Sunt MAMĂ
Interviuri

Interviu cu Elena Melnic, 4angelsmommy: „Eu și soțul am găsit mijocul de aur în educarea și creșterea copiilor, cu care suntem în armonie ambii”

Elena Melnic este creatoare de conținut pentru copii și părinți pe Youtube și Instagram, dar întâi de toate este mamă a patru copilași drăgălași – un băiat și trei fete. Pentru mine mamele cu patru sau mai mulți copii sunt un adevărat exemplu, de aceea mi-am dorit tare mult să o cunosc mai bine și să aflu mai multe despre cum se descurcă, cum reușește să fie prezentă și în familie, dar și pe rețelele de socializare, acolo unde este urmărită de zeci de mii de persoane.

Elena este un model pentru că îmbină perfect rolurile pe care le are și, deși e  mai modestă, chiar e o mamă care ne inspiră – să fim mai bune, mai atente, mai grijulii, să acordăm mai mult timp copiilor și să-i implicăm în activitățile din gospodărie, dar și să nu uităm să fim femei, soții, prietene.

Te invit și pe tine să o cunoști din acest interviu pe mămica celor patru îngerași!

1.Elena, povestește despre tine mamelor care citesc acest interviu.

Anna, tu acum fix ca fetele mele: Mami, da tu ce meserie ai? 🙂 Mă numesc Elena, am 4 copii și mă pasionează handmade-ul. Știu asta de mică, pentru că am stricat câteva costume de-ale mamei, doar că atunci nu știam că se numește reciclare! și că este cool să reciclezi, tot nu știam. Deci  rezultă că sunt  cool de pe la vreo 10 ani și  nu am început sa fiu cool că este la modă acum în online.

Când am crescut, mi-am făcut studiile la „Centrul de excelență în Industria ușoară” – așa se numește acum, dar atunci era școală profesională. Am și lucrat la o fabrică  (la 19 ani am avut primul job), unde coseam foarte mult și am realizat că nu vreau să fac asta ca job, ci doar ca hobby.

Astfel, m-am angajat în altă parte și am lucrat vreo 4 ani în sfera deservirii clienților și eram tare bună la asta, îmi plăcea să rezolv situațiile de conflict. Paralel, eram studentă la Facultatea Merceologie și Comerț. Din cursul 2 am devenit soție și mămica, iar licența am apărat-o cu cel de-am doilea bebe în burtică. Apoi a urmat al 3-lea și apoi al 4-lea bebe.

Prin 2017 am început să fiu activă social. Cu Andra (al 4-lea copil) în brațe, eram voluntar la un ONG din localitatea mea, acolo a și început plăcerea de a face ateliere de creație pentru copii. Zeci de ateliere am coordonat și predat copiilor, până când ONG-ul nu a mai avut cum supraviețui…

După asta au urmat aceleași ateliere, doar că la TV. Un an de zile am fost cu copii gazdele unui atelier pentru copii. Pentru că făceam acest lucru gratuit, a trecut entuziasmul meu și nu am mai colaborat cu televiziunea, dar am decis să fac un cont de Instagram, unde să postez atelierele executate cu copii,  pentru că eu ador să fac asta. Ce meserie am eu?! Nu știu! Dar îmi place ceea ce fac. Acum sunt în cel de-al zecelea an de concediu de maternitate, iar cu carantina  s-ar putea să se prelungească și mai mult.

De fire sunt introvertită. Ca și mămică, de la început nu împărtășeam momentele maternității sau poze cu copiii mei pe rețelele sociale. Adesea glumesc despre  faptul că, din circumstanțele descrise mai sus, mai întâi la mine a apărut contentul, apoi ideea de a împărtăși pe online, dar și evoluția a fost treptată. Cu trecerea timpului, expun din ce în ce mai mult din viața de familie pe online.

2.Ai patru copii. Dintotdeauna ți-ai dorit o familie mare?

