Sunt MAMĂ
Porția de lectură

„Spune nu cancerului” de Patrick Holford

În secția de Pediatrie Oncologică a Spitalului Oncologic din Chișinău există o cameră de joacă, în care este frumos amenajată o bibliotecă. De aici copiii și părinții împrumută cărți, pe care le citesc în timp ce așteaptă ziua externării. Printre aceste cărți am găsit una extrem de utilă și interesantă – „Spune nu cancerului” de Patrick Holford. Mi se pare un ghid foarte bun și necesar în fiecare secție a spitalului, pentru că, din păcate, puțini pacienți înțeleg că lupta cu această boală se face în primul rând prin schimbarea modului de alimentație, subiect dezbătut pe larg în acest manual de nutriție optimă.

Cartea este împărțită în 7 părți: Ce cauzează cancerul?, Alimente anticancer, Factori anticancer induși de stilul de viață, Nutritivi anticancer, Cum să prevenim cancerul?, Tratamentul nutritiv de la A la Z.

Din prima parte aflăm ce este cancerul, ce acțiune au antioxidanții, despre hormonii în derivă, care sunt carcinogenele identificate și cat de puternică ne este apărarea imunitară. Din a doua parte aflăm despre fructe, legume și fitonutrienți, despre grăsimile indicate și interzise, factorul fibriliar, despre câtă carne este recomandat să mâncăm și adevărul despre cafea, ceai și alcool. Partea a treia ne spune cum să ne protejăm de radiații, cum să evităm pesticidele și materialele plastice, despre fumatul pasiv și activ, despre acțiunea stresului și arta de a ne proteja de acțiunea substanțelor chimice.

În partea a patra sunt distruse unele mituri legate de alimentație, relatează despre cum putem combate cancerul cu ajutorul vitaminelor, a mineralelor, a plantelor și tratamentelor naturiste.  În cea de-a cincea parte sunt indicați pașii care trebuie să-i facem pentru a avea o alimentație anticancer, prezintă un meniu anticancer tipic și câteva rețete de mâncare sănătoasă. De asemenea, sunt prezentate beneficiile suplimentelor alimentare și schimbările pe care trebuie să le facem în stilul de viață. Partea a șasea prezintă diverse tipuri de cancer, care sunt factorii de risc, cum să prevenim și ce suport nutritiv este necesar pentru a trata boala.

Îmi place mult faptul că în această carte autorul nu-și impune părerile, ci doar ne sugerează ce ar trebui să facem pentru a fi sănătoși, ce să mâncăm și la ce să renunțăm, pentru ce suplimente alimentare să optăm și cum să ne întărim imunitatea. Dacă ar fi să compar „Spune nu cancerului” de Patrick Holford  cu „Studiul China” de T.Colin Campbell (cartea pe care o citesc acum), atunci pot spune că prima, deși nu este scrisă pe baza sutelor de studii, lasă cititorilor libertatea de a alege și de a decide.

În următoarele articole voi povesti pe larg despre informația pe care am aflat-o din fiecare parte a cărții, pentru că fiecare necesită câte un articol separat.

O recomand cu drag tuturor celor care sunt interesați de un mod sănătos de viață, prin adoptarea unei alimentații corecte.

Pentru a vedea și alte recomandări de carte, dar și idei de rețete delicioase, jocuri pentru copii și activități interesante, te invit să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului și să mă urmărești pe Instagram și Pinterest.

Postat recent

1/50 (2021): „Rebela, cea rea de bună și urât de frumoasă” de Claudia Partole

Anna Casian-Musteață

10/50 (2021): „Târfa” de Cristina Costov

Anna Casian-Musteață

39/40: „Fericirea îmi scapă printre degete” de Agnes Martin-Lugand

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....