scrii în comentarii impresiile tale de vizitator!

Între timp, te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Postat recent

#NeamPornit să vizităm Orheiul Vechi

Anna Casian-Musteață

În vizită la mănăstirile Saharna și Țîpova

Anna Casian-Musteață

Celulită? Hai că-i vin de hac!

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....