Sunt MAMĂ
Interviuri

Interviu cu creatoarea cărților playBook: De la pasiunea pentru citit, la pasiunea pentru confecționat cărți pentru copii

Pe Mariana am cunoscut-o datorită cărților extraordinare pe care le meșterește cu drag pentru copii. Este un om cald, sincer și frumos, așa cum sunt de altfel toate persoanele care confecționează lucruri handmade. Pentru că numai un astfel de om poate înțelege copiii și poate ajunge la inimile lor prin intermediul a ceea ce face. Mariana face cărți, altfel de cărți, despre care vă invit să aflați mai multe din acest interviu.

Mariana, povestește-ne câte ceva despre tine.

Sunt Mariana Radauța, am 32 ani, sunt mămică a 2 copii (fată – 7 ani, băiat – 1,4 ani). Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine la Universitatea din Bălți, acolo unde m-am și născut.  Am activat în calitate de profesoară de limba franceză și  limba engleză în orașul natal.

Am venit în Chișinău de mai bine de 3 ani, iar aici am activat într-o companie internațională, până la concediul de maternitate curent. De mai bine de o jumătate de an, am început să creez cărțile playBOOK.

Ești cunoscută în mediul online datorită cărților pe care le meșterești. De unde vine această pasiune?

Pasiunea pentru lucrul manual vine din copilărie, probabil. De când mă știu,  mereu mi-a plăcut să creez ceva cu mâinile. Meșteream rochii pentru păpuși, apoi îmi coseam fuste la mașina de cusut a bunicii, la școală fiind mă implicam în crearea gazetelor de perete, iar de când am devenit mămică, am fost mereu în căutarea activităților pentru copii.

Ce reprezintă aceste cărțulii?

Cărțile playBOOK includ o serie de activități, care au o continuitate și o anumită  tematică. Copilul având așa o carte, va începe cu activitățile mai simple, cum ar fi: numirea obiectelor, atașarea pieselor detașabile, asocierea pieselor etc, după  care treptat va trece la activități mai complicate, care necesită concentrare pentru a scrie cuvintele. În acest context, copilul poate dezvolta comunicarea, formând propoziții,  sau să numere silabele, literele din cuvânt, să facă  operațiile de adunare, scădere, comparație și descompunere a numerelor. Copii iubesc să  atașeze piesele detașabile, precum și activitățile scrie-șterge,  ceea ce permite o utilizare îndelungată  a acestor cărți. Anume din acest motiv recomand părinților să direcționeze copiii în aceste activități începând de la simplu la complicat. Astfel, vor avea mereu o activitate nouă și interesantă.

Ești prima în țara noastră care confecționează astfel de cărți. De unde a pornit totul?

Totul a pornit brusc, m-am lăsat purtată de valul de entuziasm.  Mai devreme colectam activități pentru fiica mea, pe care nu prea reușeam să le facem din lipsă de timp, rechizite sau materiale. Atunci am decis să fac eu niște activități pe care să i le propun. Mi-a venit ideea să le unesc într-o carte și să o propun și altor mamici. Nu era o carte simplă,  ci una care include tot ce e nevoie (plicul cu piese detașabile, marker-ul și fetrul pentru activități scrie-șterge). Astfel, nu mai e nevoie să cumperi rechizite adițional, pentru că  e foarte important să ai totul la îndemână. Iar faptul că paginile sunt plastifiate, le dă posibilitatea copiilor să facă activitățile ori de câte ori își doresc acest lucru.  Anume așa ceva îmi doream pentru fiica mea – o carte cu activități pe care să le folosească mai mult timp și să fie posibil să  le repete de mai multe ori, într-un mod nu doar distractiv, dar și educativ.  Datorită mămicilor care au apreciat ideea, m-au încurajat cu mesaje calde, am continuat și am avut încredere în acest proiect.

Cum ia naștere o carte playBook?

O carte ia naștere mai întâi în computer, unde creez toate activitățile tematice. Încep prin a desena sau a căuta imaginile potrivite (aici imi vine în ajutor și fiica mea, pentru că se expune cu părerea, îmi spune care imagine îi place mai mult). După care le redactez într-un mod corespunzător fiecărei activități, iar aici imaginația îmi vine în ajutor. De multe ori știu exact cum trebuie să arate o activitate, trebuie doar să o redactez, iar alte ori o pagină  are nevoie de mai mult timp pentru a fi finisată.

Următoarea etapă  este imprimarea. La început imprimam doar pe o parte a paginii, acum am evoluat și  cărțile au activități pe ambele  părți ale paginii.  După ce paginile albe au prins culoare, acestea sunt laminate. Urmează apoi decuparea pieselor și rotunjirea colțurilor pentru siguranța copiilor.

