Sunt MAMĂ
În lumea jocului

Jocuri de exterior pe care să le încerci vara aceasta cu copiii

Vara este despre vacanță și multă joacă afară. Indiferent dacă cel mic își va petrece vacanța acasă sau la bunici, jocurile în aer liber sunt absolut obligatorii, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru buna sa dezvoltare psihică. Generația de azi nu prea petrece mult timp afară, iar noi ar trebui să îi încurajăm și să le propunem diverse activități care să-i țină departe de gadgeturi. Jocurile în aer liber ne vin în ajutor, de aceea am făcut o selecție a celor mai interesante jocuri, atât din copilăria noastră, cât și jocuri mai moderne, pe care i le poți propune copilului ca alternativă a timpului petrecut în fața telefonului, calculatorului sau televizorului.

ACTIVITĂȚI ÎN OGRADĂ

 • Alergăm pe afară. Cât mai mult. Important e să nu stea cel mic prea mult în soare, cu capul descoperit, dar o pălărie și un pic de cremă de protecție solară rezolvă problema.
 • Paștem boboceii/rățuștele. Copiii din sate sunt deja obișnuiți cu păscutul bobocilor, însă pentru copiii din oraș, aceasta e o activitate tare distractivă și frumoasă. Spun asta pentru că știu cât de mult adoră copiii mei să meargă la bunici și să iasă cu boboceii la păscut. Cât păsările pasc iarba, ei le numără, le aduc apă, le alungă dintr-o parte în alta.
 • Desenăm cu creta pe asfalt. Aceasta e activitatea preferată a copiilor mei. Au nevoie doar de o bucată de asfalt și nimic nu-i împliedică să dea frâu liber imaginației. Ograda bunicii este perfectă în acest sens.
 • Ne plimbăm cu bicicleta/trotineta. La fel, în ograda bunicilor e suficient spațiu pentru diverse cascadorii cu trotineta, însă cei care au biciclete pot organiza plimbări în parc, prin oraș-sat sau oriunde altundeva, cu respectarea obligatorie a regulilor de circulație și doar sub supravegherea părinților.
 • Imită-mă. Este un joc ce poate fi făcut nu doar afară, însă e mult mai bine să-l jucăm în aer liber, unde avem mai mult spațiu la dispoziție. E nevoie de minimum doi jucători. Unul dintre ei e șeful și face diverse mișcări, pe care ceilalți trebuie săle imite. Iese din joc persoana care nu reușește să imite corect mișcările.
 • Inventăm povești despre obiectele din jur. Amiezile de vară sunt călduroase, astfel încât suntem nevoiți să ne ascundem la umbră. Dacă cei mici nu dorm la amiază, le putem propune un joc cu povești. Cineva începe să inveneze povestea despre un obiect din jur, iar ceilalți jucători adaugă câte o propoziție. La final vom obține o poveste frumoasă și poate ne prinde și somnul.
 • Oprește-te din joc! Tare îmi plăcea această activitate atunci când eram mică! E nevoie de mai mulți jucători, pentru a fi mai interesant. Astfel, un jucător numără până la 10, iar ceilalți fac diverse mișcări. Când se termină numărătoarea, toți trebuie să rămână complet nemișcați. Jucătorul numără din nou până la 10. Iese din joc cel care nu reușește să stea nemișcat până când se termină numărătoarea. Persoana care iese din joc va număra data viitoare.
 • Ne jucăm cu norii. Și mie îmi place să mă joc cu ei, nu doar copiilor. Trebuie doar să privim spre cer, să alegem un norișor și să ne imaginăm cam ce ar putea fi în lumea noastră – om, pasăre, dinozaur, copac…
 • Prinde umbra! Acest joc e numai bun de-l făcut vara, în prima parte a zilei sau spre seară, când se vede foarte bine umbra. E nevoie de un urmăritor, care să încerce să prindă umbra celorlalți jucători. Dacă o umbră este prinsă, jucătorul stă deoparte până când sunt prinse toate umbrele.
 • Șotron. Acest joc, în care trebuie să sari într-un picior după ce arunci o pietricică, este foarte îndrăgit de copii. Poate fi jucat și de o singură persoană, însă e mult mai interesant cu doi-trei jucători. Important este ca nici unul dintre ei să nu calce pe linii, iar cel care reușește să arunce pietricica în pătrățelele de la 1 la 8, se declară câștigător.
 • Văd ceva care începe cu litera… Bineînțeles, acest joc îl putem face și în casă, dar afară e mult mai interesant. Un jucător spune „Văd ceva care începe cu litera X”, iar ceilalți trebuie să ghicească obiectul, numindu-l pe rând. Câștigă cel care ghicește primul.
 • De-a v-ați ascunselea. Cu toții în copilărie ne jucam de-a v-ați ascunselea, însă copiii de acum nu prea mai știu ce e cu acest joc. E nevoie de mai multi jucători, pentru mai multă distracție. Un jucător trebuie să numere până la 10-20, cu ochii închiși, iar ceilalți se ascund. Când a terminat de numărat, strigă „Cine nu e gata, îl iau cu lopata” și pornește în căutare. Căutătorul, dacă îl vede pe cel ascuns, fie trebuie să îl atingă, fie să strige „Am văzut pe X”. Câștigă ultimul jucător rămas ascuns.

