Sunt MAMĂ
Experiențe

Naștem împreună sau nasc singură?

Pentru mine este foarte important să am susținerea soțului. În absolut orice fac. Fie că este vorba despre un proiect la care lucrez sau despre o activitate făcută în casă, să știu că el e alături de mine, îmi dă puteri să merg mai departe și să duc la bun sfârșit ceea ce am început. Copiii sunt rodul dragostei dintre noi, iar creșterea lor și educația ne revine ambilor. Chiar din momentul conceperii.

Nu sunt o răsfățată dacă îmi doresc să am susținerea soțului și nici nu cred că astfel el este ținut „sub papuc”, cum mi s-a spus de câteva ori. Din contră, mi se pare că, alături de mamă, tatăl este cel mai bun model pentru copii și numai împreună putem crea o familie frumoasă. Dacă unul trage la răsărit, iar altul la apus, degeaba te mai numești familie…

***
În articolul de azi vreau să îți povestesc despre experiența mea în ce privește parteneriatul la naștere și să împărtășesc cu tine ideile mele la acest capitol.

La prima naștere eram 100% convinsă că soțul va fi cel care mă va ajuta să aduc pe lume bebelușul. Înarmați cu multă răbdare, am mers la maternitatea atunci când mi s-au rupt apele. Noi știam că vrem să naștem împreună și eram bine pregătiți pentru asta, astfel că, în timpul travaliului de 16 ore, a fost alături de mine non stop. Numai el știe cât m-a suportat, căci o femeie în durerile nașterii nu e ca și cum ar merge pe bicicletă. Eu am fost rea. Durerea m-a făcut așa.

Din păcate, nu am putut naște natural și a fost nevoie de operație cezariană, iar visul nostru de a naște împreună s-a spulberat, căci soțului nu i s-a permis să asiste. Ce a făcut el, în schimb? În timp ce bebe era scos din burtică, el aștepta gata pregătit în sala de alături, să o țină pe fetița noastră pe piept. Imediat după naștere, el a fost cel care i-au oferit bebelușului contactul piele la piele și, după cum povestește, a fost o experiență grozavă. O demonstrează și fotografiile care i le-a făcut una dintre asistente.

***
La a doua naștere, fiind cezariană programată, știam deja că soțul nu va putea asista, însă era gata pregătit să repete experiența. Asta a și făcut, căci imediat ce copilul s-a născut, mi-a fost arătat mie (căci nu eram sub anestezie totală), apoi a fost pus pe pieptul lui.

Așa ambii copii au avut contactul piele la piele cu tatăl lor și, deși undeva în adâncul sufletului mă simt vinovată că nu le-am putut eu oferi această experiență, știu că pentru acele momente a fost cea mai bună decizie. Iar acum, copiii au cu tatăl lor o relație specială, el fiind prezent 100% în viața lor (fie că e vorba despre a schimba scutecul, a face băiță sau a se juca și a face temele cu ei).

***
Ce va fi la a treia naștere? Din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, accesul tatălui în maternitate (la cea de stat, unde voi naște eu) este interzis, astfel încât va trebui sa nasc singură de data asta. Să spun că îmi e teamă și îmi dau lacrimile numai când mă gândesc la asta ar însemna să nu spun nimic… Dar știu că, chiar și de acasă, soțul mă va susține în gândurile sale și îmi va transmite gânduri bune…

E o provocare căreia trebuie să-i facem față și, deși nu îmi va fi ușor, voi încerca să fiu puternică, astfel încât, în câteva zile să fim din nou acasă, într-o nouă componență, sănătoși și fericiți.

***
Susțin din toată inima parteneriatul la naștere, dar nu condamn absolut deloc femeile care aleg să fie singure atunci când aduc pe lume un copil. Este alegerea fiecăreia și, trecând peste situația cu pandemia, mă bucur că avem posibilitatea de a decide cum vrem să aducem pe lume o nouă viață – ajutate de medic, acasă sau la maternitate, cu partenerul de viață alături. Până la urmă, tot ce contează este sănătatea și siguranța mamei și a nou-născutului.

Tu cum ai născut, ajutată de soț sau doar în prezența medicului? Care este părerea ta despre parteneriatul la naștere? Abia aștept să îmi povestești experiența în comentariile la acest articol.

Dacă vrei ca și prietenele tale să citească ceea ce am scris mai sus, te rog să distribui articolul.

Cu mai multe postări utile și interesante, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Jurnal din maternitate: Nașterea Liei pe timp de Covid

Anna Casian-Musteață

Întâlnire cu medicul-nutriționist Mihaela Bilic. Ce am învăța de la ea

Anna Casian-Musteață

Cum m-am pregătit pentru a treia sarcină

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....