Sunt dintr-o familie cu 2 copii, iar asta mă făcea sa cred ca și eu voi avea 2 copii și chiar îmi doream să fie  mai întâi  băiat și apoi fată. Exact așa și a fost,  doar ca după primii doi au mai urmat două fetițe minunate, fără de care nu ne imaginăm viața noastră!

3.Dar soțul?

Soțul iubește foarte mult copii, dar nu s-ar fi putut gândit vreodată la  o asemenea familie mare.

4.Cum împărțiți responsabilitățile? Sunteți ambii implicați în creșterea și educarea copiilor? Se întâmplă ca unul dintre voi sa petreacă mai mult timp cu ei?

Suntem ambii implicați în creșterea copiilor. Fără ajutorul lui nu m-aș descurca cu siguranță,  dar  cel mai mult timp petrec totuși eu cu ei. Fiind mulți ani în proces de construcție, soțul este implicat aici după orele de munca, iar  eu – preocupată de copii și treburile casnice.

Ca să înțelegi situația cu gătitul, de exemplu:  copii își aduc aminte cu nostalgie de omleta  făcută de tati, în timp ce mama era la maternitate cu bebe. 😊

Cu împărțitul responsabilităților cred că cel mai important este să nu  calculăm cât face fiecare și din ce sferă. În fiecare familie acest lucru este individual, iar noi am găsit mijlocul de aur,  cu care suntem în armonie ambii.

5.Cum îți crești copiii? Ai careva reguli după care te conduci? Ești adepta parentingului modern?

Să creștem copii cu dragoste, blândețe  și răbdare, insuflându-le valorile și regulile  din „Cele 10 porunci” pe înțelesul lor. Totodată, sunt și adepta parentingului modern. Sunt de părere că parentingul nu este doar despre copii, dar mai mult despre a fi părinte, iar a fi părinte bun se învăță în fiecare zi, atât din experiența proprie, dar și  studiind, căci odată cu creșterea copiilor apar noi  și noi provocări despre care trebuie să ne informăm corect.

6.Având patru copii, reușești să ai timp pentru tine?

Timpul pentru mine  îl  găsesc numaidecât – după ce adorm copii sau dimineața devreme, timp care mă ajută să planific ziua – ca să fiu organizată, să-mi  structurez gândurile, să savurez o  ceașca de ceai sau o carte  bună!

7.Ai un canal pe YouTube – 4 Îngerași & Mami. Povestește-ne despre acesta. Este el al cincilea tău copil?

Sincer e prea mult spus pentru mine, este de fapt jurnalul nostru cu activități. Nu cultiv copiilor   noțiunile de like-uri, număr de vizualizări, număr de abonați, momentul nostru este acela din timpul procesul de creație și evident satisfacția rezultatului final.

8.Vii săptămânal cu ateliere pentru copii, pe care le faci cu copiii tăi. Cum sunt acestea primite de urmăritorii voștri?

Majoritatea  urmăritorilor fiind mămici cu copii mici, reacționează cu căldură, testează  atelierele, mulți reacționează în special la atelierele în care sunt toți 4 pici implicați. Doar reacții pozitive sunt!

9.De unde te inspiri pentru atelierele voastre?

Nu inventez nimic de una singură. Mai degrabă văd mai multe idei de pe rețelele de socializare, apoi le pun în practică  ținând cont de materialele disponibile acasă, mă strădui să reciclez mai mult. Idei acum în spațiul online sunt foarte multe, dar puține puse în practică. Eu promovez faptul că  dacă vrei sa faci ceva, fa-o acum și nu colecta idei ca să nu rămâi  cu timpul petrecut în online în zadar. Treci din rolul de consumator în rolul de CREATOR.

10.Se întâmplă ca și copiii să vină cu idei și să propună să le filmați pentru a le prezenta urmăritorilor?

Da! Și ador acest moment magnific când  zic – mami, am o idee!  Uneori ei singuri notează în agenda mamei ce să facem în anumite zile la atelierul de creație.