O altă etapă este copertarea, fiecare pagină este perforată,  apoi se aranjează în ordinea corectă  și se unesc împreună cu ajutorul unui arc spiralat (care nu permite scoaterea paginilor, dar ajută la răsfoirea cu ușurință a acestora). După ce cartea a luat forma ei finală, atașez bulinele de scai pentru piesele detașabile. Fiecare piesă se potrivește exact la locul ei. În etapa finală, piesele se adună în plic, după care adaug marker-ul, fetrul, zarul, dacă este nevoie. Astfel cartea este gata pentru a fi utilizată.

Înainte de a ajunge cartea la copiii pentru care a fost creată, este testată de copiii tăi? Ei au ultimul cuvânt?

Întotdeauna prima carte le rămâne copiilor mei. Doar așa văd  ce trebuie să redactez, ce să  schimb pentru a o îmbunătăți.l și pentru a propune versiunea mai bună copiilor voștri. Da, fiica, fiind mai mare, (baiatul e prea mic încă pentru aceste cărți,  în schimb se bucură de cartonașe) are părerea ei și este prima care apreciază cărțile playBOOK.

Cam la câți copii ai ajuns până acum cu aceste cărțulii?

La moment avem 10 tematici diferite și mai mult de 100 de copii s-au bucurat de aceste cărți (unii au mai multe tematici).

Cu ce dificultăți te-ai confruntat în crearea lor?

La început a fost mai dificil pentru că:

-nu aveam suficiente materiale, în special bulinele de scai;

-era greu de găsit unde să perforez cărțile și să  găsesc arcurile (anume acestea de tip spirală);

-am avut nopți nedormite cât timp tăiam cu foarfeca fiecare piesă (acum în ajutor îmi vine ghilotina și diferite perforatoare);

-au apărut diferite probleme tehnice legate de imprimare și laminare;

-și desigur, spațiul de lucru. Așa cum nu am un atelier, mă adaptez de fiecare dată și trebuie să strâng totul mai departe de mâinile celui mai mic, care este foarte curios.

Cum e lumea aceasta, a mamelor care meșteresc pentru copii?

E minunată! În special când  primesc mesaje sau filmulețe unde copiii sunt încântați, îmi dau curaj să  continui și mă  bucur nespus de mult faptul că  fac ceva util pentru cei mici.

Ce cărți îți place să citești și ce ai recomanda mămicilor pentru pauza de lectură?

Ceea ce îmi place să citesc este legat de dezvoltare personală și parenting. La moment am 2 cărți din care citesc când am mai mult timp liber – „Învățarea prin joacă” de Mariaj Bruehl și „Copii fericiți, părinți liniștiți” de Laura Markham, iar următoarele pe listă  sunt cărțile lui Isabelle Fillozat: „Le-am încercat pe toate” și „Mă exasperează”.

Ce recomand mămicilor? E greu de spus  pentru că  fiecare copil e diferit și  fiecare are nevoie de o abordare aparte, cu toate acestea recomand cu încredere cartea Laurei Markham, care ne dă sfaturi cum să  fim mai empatici și să dezvoltăm o relație sănătoasă cu copilul nostru și ne ajută să înțelegem de ce are nevoie copilul în dependență de vârstă.

Mariana, ție îți place să te joci? Bănuiesc că numai un om care iubește jocul poate meșteri așa ceva…

Da! Îmi place să mă joc. Avem mai multe jocuri pe care le obișnuim să le facem împreună cu copiii și adulții (inclusiv jocuri playBOOK), când ne permitem să ne relaxăm. Așa  petrecem timpul distractiv și ne încarcăm bateriile pentru un timp.

Dacă mămicile care citesc acest interviu își doresc o carte pentru copilașii lor, cum te găsesc?

Cărțile se execută la comandă scriind mesaj prin intermediul platformelor Facebook sau Instagram. Acolo sunt activă și răspund imediat la mesaje.

Mulțumesc pentru că ai acceptat acest interviu!

Și  eu îți  mulțumesc mult pentru această șansă de a mai răscoli gândurile și de a prezenta acest proiect pentru care sunt recunoscătoare!

Cărțile playBOOK le puteți comanda AICI – pe pagina de Facebook sau AICI – pe profilul de Instagram.

Dacă găsiți util acest articol, distribuiți-l ca să ajungă și la prietenii voștri.

Pentru mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Interviu cu Elena Melnic, 4angelsmommy: „Eu și soțul am găsit mijocul de aur în educarea și creșterea copiilor, cu care suntem în armonie ambii”

Anna Casian-Musteață

Dorina Sorochin, Green Up Mom: „E posibil de trăit cu mai puține deșeuri, dacă știm să facem alegeri corecte!”

Anna Casian-Musteață

Dia’s Kitchen: „Mâncarea e în stare să apropie suflete, să împace minți și să unească inimi”

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....