Sunt MAMĂ
Experiențe

Provocările celui de-al treilea trimestru de sarcină

Ultima sută de metri. Pentru mine această perioadă e tot mai dificilă. Abia de mă pot mișca, picioarele îmi sunt grele ca două buturugi, căldura de afară mă sleiește de puteri, iar nopțile au devenit zile și zilele – perioade în care aștept noaptea pentru că e mai răcoare. Cu toate acestea, gândul că în curând îmi voi ține bebelușa în brațe mă face extrem de fericită și îmi dă puteri să suport toate. Numai să știu că ea e bine și se va naște sănătoasă.

Bagajul pentru maternitate e pregătit, eu sunt gata să dau naștere unei noi vieți, toate investițiile au fost făcute și acum mi-a rămas doar să aștept. Chiar dacă sunt nerăbdătoare, știu că acolo, în burtică, îi e cel mai bine și va vedea lumina zilei la momentul potrivit.

Cu ce provocări a venit pentru mine al treilea trimestru:

Arsuri stomacale, aciditate mărită
Credeam că voi scăpa de ele, însă arsurile au fost prezente pe tot parcursul sarcinii. La celelalte două sarcini nu a fost așa și mi-a fost mult mai ușor, căci puteam mânca de toate, însă acum am renunțat la alimentele iuți, prăjite și condimentate. De asemenea, mă strădui să mănânc porții mici și să beau multă apă.

Insomnie
În ultimul trimestru insomnia a devenit tot mai frecventă. Din păcate, am avut nopți în care nu am dormit deloc și adormeam abia dimineața. Chiar și așa, nu mă simt deloc obosită, asta pentru că fac ceea ce îmi place – citesc, scriu, privesc filme, mă plimb, ceea ce mă umple de energie.

Respirație dificilă
Bebelușul crește și apăsă pe diafragmă, ceea ce îngreunează respirația. Ce fac eu pentru a-mi fi mai ușor? Nu stau culcată, ci în poziție semi-șezândă, cu multe perne la spate, pentru a respira cât mai liber.

Greutate
Prea multă greutate? Da. În al treilea trimestru am adăugat multe kilograme, care îmi îngreunează mișcarea, însă nu mă dau bătută. În plus, știu că după ce voi naște, toate aceste kilograme vor dispărea.

Cârceii
Crampele musculare îmi sunt cunoscute de la celelalte sarcini și știam cum să le fac față, însă de data aceasta au fost mult mai dese, în special noaptea. Deseori mă trezeam din somn cu cârcei la picioare, iar după asta îmi era tot mai greu să adorm.

Dispnee
Pentru mine acest trimestru a fost dificil și din cauza că, pe zi ce trecea, am respirat tot mai greu. Din cauza asta mi-a fost greu și să mă mișc, dar și să dorm.

Altfel de transpirație
Oricât ar părea de straniu, în ultimul trimestru de sarcină mi s-a schimbat mirosul transpirației. Acum, tare sper că după naștere să se schimbe din nou…

Recunosc, sunt provocări peste care se trece ușor, cu multă răbdare, însă uneori mi se pare că nu mai am puteri. Sarcina asta, spre deosebire de celelalte, a fost mai dificilă, însă cred că asta e din cauza vârstei și a faptului că au mai apărut între timp câteva probleme de sănătate. Cu toate astea, mai sunt câteva zile până la marele eveniment, iar eu sunt toată numai emoții.

M-am bucurat să pot împărtăși cu voi experiența mea din cele trei trimestre de sarcină și sper din toată inima că informațiile din aceste articole să vă fie utile.

Dacă credeți că pot ajuta pe cineva cu ceea ce am scris, vă rog să distribuiți articolul.

Cu mai multe postări utile și interesante, vă aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știți că mă găsiți și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Jurnal din maternitate: Nașterea Liei pe timp de Covid

Anna Casian-Musteață

Nu accepta să fii victimă a violenței! Meriți să trăiești fără teamă!

Anna Casian-Musteață

100 de zile de recunoștință. Ce-am învățat în această perioadă

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....