Sunt MAMĂ
Experiențe

Nu-ți va spune nimeni! La ce să te aștepți atunci când vei rămâne însărcinată

Când o femeie rămâne însărcinată și anunță marea veste, e un motiv de bucurie pentru toți. Cea mai mare bucurie e, evident, pentru mamă și familie, însă la scurt timp aceasta se transformă într-un pic de teamă, durere, incomoditate. Da, ai auzit bine! În sarcină nu e totul roz și frumos. O sarcină vine la pachet cu multă responsabilitate și multe provocări, despre care nimeni nu prea îți va spune. Și știi care e motivul? Totul se uită, iar când îți ții puiul în brațe, nu mai contează nimic din ce ai trăit urât până atunci.

Iată la ce să te aștepți pe parcursul unei sarcini (valabil în cazul majorității femeilor):

Vei avea toxicoză. Uneori ea va dura chiar până în ultima lună de sarcină, dar dacă ești norocoasă, va fi prezentă doar câteva săptămâni sau luni. Eu credeam că nu voi uita niciodată acea perioadă, însă totul se uită și rămân doar amintirile frumoase.

Vei avea insomnii. Poate pentru cineva funcționează sfatul „dormi acum, cât încă nu s-a născut bebe”, dar pentru mine nu e valabil. În al treilea trimestru, când nu mai găsești pozitia confortabilă de somn, nu prea poți dormi. Nici mult și nici bine.

Îți vor apărea pete pe față. Din fericire, nici la o sarcină nu am avut așa probleme, însă e valabil în cazul multor femei.

Vei avea edem. Oh! Mai ales în ultimele săptămâni și, mai ales dacă e vară. Pentru a scăpa de edem eu fac masaj ușor la picioare, le țin în apă călduță și stau cu ele ridicate la perete.

Vei adăuga kilograme. Eu admir mămicile care reușesc cumva să nu pună pe ele prea multe kilograme în timpul sarcinii. Nu e valabil și în cazul meu. La prima sarcină am adăugat 25 kg, la a doua – 16, iar acum – 11.

În ultimele luni te vei mișca mai greu. Mult mai greu. Pentru că pur și simplu obosești și nici nu mai ai acea forță de a fi mereu activă. Simți nevoia de mai multă odihnă și trebuie să o satisfaci.

Uneori vei avea contracții false. La mine au început în al treilea trimestru. Uneori sunt dureroase, iar alteori nu, dar e important să ducem evidența acestora.

Nu vei suporta să fii atinsă. Unele femei au apetitul sexual crescut în sarcină, pe când altele urăsc să fie atinse.

Nu vei putea mânca unele alimente: sushi, ceapă, usturoi, etc. Asta pentru că unele sunt interzise în sarcină, iar altele ți-ar putea crea probleme – constipație, arsuri stomacale.

Vei avea arsuri stomacale. Eu credeam că voi scăpa de ele odată ce dispare Toxicoza, însă au fost prezente pe tot parcursul sarcinii.

Uneori va fi nevoie să mergi la medic mai des decât ți-ai fi imaginat. Da, în sarcină faci mai multe investigații și controale medicale, ceea ce nu e întotdeauna plăcut.

Vei merge mult mai des la wc. Atât în primul trimestru, cât și în ultimul, nevoia de a urina mai des este tot mai prezentă.

Vor începe să-ți curgă sânii. Din nou, asta se referă în special la ultimul trimestru și, mai ales, dacă ești la a doua sau a treia sarcină. Vei observa că sânii încep să producă colostru, iar uneori acesta va curge. Nu e nimic grav și nu trebuie sa te îngrijorezi.

Nu-ți vor mai veni unele haine. Dar vestea bună e că după naștere le vei putea îmbrăca din nou.

Sunt doar unele dintre schimbările prin care trece organismul unei femei pe parcursul sarcinii, dar important e că toate se uită imediat ce apare bebelușul.

Dacă găsești util acest articol, te rog să-l distribui pentru a ajunge și la prietenele tale.

Postat recent

Gânduri la începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării

Anna Casian-Musteață

Provocările celui de-al treilea trimestru de sarcină

Anna Casian-Musteață

Un nou #SeptembrieFaraZahar

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....