Sunt MAMĂ
Interviuri

Sabina Rusnac, bloggeră la BOBUL VERDE: „Cea mai mare greșeală pe care o facem, este aceea că le permitem prea multe dulciuri copiilor”

Pe Sabina Rusnac am cunoscut-o în urmă cu două luni, când i-am descoperit blogul BOBUL VERDE. Mi-a atras atenția numele blogului și rețetele interesante însoțite de fotografiile superbe: colorate și bine realizate. Din postările sale am înțeles că promovează duce un mod sănătos de viață, manifestat prin alimentație corectă, de aceea am invitat-o nu la o cafea virtuală, ci la un ceai.

Te invit și pe tine să o cunoști din interviul de mai jos!

Cine este Sabina Rusnac și care sunt trei lucruri ce te caracterizează?
Sabina Rusnac este mamă a doi copii și soție. Este o femeie care e pasionată de nutriție și gătit sănătos încă din studenție.  Trei lucruri despre mine? Simplitate, modestie și sinceritate. Mai sunt și punctuală.

Ce te-a motivat să-ți creezi un blog?
Întotdeauna mi-a plăcut să gătesc și am o preferință pentru rețetele raționale din punct de vedere nutrițional. Sora mea a fost cea care m-a „împins” să postez pe rețelele de socializare ceea ce gătesc. Urmăritoarele mele au început să mă întrebe rețetele, de unde cumpăr produsele, etc, și de aici a apărut necesitatea creării unui „locușor” online, în care să pot oferi mai multe informații și rețete desfășurate.

De ce BOBUL VERDE?
Pentru că, dacă ar fi să aleg un singur aliment cu care să traiesc toată viața – aș alege boboasele. Pentru că toate în lumea asta pornesc de la un bob, grăunte, semință. Iar eu am plantat în spațiul online un bob care sper să încolțească și să crească în ceva mai mult. Verde – pentru că este culoarea mea preferată.

Poate fi numit BOBUL VERDE a doua ta casă sau poate bucătăria ta?
Cu siguranță BOBULVERDE nu este doar o bucătărie. Este mai mult decât atât. Este o „căsuță online”, pe care mi-am propus să o transform într-o enciclopedie de rețete, dar și sfaturi privind modul sănătos de viață, pentru femeile din Moldova

De unde ai învățat să combini corect alimentele și cât de important crezi că este să cunoști acest lucru?
Nu pot afirma că asociez corect alimentele. Continuu să mă informez despre acest subiect și, cu cât mai mult îl studiez, cu atât mai mult înțeleg cât de greșit mâncăm. În același timp, există atâtea opinii contradictorii referitor la combinarea alimentelor, încât ne dau peste cap orice rețetă cu care ne-am obișnuit. Este un lucru important deoarece asocierea corectă ne garantează o digestie bună și, respectiv, o asimilare la maximum a nutrienților. 

Alimentele (mă refer la fructe, legume, verdețuri) le cumperi de la piață, din magazine sau le cultivi în grădina ta?
Majoritatea produselor le cumpăr din piețe și supermarketuri. Sunt norocoasă să am o livadă și o mică grădina lângă casă, unde creștem: meri, cireși, caiși, mure și căpșuni. Deși am crescut la țară, nu am îndrăgit lucrul în grădină. Anul trecut am plantat în grădină spanac și frunze de salată, iar datorită cunoștințelor mele în agricultură și semănat, am sădit atât de multe, încât ne-ar fi ajuns pentru tot Chișinăul. Cultivatul în grădina proprie e un lux care necesită multă muncă, iar din acest motiv am limitat la maximum plantele pe care le sădim.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem noi,  mămicile, în bucătărie?
La moment, cred că cea mai mare „greșeală” pe care o facem este că le permitem prea multe dulciuri. De fiecare dată când stau la coadă la supermarket, analizez cumpărăturile oamenilor. Mă minunez câte torturi, biscuiți și sucuri dulci se cumpără. Recunosc, ador și eu dulciurile și îmi vine greu să mă abțin de la ele,  însă nu-mi doresc ca copiii mei să se lupte cu pofta de dulce toată viața, așa cum o fac eu. Tot ce e dulce ne aduce fericire pe moment, însă nu mai e un secret că zahărul este „hrana”pentru celulele canceroase și este cel mai mare factor inflamator în organism. Iar daca ne dorim niște copii sănătoși, trebuie să-i creștem într-un stil sănătos.

