Sunt MAMĂ
Pași de călător

O vizită cu copiii la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Una dintre dorințele mele pentru vara 2018 spune așa: „Să vizitez toate muzeele din Chișinău”. Asta am și început să fac, iar primul la care am mers a fost Muzeul Național de Istorie a Moldovei, amplasat în centrul oraşului Chişinău, fiind printre cele mai importante instituții muzeale din Republica Moldova. Actualmente, muzeul cuprinde 12 săli de expunere și o dioramă, cu o suprafață totală de 5700 m.p.

Astăzi Muzeul Național de Istorie a Moldovei deține 348 619 piese de patrimoniu, a căror tipologie diversificată surprinde profilul Moldovei de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând habitatul uman, fapte, evenimente, portrete de personalități. Printre expozițiile permanente se enumeră: „Istorie și civilizație”, „Comorile trecutului (vestigii din aur și argint, mileniul V a. Chr. – sec. XVIII)”, Diorama „Operația Iași-Chișinău”.

Muzeul oferă marelui public și expoziții temporare. Noi am admirat: „Patrimoniu salvat”, „Reprezentări artistice pe artefacte arheologice”, „Centenarul României Mari”, „Milenii de civilizație la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice”, „Arme și echipament militar – o evoluție în timp”, „Moldova sovietică: între mituri și GULAG”. În cei 27 de ani de existență, muzeul a organizat circa 189 de expoziții temporare (la sediu, în afara instituției și în străinătate), axate pe propriile colecții, precum și pe cooperarea cu alte instituții de cultură și cercetare.

Chiar de la intrarea în muzeu, copiii mei au rămas uimiți de ceea ce au văzut. În primul rând, nu pot fi trecute cu vederea tavanele imense, cu numeroase ornamente și candelabre extraordinare din Sala Roșie, Sala de Bronz și Sala Albastră. La fel de fascinați au fost și de uși. Pentru ei ușile mari sunt o deschidere către o nouă lume. De asemenea, au fost entuziasmați să descopere diorama „Operația Iași-Chișinău” și satul bunicii, acolo unde au avut loc lupte, iar Stelian ne-a vorbit mult timp despre aceasta. Pe o pânză cu dimensiunile de 45×11 metri, sunt redate luptele din vara anului 1944 de lângă satul Leușeni, pe Prut. Planul natural, care constituie un tot întreg cu pânza, este alcătuit din obiecte autentice: tun antitanc, lăzi cu cartușe și obuze, echipament și muniții. Suprafața generală a planului natural și tabloul pictural al dioramei alcătuiesc aproximativ 800 m.p.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei  este închis în ziua de vineri, 1, 7 și 8 ianuarie, 8 martie, prima și a doua zi de Paște, Paștele Blajinilor, 1 mai, 27 și 31 august,  iar în celelalte zile are următorul program de lucru: program de vară (aprilie – octombrie) – orele 10-18; program de iarnă (noiembrie – martie) – orele 10-17. Accesul în muzeu este oprit cu 20 minute înaintea încheierii programului.

Intrarea la muzeu se face pe bază de bilet generală: Expoziția permanentă: adulți – 10 lei, pensionari, adulți cu dizabilități medii / invaliditate de gradul III – 5 lei, studenți – 5 lei, elevi – 2 lei. Expoziții temporare și Sala Tezaurului: adulți – 10 lei, studenți – 5 lei, elevi – 3 lei. Se bucură de acces gratuit: Copii preșcolari (până la vârsta de 7 ani), copii din instituții rezidențiale, copii cu dizabilități (până la vârsta de 18 ani) și însoțitorul acestora, adulți cu dizabilități severe și accentuate (invaliditate de gradele I și II), militari în termen, delegații oficiale și delegații cu caracter cultural (în limita programului de funcționare a muzeului), angajați ai rețelei muzeale naționale, Ministerului Culturii și instituțiilor naționale din domeniul patrimoniului cultural, posesorii cardurilor ICOM și ICOMOS. De asemenea, toți vizitatorii au acces gratuit în ultimele zile de sâmbătă și duminică ale lunii. 

Dacă îți dorești să oferi copiilor tăi o lecție de istorie și să le creezi emoții de neuitat, îți sugerez să-i duci la Muzeul Național de Istorie, acolo unde le poți face legătură cu strămoșii, prin intermediul exponatelor.

Iar dacă ai fost deja la muzeu, aștept să împarți cu noi impresiile tale.

De asemenea, te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Pe mine mă găsești pe Instagram, Youtube, Pinterest și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Postat recent

Am fost cu copiii la ZooClub Bardar. Ne-a plăcut și recomandăm!

Anna Casian-Musteață

În vizită cu copiii la Salina Turda din România (Transilvania)

Anna Casian-Musteață

Cetatea Soroca: impresii de vizitator, istoric și fotografii din călătorie

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....