Sunt MAMĂ
Mame ca tine

#sâniicontează și toate femeile trebuie să știe asta!

Cancerul curmă anual viața a peste 6 mii de persoane din Republica Moldova. Cancerul mamar ucide lunar 450 de femei și fete din țara noastră. Cea mai tânără pacientă depistată cu cancer la sân are vârsta de 16 ani. La nivel global, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu această boală, iar la fiecare 15 minute una moare. Aceste date nu sunt invenții. Aceste date prezintă realitatea din țara noastră și din lumea întreagă. Aceste date înseamnă crunta realitate.   

Una dintre rezoluțiile mele pentru aceat an este să îmi autopalpez lunar sânii, să merg o dată la trei luni la ginecolog și să fac mamografia anuală. De ce? Pentru că, depistat la timp, cancerul mamar se tratează! Iar prevenția este mai importantă decât tratarea! Zis și făcut! Cum am găsit un pic de timp liber, m-am programat pentru mamografie. Am ales clinica Sancos, pentru că acolo există unicul aparat inofensiv și, mai ales, nedureros, dar și pentru că am primit în dar o mamografie, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Ajută un Om.

Deci, în luna decembrie, Doina Cernavca, directorul acestei asociații și inițiatoarea proiectului Stop Cancer Mamar Moldova, ne-a adunat pe mai multe femei la o seară de discuții cu genericul #saniiconteaza, iar doamna medic Natalia Botnariuc, mamolog oncolog și chirurg, ne-a povestit mai multe despre importanța autopalpării sânilor și a controalelor regulate la medic (USG și mamografie la sâni).

Nu e nimic complicat să-ți autopalpezi sânii. Trebuie doar să urmezi câteva instrucțiuni clare, dar care te vor ajuta să te asiguri că ești bine. Eu fac asta în fiecare lună, după ce am terminat alăptarea. Pur și simplu, în timp ce fac duș, îmi autopalpez sânii și niciodată nu am simțit ceva suspect. Vezi in această imagine cum să îți autopalpezi și tu sânii.

Un alt lucru pe care trebuie să îl faci este ecografia mamară. Dacă ai între 20 și 30 de ani, o dată la 3 ani mergi la medic pentru ecografie mamară, iar dacă ai între 30 și 40 de ani, trebuie să faci o ecografie în fiecare an. Dacă ai peste 40 de ani, este recomandat să faci mamografie, dupa care o ecografie a sânilor. Este o procedură nedureroasă, dar care poate oferi informații importante despre sănătatea sânilor. Eu nu am făcut niciodată o ecografie mamară, pentru că nu am avut motive (atât timp cât la autopalpare totul era bine, iar ginecologul mă asigura că nu trebuie să îmi fac griji).

Totuși, anul acesta, pentru prima dată, mi-am făcut o mamografie. Spuneam mai sus că am făcut-o la clinica Sancos, acolo unde există unicul dispozitiv din țară – Invenia Abus – pentru diagnosticarea cu ultrasunet a cancerului mamar.  Aveam mari emoții când am intrat în cabinetul doamnei doctor, chiar dacă știam că nu sunt motive, dar îmi era frică de durere. Auzeam de la mama și alte femei că atunci când ți se face mamografia te doare rău, iar eu chiar îmi făceam griji în privința asta. Nu a fost cazul deloc. A trebuit să îmi dau jos sutienul, să mă culc pe un fotoliu, iar cu ajutorul aparatului doamna medic a făcut această investiție. Deloc dureroasă și deloc înfricoșătoare. A durat maximum 10 minute, după care am mers în fața unui monitor și mi s-au analizat fiecare sân în parte. „FELICITĂRI, SUNTEȚI SĂNĂTOASĂ!” – asta mi s-a spus și am fost invitată la următoarea consultație peste un an. Atât! A durat atât de puțin, dar a fost atât de important!

Ieșind din clinică, mi-am zis că sunt datoare să transmit mesajul mai departe și să îți spun ție, celei care citești acest articol: mergi la medic și verifică sănătatea sânilor! E ceea ce poți face în orice moment, dar care-ți poate salva viața! Și nu uita: #saniiconteaza!

Te rog să transmiți mai departe acest mesaj și să avem grijă de femeile din viața noastră. Ele trebuie sa meargă la medic, să se asigure că sunt bine și să trăiască fericite, cu sâni sănătoși. Iar în cazul în care, Doamne ferește, s-ar depista ceva, ele s-ar putea trata, pentru că DEPISTAT LA TIMP, CANCERUL SE TRATEAZĂ!

Cu mai multe postări interesante și utile mă găsești pe pagina de Facebook a blogului. De asemenea, te aștept și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.

Cu drag, Anna!

Postat recent

Depresia, bat-o vina! Ce sfaturi am pentru tine

Anna Casian-Musteață

Dragă mămică din parc!

Anna Casian-Musteață

ALĂPTAREA în Republica Moldova. Părerea mea

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....