Sunt MAMĂ
Porția de lectură

Jolabokaflod sau cum putem transforma Crăciunul într-o sărbătoare a lecturii

Lunile decembrie și ianuarie sunt pline de tradiții și obiceiuri frumoase. De la împodobitul bradului și cadoul din papucei, până la slujba de Bobotează, această perioadă e una a bucuriei și a familiei. Chiar dacă în unele case de mult nu mai sunt toți membrii la masa de sărbătoare, să ne bucurăm măcar de cei pe care-i avem alături și să încercăm să petrecem cu ei clipe de neuitat.

Îmi plac mult unele obiceiuri din alte țări și le găsesc potrivite și pentru noi. Advent Calendarul e extraordinar, iar Jolabokaflod e și mai și! Dacă nu știi ce e asta, îți povestesc imediat.

În Islanda există o frumoasă tradiție legată de cărți. În seara de Ajun, dupa cină, membrii familiei își dăruiesc unii altora câte o carte, dupa care se așează toți împreună,  alături de o ciocolată caldă, și petrec restul timpului lecturând, până îi prinde somnul.

Se spune că există câteva variante ale acestei tradiții. Unele familii aleg fiecărui membru în parte o anumită carte. Altele fac un fel de schimb de cărți, fiecare aducând o carte pe care vrea să o recomande familiei. Le pun pe toate la un loc și fiecare membru al familiei își alege o carte pe care ar vrea să o citească.

Jolabokaflod datează pe pe vremea celui de-al doilea război mondial, când Islanda trecea printr-o perioadă critică din punct de vedere financiar. Multe familii nu își permiteau să cumpere cadouri scumpe, dar pentru că hârtia era ieftină, cumpărau cărți. Astfel, acestea au devenit primul cadou de Crăciun pentru majoritatea familiilor islandeze  și a rămas la fel până în prezent.

Am rămas pur și simplu uimită de acest obicei, pe care-l voi adopta și în familia mea. Sunt sigură că ambii copii vor fi mega-bucuroși să mai primească încă o carte în dar!

Neapărat vom duce mai departe această tradiție a Jolabokaflod-ului și vom participa cu mare drag la acest „potop de cărți”. Pentru că niciodată nu există „prea multe cărți”!

Cum îți pare acest obicei? Ce alte obiceiuri frumoase legate de cărți cunoști?

Dacă ți-a plăcut aticolul, te rog să-l distribui ca să afle și prietenii tăi despre Jolabokaflod.

Pentru mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna, mama de doi! FOTO – Unsplash

Postat recent

„Ziua în care am învățat să trăiesc” de Laurent Gounelle

Anna Casian-Musteață

Recomandare de carte: „Sub constelația Lyrei” de Lilia Calancea

Anna Casian-Musteață

„Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....