ACTIVITĂȚI CU MINGEA

 • Prindem cuvântul. Pentru acest joc e nevoie de mai multe persoane și o minge. Primul jucător spune un cuvânt și aruncă  mingea spre un altul, care trebuie să o prindă, să spună cuvântul prins și să o transmită mai departe, însoțită de alt cuvânt. Acel jucător care nu spune cuvântul corect sau nu prinde mingea, iese din joc.
 • Mingea la perete. Pentru acest joc avem nevoie de un perete, o minge, mai mulți  jucători și un aruncător. Jucătorii se aliniază la perete, iar aruncătorul aruncă mingea spre ei și încearcă să le nimerească picioarele, în timp ce aceștia sar pentru a se feri. Jucătorul lovit este următorul aruncător.
 • Dăm mingea mai departe. Toți jucătorii se aranjează în cerc. Unul dintre ei pornește muzica, iar ceilalți își pasează mingea de la unul la celălalt. La un moment dat, jucătorul desemnat oprește muzica, fără avertisment. Jucătorul care rămâne cu mingea în acel moment, este eliminat. Câștigător este ultimul participant răsam în joc.
 • Batem din palme și prindem mingea. Fiecare jucător va primi trei vieți. Toți se aranjează la o distanță de câțiva pași unul de altul. Aruncătorul aruncă mingea către un jucător, rostind o cifră. Înainte de a prinde mingea, jucătorul trebuie să bată din palme de atâtea ori cât este numărul anunțat de aruncător. Dacă reușește, dă mingea mai departe altui jucător, rostind larândul său un număr. Dacă nu, pierde o viață. Iese din joc atunci când pierde toate trei vieți.

ACTIVITĂȚI ÎN PĂDURE

 • Plimbare prin pădure. Pădurea ne oferă o mulțime de posibilități. Acolo nu doar ne putem plimba și respira aer curat, ci le putem oferi copiilor adevărate lecții de botanică. În pădure avem acces la o mulțime de plante, pe care trebuie doar să le descoperim și să le aflăm tainele. Copiii sunt pur și simplu fascinați de această activitate.
 • Colecționăm plante pentru un ierbar. Dacă tot mergem la pădure, le putem propune celor mici să colecționeze diverse plante, pe care să le usuce, iar apoi să facă din ele un ierbar. Acest lucru ne oferă posibilitatea să cunoaștem mult mai bine plantele și întrebuințarea acestora.
 • Adunăm plante pentru ceai. Pădurea este un loc curat, unde poluanții ajung mai greu, astfel că este locul ideal de unde putem culege plante medicinale, fie pentru ceai, fie pentru comprese sau tincturi. Important e să le cunoaștem pe fiecare și să le recoltăm pe cele potrivite.
 • Ascultăm cântecul păsărelelor. Pădurea este locul unde putem auzi sunetele scoase de diverse păsări, iar copiilor chiar le place această activitate. Dacă nu cunoaștem sunetele, le putem înregistra, apoi putem apela la ajutorul unui specialist.
 • Adunăm comori pentru DIY. Atunci când mergem în pădure, putem descoperi diverse obiecte, numai bune pentru  a le recicla sau a face din ele diverse compoziții. Iarba, crenguțele uscate, diverse frunze sau alte lucruri din natură, sunt ideale pentru DIY-uri.
 • Găletușa cu comori. Înainte de a porni de acasă,  împreună cu copiii facem o listă cu lucrurile pe care am vrea să le găsim în pădure. Așa plimbarea va fi mai distractivă, iar ceea ce găsim, adunăm într-o găleată.

Spor la joacă să aveți și cât mai mult timp de calitate împreună!

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să ajungă la cât mai mulți părinți.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

18 idei de activități creative cu castane

Anna Casian-Musteață

Ce activități să faci cu copiii în timpul Orei Pământului

Anna Casian-Musteață

Învățăm totul despre familia felinelor (Jocuri + Recomandare de carte)

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....