Cum crezi, este important să-i implicăm și pe cei mici la pregătirea bucatelor? De ce?
Cu siguranță da! În primul rând, le dăm sentimentul de utilitate pentru că automat copilul devine responsabil de mâncarea familiei. Ulterior, toți membrii casei vor gusta și vor aprecia rezultatul.  În al doilea rând, le dăm posibilitatea de a gusta și a găti din ingredientele preferate. Gătitul împreună este benefic atât pentru mamă, cât și pentru copii, dezvoltă spiritul de echipă.

De unde te inspiri pentru a crea fotografii atât de colorate și frumoase? Urmărești poate alți bloggeri culinari?
Urmăresc mulți bloggeri culinari, atât de la noi, cât și din străinătate. În final, culorile vin din produsele pe care le pun în farfurie, iar ce vine din natură este colorat și sănătos, nu-i așa? 

Ce cărți culinare ai recomanda mămicilor, cărți care te inspiră sau te ajută și pe tine să pregătești mâncare gustoasă și sănătoasă?
Nu mă simt în măsura de a recomanda cărți culinare, pentru că eu mă bazez pe ingrediente care știu că sunt nutritive, ulterior, le combin așa cum cred că le-ar mânca și copiii mei. Multe mămici mă întreabă dacă aș putea să deschid o rubrică cu rețete pentru cei mici. Inițial, mi-a plăcut ideea, însă pe parcurs am realizat că copiii mei sunt destul de măricei (4 și 3 ani) și mănâncă ceea ce mâncăm și noi. De aici vine și motivația de a găti sănătos pentru toată familia.

Aș putea recomanda mămicilor cu copii mai mari de 6 ani, cartea dr. Mihaelei Bilic – ABC de nutriție. Este o carte NU doar pentru copii, ci și pentru părinți. Informațiile sunt prezentate pe înțelesul copiilor, conține mici experimente în bucătărie și comparații alimentare pe limba copiilor. Deși am citit-o și o răsfoiesc uneori, abia aștept să mai crească picii mei ca să începem s-o citim împreună.

Ai careva sfaturi culinare pentru mămici?
Sunt niște sfaturi pe care ar trebui să le urmez și eu:

  • Cât mai multe legume, sub formă de sosuri, salate, supe-cremă!
  • Mai multe cereale (hrișcă, mei, quinoa) și mai puțin pireu de cartofi!
  • Mai puține dulciuri: Moldovencelor le place să gătească diferite plăcințele, checuri și prăjituri care, în majoritatea cazurilor, nu conțin decât zahăr, făină și unt – o combinație care nu face decât să ne îngrășăm. Dacă gatiți un desert, încercați să mai băgați în el susan, nuci, fructe, zahăr de cocos etc. Dacă aveți un copil alergic la nuci, alternați cu siropuri de fructe, morcovi etc.
  • Ce gusturi culinare le educăm de mici, așa vor mânca atunci când vor deveni adulți.

Recomandă trei rețete simple, pentru mămici ocupate.

Mulțumesc, Sabina,  pentru că ai acceptat acest interviu. Mult succes în tot ceea ce ți-ai propus să faci!
Pe Sabina o găsești pe Facebook și pe Instagram.

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar e mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Sursa foto – arhiva personală a Sabinei

Postat recent

Interviu cu creatoarea cărților playBook: De la pasiunea pentru citit, la pasiunea pentru confecționat cărți pentru copii

Anna Casian-Musteață

Interviu cu Elena Melnic, 4angelsmommy: „Eu și soțul am găsit mijocul de aur în educarea și creșterea copiilor, cu care suntem în armonie ambii”

Anna Casian-Musteață

Dorina Sorochin, Green Up Mom: „E posibil de trăit cu mai puține deșeuri, dacă știm să facem alegeri corecte!”

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....