Sunt MAMĂ
Copii

Încălțatul șosetelor – primul pas pentru a-l învăța pe cel mic să se îmbrace/dezbrace singur

Povesteam în articolul anterior că, de când Cecilia merge la grădiniță, mă văd nevoită să inventez diverse jocuri pentru a-l ține ocupat pe Stelian. Și asta pentru că el singur nu se joacă niciodată sau, dacă o face, durează foarte puțin. În plus, se plictisește foarte repede de mașinuțe, constructor, cuburi, popice, mingi sau orice alte jucării pe care Cecilia, de exemplu, le adoră. Dar e absolut normal să aibă preferințe diferite.

De azi am hotărât să îl învăț pe Stelian să se îmbrace/dezbrace singur. Am început cu încălțatul și descălțatul șosetelor. Absolut tot ce încerc să îl învăț, o fac în formă de joc, astfel încât ușor și distractiv să însușească  anumite deprinderi și abilități.

Astfel, pentru început, i-am dat mai multe șosete împerecheate, pe care le-am desperecheat împreună, dupa care iar am încercat să le împerechem. Evident, le încurcă cu locul, nu face diferența între ele, dar cu timpul se învață.

Dupa ce s-a plictisit de această activitate, am încercat să încălțăm cu șosete o jucărie. El a fost încântat să o vadă pe Minnie Mouse încălțată astfel.

Iar la final, i-am artătat cum trebuie să se încalțe el, explicându-i fiecare pas, apoi l-am lăsat singur s-o facă. Trebuie să recunosc: nu se pricepe deloc, dar exersând în fiecare zi, sunt sigură că va reuși să încalțe singur șosetele. La descălțat se pricepe încă de când a început a sta pe funduleț, dar cred că asta e caracteristic tuturor copiilor.

Această activitate, care este mai mult un joc, contribuie la dezvoltarea motricității copilului și la o mai bună coordonare a mâinilor și piciorușelor. 

Nu ezitați să vă provocați și voi copilul să se încalțe/descalțe, îmbrace/dezbrace singur. În cazul în care sunt mai măricei, e chiar vesel să-i vezi cum încearcă să descheie nasturi sau să încheie un fermoar. ”Mama, eu singură. Eu pot”, spune Cecilia.

Postat recent

De ce copiii trebuie să meargă în vacanțe la bunici

Anna Casian-Musteață

Și eu te iubesc, mama!

Anna Casian-Musteață

3 filme animate pe care să le vezi cu copiii

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....