11 Au fost momente  în care să spui că nu mai vrei să filmezi? Sau ai vrut vreodată să schimbi direcția acestui canal?

Au fost momente când vroiam să renunț, mulți mă sfătuiau să i-au direcția challenge-urilor, dar pentru mine este important să nu îmi pun copii în situații penibile de dragul vizualizărilor.  Atunci am luat o pauza si apoi reveneam. Pe canal sunt  în jur de 85 de ateliere, toate ca unul legate de creativitate.

12.Care este cel mai vizualizat clip? De ce crezi că el are cel mai mare succes?

Cel mai vizualizat video este un atelier unde confecționam din ciment decor pentru gradină. Are aproape 26000 de vizualizări. Nu știu care este motivul succesului lui, căci eu îl consider la fel de creativ ca celelalte.

13.Tu urmărești canale de YouTube ale mămicilor care fac același lucru ca tine? Crezi că astea te influențează cumva?

Pa platforma Youtube petrec foarte puțin timp, iar din nișa mea nu urmăresc pe nimeni!

14.Ce pregătești pe viitor?  Cu ce fel de ateliere vei veni?

 La noi ideile vin spontan. La moment ne propunem să facem mai multe experimente pentru copii.

15.Nu te-ai gândit să filmezi și vloguri? Cu siguranță ar fi o inspirație pentru celălalte mămici…

Nu am curajul să filmez daily vloguri, dar adevărul e că și mă va consuma foarte mult sau cel puțin așa cred, în special acum în carantină, când sunt foarte solicitată cu toate sarcinile zilnice. Pe Instagram, în story, e un fel de mini daily vlog, unde  arătăm ce facem zilnic. Iar pe youtube, până când, doar ateliere de creație postăm.

16.Ești foarte activă și pe Instagram, acolo unde te urmăresc foarte multe mămici. Ce reprezintă pentru tine acest cont?

Pe Instagram îmi dezvolt intenționat comunitatea cu oameni asemeni mie. Zic intenționat pentru că sistematic postez pe platformă, împărtășesc cu comunitatea o mică parte din maternitatea cu 4 copii, cu perlele zilnice și toate aventurile noastre în procesul copiilor de a cunoaște lumea, plus postez ateliere interactive desfășurate cu cei mici.

17.Care este direcția în care vrei sa mergi pe Instagram? Vei propune și aici ateliere sau vei prezenta un alt conținut?

Vreau să transmit valori prin intermediul paginii de Instagram, cum ar fi:

  • timpul de calitatea petrecut în familie,
  • dezvoltarea creativității copiilor,
  • reciclarea creativă,
  • soluții eco-friendly,
  • viața la țară este la fel de cool,
  • mai mulți copii – mai multe bucurii,
  • trecem prin viață cu optimism și o doză bună de umor.

 18. Tu câștigi din YouTube și Instagram? În afară de aprecieri ale mămicilor, ce altceva câștigi de pe aceste platforme?

Din Youtube nu câștig, dar pe pagina de Instagram apar primele colaborări.

19.Ce sfaturi ai pentru mămicile care își doresc mulți copii?

SĂ VĂ AJUTE Domnul!

20.Dar pentru cele care vor să se lanseze pe YouTube?

Nu mă consider mare expert, dar din câte am înțeles până acum, fără perseverență, disciplină și o nișă care să-ti placă cu adevărat, nu ai cum să începi.

21.Mulțumesc, Elena, pentru că ai acceptat acest interviu! Mult succes în tot ceea ce faci alături de cei patru îngerași ai tăi!

Pe Elena o găsești pe Instagram și Facebook, dar și pe Youtube.

Dacă ți.-a plăcut acest interviu, distribuie-l ca să ajungă și la prietenii tăi.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Bloggerița Natalia Luncaș-Ionel: „Dedic blogul meu mamelor imigrante și nu doar din Irlanda, ci din toată lumea”

Anna Casian-Musteață

Interviu cu creatoarea cărților playBook: De la pasiunea pentru citit, la pasiunea pentru confecționat cărți pentru copii

Anna Casian-Musteață

La o discuție cu bloggerița Kate Rotari: „Lectura împreună cu Bogdan face parte din viața noastră de zi cu zi”

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....